Coacăzele negre au un gust acrișor și sunt folosite adesea în prepararea de gemuri, dulcețuri, compoturi, precum și în alte rețete culinare.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre coacăze negre
Coacăzul negru, ce are denumirea știițifică de Ribes nigrum, este un arbust care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae.
Coacăzul negru crește sub formă de tufe de 1 – 2 m înălțime. Fructele acestei plante, de tip bacă, sunt grupate în ciorchini și sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare închisă, care au un diametru de 6 – 11 mm, fiecare fruct conținând mai multe semințe.
Coacăzul negru este cunoscut ca plantă de cultură în Europa din secolul al XVI-lea. Fructele lui, minunatele coacăze negre, bogate în glucide, acizi grași, proteine și substanțe minerale, sunt folosite la prepararea de sucuri, siropuri, jeleuri sau marmeladă.
Coacăzele negre au acțiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă, fiind recomandate și în cazurile de surmenaj, în stările anemice, în cazurile de deficit de fier.
Există trei feluri de coacăze: albe, coacăze roşii şi negre şi toate au proprietăţi nutritive remarcabile.
Plantare coacăze negre
Cel mai bine plantarea arbuștilor fructiferi de coacăze negre se face toamna. Terenul folosit la înfiinţarea plantaţiei trebuie să fie fără exces de umiditate, cu sol argilo-lutos, reavăn, cu fertilitate ridicată, așa că în august-septemebrie te poți ocupa de pregătirea solului și îngrășarea acestuia cu compost.
Planta se fasonează prin îndepărtarea rădăcinilor vătămate sau rupte, iar butașul se scurtează la 3-4 muguri. Apoi, se mocirleşte într-un amestec consistent compus din pământ galben, bălegar proaspăt de bovină şi apă. Butaşii se aşează în gropi, se adaugă pământ şi se tasează bine în jurul plantei. După aceea, se execută o copcă în care se toarnă 5-8 1itri de apă.
După infiltrarea apei în sol, se execută un muşuroi până la mugurele terminal. Partea care se află deasupra solului şi care se muşuroieşte, trebuie să aibă 2-3 muguri pe lungimea butaşului.
Coacăzele negre sunt plante sunt plante rezistente, iar productia este mare. Cel mai bine este să cumperi butași de la producători de încredere.
Beneficii și proprietăți ale coacăzelor negre
Coacăzele negre sunt o sursă bună de substanțe nutritive precum vitamine, minerale, antioxidanți, flavonoide, acizii grași Omega-3 și fibrele dietetice.
Bogate în vitamine și minerale
În coacăzele negre se regsesc cantități semnificative din următoarele vitamine:
- Vitamina C – Această vitamină are proprietăți antioxidante care blochează radicalii liberi
- Vitaminele B din coacăzele negre, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1) sunt numite esențiale deoarece sunt necesare organismului pentru metabolism.
- Fierul este un mineral important care se găsește în coacăzele negre, oferind 20% din valoarea zilnică, împreună cu protecția împotriva deficiențelor de imunitate și oboseală prin transportul oxigenului în celule.
- De asemenea, coacăzele negre conțin cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu și potasiu pentru funcția optimă a celulelor, țesuturilor și organelor în organism.
- Flavonoidele cum ar fi betacarotenul, zeaxantina și criptoxantina ajută la scăderea riscului de cancer pulmonar, protejează împotriva bolilor neurologice, încetinesc procesul de îmbătrânire și luptă împotriva inflamației.
Coacăzele negre mai au și o concentrație mare de:
- antociani
- substanțe polifenolice
- antioxidanți
- acid gamma-linolenic (GLA)
Stimulează sistemul imunitar
Pe lângă vitamina C, coacăzele negre conțin o gamă largă de antioxidanți și de antociani. Acestea pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, la calmarea gâtului iritat și la ușurarea simptomelor gripei.
Un studiu a arătat că suplimentele de coacăze negre au îmbunătățit răspunsul imun la persoanele care au practicat exerciții fizice în mod regulat. Ei au putut, de asemenea, să realizeze antrenamente care presupuneau mai mult efort, pentru o perioadă mai lungă de timp.
Puternic antiiinflamator
Coacăzele negre au un efect direct asupra răspunsului inflamator al corpului. Uleiul de semințe de coacăz negru conține acid gamma-linolenic (GLA), un tip de acid gras omega-6 despre care s-a spus că ajută la ameliorarea inflamației în organism. Conținutul ridicat de GLA și antocianină poate ajuta la reducerea durerilor din articulații sau a mușchi
În unele studii, suplimentele GLA au fost atât de eficiente încât participanții cu poliartrită reumatoidă și-ar putea reduce medicamentele obișnuite pentru durere, atunci când consumă coacăze negre.
Mențin sănătatea inimii
Coacăzul negru are un conținut ridicat de potasiu și GLA, ceea ce poate ajuta și la scăderea tensiunii arteriale. GLA ajută, de asemenea, celulele din inima să reziste la deteriorare și încetinește aglomerarea trombocitelor în vasele de sânge.
În plus, un studiu a constatat că pudra de coacăz negru a crescut fluxul sanguin al inimii și a scăzut rezistența periferică generală. Acest lucru sugerează că coacăzul negru poate ajuta la recuperarea după efort.
Mențin sănătatea ochilor
Studiile arată că acidul gama-linolenic și acidul linoleic, pot fi promițătoare pentru protejareaochilor uscați. Din fericire, coacăzele negre le conțin pe ambele.
Studiile clinice privind coacăzele negre au arătat că aceste fructe de pădure îmbunătățesc funcția oculară, incluzând:
- capacitatea ochilor de a se adapta la întuneric;
- fluxul de sange catre ochi;
- deteriorarea câmpului vizual la persoanele cu glaucom;
- simptome de oboseală vizuală.
Proprietăți ale frunzelor de coacăze negre
Frunzele de coacăze negre au, de asemenea, o serie de proprietăți, inclusiv:
- antimicrobian;
- anti-inflamator;
- antiviral;
- antitoxic;
- antiseptic;
Coacăze negre – utilizări
Oamenii folosesc întreaga plantă de coacăze negre, de la frunze la semințe, pentru multe afecțiuni. Cea mai comună formă este uleiul de semințe de coacăz negru, dar puteți face și infuzii și ceaiuri din frunzele plantei, proaspete sau uscate.
Nu este greu să încorporezi minunatele coacăze negre în dieta ta. Pe lângă fructele proaspete, care sunt cele mai bune, puteți găsi coacăze negre sub formă de:
- fructe uscate
- ulei de coacăze negre
- pastile și capsule de coacăze negre
- pudră
- sirop de coacăze negre
- extract de coacăze negre
Rețete cu coacăze negre
Coacăzele negre sunt destul de acrișoare, motiv pentru care foarte multe persoane preferă să le consume introduse în anumite rețete.
Sirop de coacăze negre
Ingrediente:
- 1 kg coacăze negre
- 1 kg zahăr
Mod de preparare:
Coacăzele bine coapte se spală de praf, sub un jet de apă apoi se lasă la scurs. Într-un vas se strivesc coacăzele, se acoperă cu un capac şi se pun la macerat timp de 24 de ore. După aceea, se transferă fructele într-un săculeţ de pânză şi se stoarce sucul.
La sucul astfel obţinut, se adaugă zahărul (un kg zahăr pentru fiecare litru de suc), se pune într-o oală smălţuită sau un vas de aramă şi se lasă să dea în două-trei clocote. În timpul fierberii, se ia spuma.
Se toarnă în sticle, se astupă ermetic cu dopuri şi se păstrează într-un loc rece şi uscat.
Dulceață de coacăze negre
Ingrediente:
- 1 cană apă
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 1 kg zahăr
- 1 kg coacăze
Mod de preparare:
Se cumpără coacăze cu boabele mari, cu puţine seminţe, de preferat una sau două. Se spală bine coacăzele în multă apă rece, apoi se desprind de pe ciorchini şi se curăţă de seminţe.
Între timp, se pun pe foc apa, zahărul şi zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă până se obţine un sirop legat. Se adaugă apoi fructele curăţate şi se lasă în continuare la foc potrivit, până se leagă din nou siropul.
După ce siropul s-a legat, nu se mai lasă pe foc, pentru că dulceaţa îşi schimbă gustul şi culoarea nu va mai fi la fel de frumoasă. Chiar dacă este mai mult sirop, acesta se va întări atunci când se răceşte, deoarece coacăzele conţin multă pectină, care gelifică dulceaţa. Se ia cratiţa de pe foc şi se acoperă cu un capac peste care se pune un şervet de bucătărie umed. Când se răceşte, se pune în borcane şi se acoperă cu celofan sau capace.
Cotlet de porc cu sos de coacăze
Ingrediente:
- 1 kg cotlet de porc fără os
- piper 5 arome
- Pentru sos:
- 300 g coacăze negre sau roșii
- 2 linguri zahăr brun
- 2 linguri oţet balsamic
- 2 linguri Worchester
- 50 ml coniac
Mod de preparare:
Se asezonează bucata de cotlet cu piper din abundenţa. Se freacă bine că să pătrundă aromele în carne. Se îmbracă bucata de cotlet în folie de aluminiu şi se pune în tavă. Se completează cu apă cam pâna la jumătatea cotletului şi se da la cuptor aproximativ 45 minute.
Cât stă cotletul în cuptor, se pregătește sosul. Se pun coacăzele roşii şi zahărul brun într-un vas şi se dau în câteva clocote, pâna începe să se îngroaşe. Se trec într-o sită şi se strecoară bine, presând coacăzele.
Sosul obţinut se pune înapoi în vas, se adaugă oţetul balsamic, coniacul, sosul Worchester şi piper, după gust. Se lasă pe foc pâna capătă consistenţa unui sos. Se scoate carnea din folie şi se unge cu două linguri de sos pe toată suprafaţa. Se dă din nou la cuptor pentru 15-20 de minute, după care se scoate şi se acoperă cu folie de aluminiu câteva minute ca să se odihnească. Se taie felii cu un cuţit bine ascuţit şi se serveşte cu sosul de coacăze negre.