Ciuperci de post – cum poți să gătești ciupercile atunci când ții post
Postul Craciunului începe de pe 15 noiembrie și se termină pe data de 24 decembrie. În toată această perioadă, creștinii postesc de la alimentele de dulce, însă trebuie să îi furnizeze organismului resursele de care are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali. Este o perioadă în care poți încerca să pregătești cele mai bune aperitive de post, cele mai gustoase ciorbe de post și, bineînțeles, rețete delicioase de prajituri de post.
Cuprins:
Însă, nu uităm nici de preparatele cu ciuperci. Din fericire, ciupercile pot fi gătite într-o mulțime de feluri atunci când ții post, iar mai jos îți recomandăm cele mai savuroase rețete cu ciuperci de post.
Ciuperci de post – 10 rețete cu ciuperci de încercat în postul Crăciunului
Ciulama de ciuperci de post
Ingrediente:
- 500 g ciuperci;
- 1 ceapă;
- 2 morcovi;
- 1 păstârnac;
- 2 linguri ulei;
- 2-3 linguri făină;
- sare;
- piper;
- mărar şi pătrunjel verde.
Mod de preparare ciulama cu ciuperci de post:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg şi se pun din nou la fiert în 1,5 l apă curată. Se adaugă, ceapa, morcovii şi păstârnacul, toate curăţate şi spălate. Când sunt bine fierte legumele şi ciupercile, se sărează şi se dau la rece. Poți folosi orice fel de ciuperci preferi pentru aceasta ciulama de ciuperci de post. Se încinge uleiul, apoi se căleşte făina numai 1-2 minute, doar cât să se îngălbenească uşor. Se stinge cu supă strecurată, adăugată în porţii mici, amestecând de fiecare dată să nu se facă cocoloaşe. Când devine de consistenţa smântânii se adaugă ciupercile fierte şi tăiate felii. Se mai lasă să clocotească 5-10 minute, amestecând să nu se prindă de fundul vasului. Rețeta de ciulama de ciuperci se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă și se serveşte caldă, cu mămăliguţă.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Orez cu ciuperci
Ingrediente:
- sare;
- câteva fire de pătrunjel;
- 500 ml supă din concentrat;
- 50 g unt;
- 1 cutie mică de ciuperci;
- 250 g orez cu bob rotund.
Mod de preparare:
Ciupercile se scot din cutie, se trec printr-un jet de apă rece pentru a înlătura conservantul şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Într-un vas, se topeşte untul şi se adaugă orezul. Se lasă până devine translucid şi se adaugă ciupercile. Se toarnă supa din concentrat, se presară sare şi se lasă să fiarbă sub capac aproximativ 15 minute sau cât timp este nevoie ca să se înmoaie orezul.
Rețeta de orez cu legume se aduce la masă cu pătrunjel deasupra.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Supă de ciuperci de post
Ingrediente:
- 400 g ciuperci;
- 2-3 morcovi;
- 1 ţelină;
- 1 păstârnac;
- 1 ceapă;
- 1 fir de praz;
- 2 linguri ulei;
- 200 ml roşii decojite în suc de roşii;
- 1 lingura orez;
- 1 căţel de usturoi;
- sare;
- piper;
- 1 legatură pătrunjel şi ţelină verde.
Mod de preparare:
Ceapa, morcovii, păstârnacul, ţelina şi prazul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun la fiert în 2-2,5 litri de apă cu un praf de sare. Separat, într-o tigaie cu ulei se călesc ciupercile tăiate felii. Se sting cu 2-3 linguri de supă de legume, se dau cu un praf de sare şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 5 minute. Se adaugă ciupercile la supă, se acoperă şi se lasă să fiarbă 30 minute. Dacă ciupercile şi toate legumele sunt bine fierte, se mai adaugă usturoiul tocat mărunt, orezul şi la sfârşit sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe. Se mai lasă pe foc 10 minute şi supa de ciuperci de post se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Tocăniță de ciuperci
Ingrediente:
- 800 g ciuperci;
- 1 morcov mediu;
- 2 cepe mari;
- 2 ardei;
- o conservă roșii cuburi (400g);
- 2 linguri ulei;
- o legatură mărar;
- sare;
- Piper.
Mod de preparare:
Sotează ceapa tocată mărunt în cele 2 linguri de ulei, la foc mic, 4-5 minute, apoi adaugă ardeiul tocat și morcovul ras. Amestecă un minut în ingredientele de tocăniță, apoi adaugă ciupercile tăiate feliuțe și o cană de apă (250 ml). Pune capacul tocăniței de ciuperci și amestecă ocazional, lăsând tocănița la foc mic-mediu pentru următoarele 20 de minute. Cand ciupercile s-au schimbat integral la culoare, lasă tocănița să scadă, potrivește de sare și piper, apoi adaugă roșiile cuburi. Amestecă în tocăniță și mai las-o pe foc 5-10 minute, apoi presară mărar din belșug. Servește tocănită de ciuperci de post cu mamaligă și ardei iute.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Chiftele de post cu legume și ciuperci
Ingrediente:
- 2 morcovi;
- 1 țelină mică;
- 1 ceapă;
- 2 cartofi;
- 2 căței de usturoi;
- 1 conservă de ciuperci;
- ulei;
- boia;
- sare;
- Piper
Mod de preparare:
Curță legumele de coajă și spală-le, apoi da-le pe răzătoarea cu găuri mici. Înainte de a da cartofii pe răzătoare este indicat să îi storci bine de zeamă, pentru a te asigura că se leagă perfect compoziția pentru chiftele. Între timp, se scurg ciupercile de zeamă și se taie cubulețe. Se amestecă cu legumele date prin răzătoare și se adaugă o lingură de făină pentru a se lega mai bine compoziția. Se presară sare, piper și boia, după gust, și modelează chiftelele. Înainte de a le pune în uleiul încins, chiftelele se trec prin făină.
Gulaș de ciuperci
Ingrediente:
- 1 kg ciuperci;
- 1 ceașcă de ulei;
- 1 ardei verde;
- 4 cepe mari;
- 4 roșii;
- sare;
- piper;
- 1 legătură pătrunjel.
Mod de preparare:
Se spală bine ciupercile, se taie și se pun la fiert. Între timp, se taie ardeiul și ceapa mărunt și se îndepărtează coaja roșiilor, după care și acestea se taie mărunt. Ceapa și ardeiul se pun la călit pentru 2-3 minute, apoi se adaugă roșiile, sarea și piperul și se mai lasă pe fic pentru 3 minute. Se amestecă cu ciupercile fierte și rețeta de gulaș cu ciuperci este gata. Se servește cald lângă o garnitură de cartofi natur.
Ciuperci cu sos de roșii și usturoi
Ingrediente:
- 350 g ciuperci;
- 1 ceapă medie;
- 1 morcov mic;
- 3 linguri sos de roșii mai gros;
- 3-4 căței mari de usturoi;
- 1 ceașcă de apă;
- 2 linguri ulei
- 1/2 legatură pătrunjel verde
- 1-2 frunze mici de busuioc
- 1 praf de cimbru uscat
- sare
- piper
Mod de preparare:
Ceapa se taie mărunt și morcovul se dă prin răzătoarea mică. Se pun la călit în ulei încins, se adaugă și cozile ciupercilor tocate mărunt și se lasă pe foc pentru 2 minute. Se adaugă sucul de roșii în tigaie, cimbru, busuioc, sare, piper și apă și se lasă pe foc pentru 2 minute. Într-un vas termorezistent se așază pălăriile ciupercilor, se condimentează cu sare, piper și puțin ulei. Se adaugă usturoiul pisat peste compoziția din tigaie și se amestecă bine până când se omogenizează totul. Amestecul se toarnă în ciuperci. Vascul cu ciuperci se pune la cuptor pentru 30 de minute, la 200 de grade. Ciupercile se servesc calde cu pătrunjel verde presărat deasupra.
Ciuperci sote
Ingrediente:
- 1 kg ciuperci;
- 2 cepe mari;
- 100 g unt/margarină;
- 3-4 linguri vin alb;
- sare;
- piper;
- 1 legatură pătrunjel.
Mod de preparare:
Ciupercile se spală în mai multe ape și se taie felii. Se pune untul la topit și se lasă ceapa la călit, tăiată solzișori, după care se adaugă ciupercile și vinul. Totul se lasă la fiert, la foc moderat, până când scade sucul ciupercilor. Când sunt gata, se condimentează cu sare, piper și se presară pătrunjel verde tocat.
Rețetă de fasole verde cu ciuperci
Ingrediente:
- o conservă mică ciuperci feliate;
- 400 g fasole păstăi;
- 2 cepe mari;
- 4 căței usturoi;
- 2-3 linguri ulei;
- sare;
- Piper, verdeață, după gust.
Mod de preparare:
Ciupercile se trec sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. Fasolea se clocotește 2 minute. Ceapa se taie după dorință și se călește în ulei, presărată cu sare, doar până ce se înmoaie. Într-un vas de cuptor se pun fasolea, ciupercile tăiate felii, usturoiul, sare, piper și verdeață, după gust. Se acoperă cu ceapa ușor călită și se lasă la cuptor până ce aceasta s-a caramelizat frumos.
Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro
Mini tarte cu ciuperci
Ingrediente:
- un aluat foietaj de post;
- 500 g ciuperci proaspete sau conservate;
- 3 cepe albe;
- 10 bucăți miez de nucă;
- 2 linguri ulei;
- o lingură margarină;
- sare;
- Piper.
Mod de preparare:
Ciupercile se curăță, se taie lamele sau, dacă sunt conservate, se trec sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. Într-o lingură de ulei se pune ceapa la călit și, când a devenit sticloasă, se adaugă ciupercile și o lingură cu margarină. Se lasă pe foc 10 minute, se adaugă nucile măcinate și se mai lasă 2-3 minute. Se potrivește gustul de sare și piper. Aluatul se taie pătrate, fiecare bucată se găurește cu furculița din loc în loc și se repartizează umplutura. Se stropesc cu uleiul rămas. Se coc tartele pentru 20 de minute.
Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro
Dacă ești în pană de idei, avem și niște rețete de aperitive de post!
- Te așteptăm pe Rețete Unica pentru a descoperi mai multe idei de rețete cu mancare de post.
O rețetă delicioasă cu ciuperci, numai bună pentru sezonul rece, este zacusca de ciuperci!
Sursă foto: 123rf.com