Clasicismul urmărește crearea unor opere de artă în care personajele să fie animate de înalte idealuri eroice și principii ferme. Scriitorii clasicismului s-au preocupat în mod special de crearea unor eroi ideali, înzestrați cu cele mai înalte virtuți morale și capabili de fapte eroice. Aceste personaje erau adesea reprezentanți ai aristocrației și erau prezentați în odă, imn, poem epic sau tragedie.

Istoria clasicismului

Clasicismul însemna, în primul rând, ordine pe toate planurile, de la echilibru, normă, ierarhie, credință, totul într-un ideal permanent de frumusețe, o perfecțiune formală. Printre reprezentanții de seamă ai clasicismului îi amintim pe: Nicolas Boileau, P. Corneille, J. Racine, Moliere sau La Fontaine.

Descoperă lista completă cu curente literare

În secolul al XVII-lea, în Europa se afirmă arta bazată pe echilibru și rigoare și anume arta clasică, cea care era în total contrast cu arta barocă. Regulile stricte erau menite să definească pictura, sculptura, muzica, literatura și arhitectura.

Epoca de aur a clasicismului a fost perioada în care, Franța corespundea regilor Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea. Marile state ale Europei își afirmau puterea încurajând o artă care să respecte ordinea stabilită.

Află ce caracteristici are dadaismul

Modul de viață al burgheziei era în plină ascensiune în perioada burgheziei, însă era lăsat pe locul doi, de acesta ocupându-se speciile literare ce erau considerate inferioare precum comedia, satira sau fabula.

Clasicism – caracteristici

  • Imitarea naturii în aspectele esențiale ale vieții și omului.
  • Finalitatea operei clasice care este atât estetică și etică.
  • Cadrul de desfășurare între ceea ce gândesc și ceea ce fac personajele este unul decorativ, rece și indiferent.
  • Clasicismul subliniază necesitatea de a realiza o armonie internă a operei, obligația de a nu amesteca genurile.
  • În operele clasice se pune accent pe rațiune, ca element definitoriu al omului, spre deosebire de romantism, care pune accent pe sentimente.
  • Compoziția este una echilibrată în majoritatea operelor clasice.

Clasicism – trăsături

Curentul literar cultivă trăsături precum vitejia, curajul, lașitatea, generozitatea, naivitatea sau avariția, în timp ce personajele sunt caractere adevărate precum demagogul, parvenitul sau avarul și reprezintă tipologii ale societății reproduse.

Află cum a apărut curentul literar numit suprarealism

Scriitorii clasici se remarcă prin claritatea stilului, puritatea, gustul dreptei măsuri, rigoare compozițională. Orice scriitor clasic era dominat de rațional și întotdeauna rămânea lucid, prudent și lipsit de orice fantezie.

Clasicismul în literatura română

Elemente specifice ale clasicismului în literatura română s-au întâlnit la autori precum: Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creangă sau Ion Budai Deleanu. Ca și specii literare clasice amintim: oda, satira, epistola, comedia, fabula, epopeea, epigrama, idila și pastorala.

În operele scrise de Mihai Eminescu se întâlnesc elemente clasice, în special la nivelul formei, a versurilor, dar și elemente romantice.

În operele scrise de Ion Luca Caragiale se găsesc mai multe caracteristici ale clasicismului. Spre exemplu, în comedia „O scrisoare pierdută”, se găsesc regulile celor trei unități de timp și anume:

  • Unitate de acțiune – un singur fir epic;
  • Unitate de loc – întreaga acțiune se desfășoară în același spațiu;
  • Unitate de timp – acțiunea se desfășoară pe parcursul a 24 de ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News