Cu un gust destul de acrișor, coacăzele roșii pot fi consumate crude, în stare naturală sau pot fi preparate în diverse rețete culinare, în sosuri, dulcețuri sau deserturi.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre coacăze roșii
Coacăzul roșu, ce are denumirea științifică de Ribes rubrum, este un arbust care face parte din familia Grossulariaceae. Există trei tipuri de coacăze: coacăze negre, coacăze roșii și albe.
Coacăzul are frunze verzi numai în anotimpul cald, toamna se îngălbenesc și cad. Coacăzul roșu apare sub formă de tufe cu înălțimea de 1 – 2 m. Tulpinile tinere au scoarța acoperită cu peri, iar tulpinile mai bătrâne au o scoarță de culoare brun roșiatică cu nuanțe mai închise până la negru cenușiu.
Frunzele coacăzului sunt dințate pe margini și relativ rotunde, în formă de inimă, cu o lungime de 4 – 10 cm și o lățime de 3 – 7 cm.
Florile de culoare galben verzuie cu o lungime de 2 – 2,5 mm, sunt grupate în ciorchini formate din 4 – 8 flori. Coacăzele roșii sunt un fruct de tip bacă, sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare roșie sau roz, care au un diametru de 6 – 11 mm, fiecare fruct conținând mai multe semințe.
Plantare coacăz roșu
Plantarea arbuștilor fructiferi de coacăze roșii se face, de preferință, toamna. Terenul folosit la înfiinţarea plantaţiei trebuie să fie fără exces de umiditate, cu sol argilo-lutos, reavăn, cu fertilitate ridicată, așa că în august-septemebrie te poți ocupa de pregătirea solului și îngrășarea acestuia cu compost.
Planta se fasonează prin îndepărtarea rădăcinilor vătămate sau rupte, iar butașul se scurtează la 3-4 muguri. Apoi, se mocirleşte într-un amestec consistent compus din pământ galben, bălegar proaspăt de bovină şi apă. Butaşii se aşează în gropi, se adaugă pământ şi se tasează bine în jurul plantei. După aceea, se execută o copcă în care se toarnă 5-8 1itri de apă.
După infiltrarea apei în sol, se execută un muşuroi până la mugurele terminal. Partea care se află deasupra solului şi care se muşuroieşte, trebuie să aibă 2-3 muguri pe lungimea butaşului. Coacăzele roșii sunt plante sunt plante rezistente, iar productia este mare. Cel mai bine este să cumperi butași de la producători de încredere.
Beneficii și proprietăți ale coacăzelor roșii
Coacăzele roșii sunt bogate în nutrienți, puternic antiinflamatoare și au numeroase beneficii pentru organism.
Coacăzele sunt bogate în fitonutrienți și antioxidanți care oferă multiple beneficii pentru sănătate.
Coacăzele sunt sărace în calorii și grăsimi și tocmai de aceea sunt recomandate în curele de slăbire. Conținutul de fibre ajută la reglarea digestiei și tratează constipația precum și alte probleme digestive. Roșii sau negre, coacăzele ar trebui să se regăsească frecvent într-o dietă echilibrată.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de coacăze
- Calorii: 63 kcal;
- Carbohidrati: 15 g;
- Proteine: 1,5 g;
- Grasimi: 0,5 g;
- Fibre: 4,5 g;
- Acid Folic: 8 mcg;
- Niacina: 0,3 mg;
- Acid pantotenic: 0,4 g;
- Piridoxina: 0,6 g;Magneziu: 24 mg;
- Mangan: 0,25 mg;
- Fosfor: 60 mg;
- Zinc: 0,3 mg.
- Riboflavina: 0,5 mg;
- Tiamina: 0,5 mg;
- Vitamina A: 230 UI;
- Vitamina C: 180 mg;
- Sodiu: 2 mg;
- Potasiu: 0,1 mg;
- Calciu: 55 mg;
- Cupru: 0,5 mg
- Fier: 1,5 mg;
Previn și tratează artrita reumatoidă
Unele studii arată că suplimentele de acid gama-linoleic au fost eficiente în tratarea pacienților cu poliartrită reumatoidă. Astfel, a fost demonstrat că băuturile pe bază de struguri, dar mai ales cele pe bază de coacăze ajută la scăderea acumulării de plăci în sânge.
Protejează pielea
Fundația Națională pentru Psoriazis recomandă uleiul de semințe de coacăze negre sau pentru a ușura simptomele pacienților cu psoriazis. Acest ulei poate ajuta la încetinirea creșterii și dezvoltării zonelor uscate provocate de psoriazis. De asemenea, este indicat să fie aplicat direct pe pielea uscată sau iritată.
Stimulează sistemul imunitar
Pe lângă vitamina C, coacăzele negre conțin o gamă largă de antioxidanți și de antociani. Acestea pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, la calmarea gâtului iritat și la ușurarea simptomelor gripei.
Un studiu a arătat că suplimentele de coacăze negre au îmbunătățit răspunsul imun la persoanele care au practicat exerciții fizice în mod regulat. Ei au putut, de asemenea, să realizeze antrenamente care presupuneau mai mult efort, pentru o perioadă mai lungă de timp.
Mențin sănătatea oaselor și a dinților
Având un conținut ridicat de calciu, coacăzele ajută la întărirea dinților și a oaselor, fiind de asemenea eficiente în tratarea osteoporozei.
Contraindicații
Atât coacăzele, cât și uleiul de semințe de coacăze sunt considerate sigure la dozele recomandate. Cu toate acestea, se știe că suplimentele provoacă unele efecte secundare, cum ar fi scaunele moi, diareea ușoară și gazele intestinale.
Deoarece poate încetini coagularea sângelui, suplimentele de coacăze negre și roșii nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări de sângerare sau celor care urmează să fie operați.
Rețete cu coacăze roșii
Coacăzele roșii sunt pline de vitamine și minerale, motiv pentru care este ideal să fie consumate proaspete, în stare naturală. Totuși, gustul lor acrișor se potrivește minunat în anumite rețete culinare.
Tartă cu coacăze roșii
Ingrediente:
Pentru aluat
- 200 g unt
- 150 g zahăr pudră
- 150 g făină
- 100 g migdale măcinate
- 1 praf sare
- 3 linguri iaurt
Pentru bezea
- 5 albuşuri
- 250 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 400 g coacăze roşii
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol, se pune untul moale, migdalele măcinate, un praf de sare, zahărul pudră şi iaurtul. Se frământă bine şi se obţine o cocă uşor de modelat. Se înfăşoară într-o folie de plastic şi se lasă la rece. În acest timp, se curăţă coacăzele, se spală şi se lasă să se scurgă în sită.
Se pregăteşte o formă de tartă, se tapetează cu hârtie pentru copt şi se încinge cuptorul la 120˚ C.Se scoate aluatul, se întinde cu sucitorul pe planşetă, se aranjează în formă şi se pun coacăzele pe toată suprafaţa.
În timp ce aluatul se coace, se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul în ploaie şi se mixează până se obţine bezeaua.
Cu 30 de minute înainte de a se scoate forma din cuptor, se toarnă bezeaua, se întinde uniform şi se lasă în continuare în cuptor. Tarta este gata când bezeaua a căpătat culoarea aurie. Se scoate şi se lasă să se răcească. Se taie şi se serveşte ornată cu coacăze proaspete.
Tiramisu cu coacăze roșii
Ingrediente:
- 500 g pișcoturi
- 400 g coacăze
- 250 ml smântână pentru frișcă (cât mai grasă posibil)
- 250 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 3 linguri de zahăr
- 2 fiole esență de vanilie
- 1 fiolă esență de lămâie
- 350 ml limonadă
Mod de preparare:
Într-un bol mediu, pune coacăzele, toarnă o lingură de zahăr peste și zdrobește-le ușor.Bate smântâna, restul de zahăr și vanilia cu un mixer până obții o spumă tare și omogenă. Adaugă mascarpone, treptat și amestecă, crescând încet viteza, până la omogenizare (Nu bate prea mult timp, riști să se taie). Încorporează, încet, cu mișcări largi și cu ajutorul unei spatule, coacăzele. (Nu le pune pe toate; păstrează câteva coacăze și sirop lăsat de ele pentru a decora la final).
Stoarce lămâia, combin-o cu zahărul vanilat și esența de lămâie și diluează cu apa călduță.
Înmoaie pișcoturile, pe rând, în limonadă și pune-le pe fundul tăvii. Pune jumătate din crema obținută peste ele, apoi încă un strat de pișcoturi înmuiate în limonadă. Întinde și restul de cremă deasupra și decorează cu coacăzele în suc propriu păstrate mai devreme.
Sirop de coacăze roșii
Ingrediente:
- 500 g coacăze roşii
- 2 frunzuliţe de mentă
- 500 g zahăr
- 1 litru lichior de fructe
- seminţe de anason
- cuişoare
- scorţişoară
Mod de preparare:
Se spală coacăzele, se culeg boabele şi se lasă la scurs pe un prosop de bucătărie. Se amestecă cu zahărul, se pun într-un borcan mare şi se lasă peste noapte, ca să îşi lase sucul.
Se pune lichiorul de fructe într-o sticlă şi se adaugă scorţişoara şi cuişoarele. Se închide sticla şi se agită bine. Se lasă 3 luni într-un loc cald.
Se strecoară lichiorul printr-o sită într-un borcan mare şi se adaugă cu grijă boabele de coacăze. Se poate servi imediat.
Sursă – rețete.unica.ro
Dulceață de coacăze roșii
Ingrediente:
- 1 cana apă
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 1 kg zahăr
- 1 kg coacăze
Mod de preparare:
Se spală bine coacăzele în multă apă rece, apoi se desprind de pe ciorchini şi se curăţă de seminţe.
Între timp, se pun pe foc apa, zahărul şi zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă până se obţine un sirop legat. Se adaugă apoi fructele curăţate şi se lasă în continuare la foc potrivit, până se leagă din nou siropul.
După ce siropul s-a legat, nu se mai lasă pe foc, pentru că dulceaţa îşi schimbă gustul şi culoarea nu va mai fi la fel de frumoasă. Chiar dacă este mai mult sirop, acesta se va întări atunci când se răceşte, deoarece coacăzele conţin multă pectină, care gelifică dulceaţa.
Se ia cratiţa de pe foc şi se acoperă cu un capac peste care se pune un şervet de bucătărie umed. Când se răceşte, se pune în borcane şi se acoperă cu celofan sau capace.