Cuprins:
Rețete de clătite sărate
Clătite cu brânză și șuncă
- Pentru clătite
- 140 g de făină simplă
- 2 ouă
- 25 g de unt topit
- 350 ml lapte semidegresat
- ulei de floarea-soarelui sau ulei vegetal, pentru prăjit
- Pentru umplutură
- 12 felii subțiri de șuncă
- 260 g de spanac, fiert
- 140 g de brânză Cheddar rasă
- 100 g de cremă de brânză
- 3 cepe verzi
- o mână de pesmet uscat
Puneți făina într-un bol, faceți o gaură în mijlocul ei, spargeți ouăle înăuntru și adăugați untul, puțin lapte și bateți până se omogenizează.
Încorporați restul de lapte cu ajutorul unui mixer. Încorporați restul de lapte, până când obtineți un aluat omogen, asemănător cu consistența unei smântâni lichide. Acum, turnați cu grijă aluatul într-un ulcior.
Curățați tigaia cu ulei și turnați aluatul. Cu ajutorul hârtiei de bucătărie, ștergeți tigaia cu puțin ulei. Așezați tigaia pe aragaz și încălziți-o până se încinge. Luați-o de pe foc și turnați suficient aluat pentru a acoperi baza, învârtindu-l. Se pune din nou pe foc timp de 3 minute, până când partea inferioară este gătită.
Acum întoarceți clătita. Când este gătită, puneți clătita deoparte, apoi repetați procedura pentru a găti încă 7 clătite.
Ungeți cu unt o tavă de copt, apoi puneți șunca și brânza peste fiecare clătită și rulați-o. Încălziți cuptorul la 200C. Înfășurați clătitele și puneți-le în vas. Înfășurați cu grijă clătitele și puneți-le în vasul uns cu unt. Repetați cu toate clătitele.
Faceți topping-ul. Într-un castron mic, amestecați smântâna cu restul de brânză și ceapa verde, dacă doriți.
Întindeți toppingul, apoi presărați deasupra pesmetul. Întindeți toppingul peste clătite, presărați pesmetul și dați la cuptor timp de aproximativ 30 de minute, până când se umflă și devin aurii. Se servesc cu o salată sau legume.
Clătite cu dovleac, brânză de capră și rozmarin
- 200 g de făină
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 crenguță de rozmarin, tocată mărunt
- 1 ou
- 300 ml lapte
- 25 g de unt
- 2 linguri de ulei de măsline
- 250 g de dovleac cubulețe
- 100g brânză de capră
- o mână de semințe de dovleac, salată de rucola și ceapă, pentru a servi
Amestecați făina, praful de copt, rozmarinul și un praf bun de sare într-un castron mare. Bateți oul cu laptele. Faceți o fântână în centrul ingredientelor uscate și adăugați amestecul de lapte și untul topit pentru a obține un aluat gros și neted. Puneți la frigider în timp ce pregătiți restul ingredientelor.
La foc mediu, adăugați o bucată de unt și 1 linguriță de ulei într-o tigaie mare, apoi adăugați dovleacul și gătiți timp de 10 minute până când se înmoaie, dând focul mai tare în ultimele câteva minute pentru a se rumeni puțin. Scoateți aluatul din frigider, adăugați brânza de capră și dovleacul, apoi amestecați totul cu grijă.
Încălziți puțin ulei într-o tigaie antiaderentă, apoi, pe rând, adăugați câte o lingură de aluat pentru fiecare clătită. Lăsați să se gătească timp de 3 minute până când bulele acoperă suprafața, apoi întoarceți și gătiți cealaltă parte până când devine aurie. Se servesc cu salată de rucola asezonată, un strop de semințe de dovleac și ceapă.
Clătite indiene de cartofi
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 șalote, tocate mărunt
- 1 linguriță de semințe de muștar
- ½ linguriță de turmeric
- 1 ardei iute verde
- 1 linguriță de ghimbir ras fin
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 300 g de cartofi, tăiați în bucăți mici
- 400 g de linte verde, scursă
- 4 clătite gata făcute
- 80 g de spanac baby
Încălziți uleiul într-o tigaie mare la foc mic. Adăugați ceapa, semințele de muștar, turmericul, ardeiul iute, ghimbirul și usturoiul și gătiți ușor până când ceapa se înmoaie. Adăugați cartofii și continuați să gătiți încet timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, până când cartofii sunt moi.
Încorporați lintea, condimentați și continuați să gătiți încă 2-3 minute pentru a o încălzi. Puneți un sfert din amestec în fiecare clătită și îndoiți laturile pentru a forma un triunghi. Puneți spanacul în tigaie cât este încă fierbinte, doar pentru a-l frăgezi și serviți-l cu o salatăsau iaurt.
Clătite ouă benedict
- 200 g de făină
- 1 linguriță de praf de copt
- 2 linguri de arpagic tocat
- 200 ml lapte
- 3 ouă
- 25 g de unt topit, plus mai mult pentru prăjit
- Pentru garnituri
- 4 ouă
- 250 g de sos hollandaise gata preparat
- 4 felii de șuncă tăiată gros, tăiate în două
- o mână mică de frunze de spanac
Bateți toate ingredientele pentru clătite împreună cu câteva condimente până când se omogenizează.
Puneți o bucată mică de unt într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-jos și gătiți până se topește și face spumă.
Turnați 2 linguri din amestec în tigaie și folosiți dosul lingurii pentru a-l modela într-un disc rotund de 8-9 cm. În funcție de dimensiunea tigăii, s-ar putea să puteți obține 2 sau 3 clătite care să se gătească în același timp. Gătiți timp de 2-3 minute pe prima parte, apoi întoarceți-le și gătiți-le încă 1 minut.
Încălziți cuptorul la cea mai mică temperatură. Stivuiți clătitele gătite pe o tavă de copt și păstrați-le la cald în cuptor în timp ce le gătiți pe celelalte.
Aduceți o cratiță mare cu apă la fiert. Spargeți fiecare ou într-o farfurie, apoi puneți-l cu grijă în apă. Fierbeți-le timp de 2-3 minute, până când albușurile se întăresc, iar gălbenușurile sunt încă moi. Scurgeți și repetați cu celelalte ouă. Se încălzește sosul hollandaise conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Pentru a servi, stivuiți clătitele cu un strat de hollandaise, șunca și frunzele de spanac între ele, apoi acoperiți cu un ou poșat. Se pune mai mult hollandaise și se acoperă cu arpagic și piper negru.
Cum faci acasă cartofi wedges, la fel ca la fast-food
Sursa foto: 123rf.com