Cuprins:
Despre coarnele de pădure
Cornus mas este o specie de plantă cu flori din familia Cornaceae, originară din sudul Europei și din sud-vestul Asiei.
Este un arbust sau un copac mic de foioase, de talie medie spre mare, cu o înălțime de 5-12 m, cu ramuri maro închis și crengi verzui. Frunzele sunt opuse, au o lungime de 4-10 cm și o lățime de 2-4 cm, cu o formă ovală până la alungită și o margine întreagă.
Florile sunt mici (5-10 mm în diametru), cu patru petale galbene, produse în ciorchini de 10-25 împreună la sfârșitul iernii cu mult înainte de apariția frunzelor. Fructul este o boabă roșie alungită de 2 cm lungime și 1,5 cm în diametru, care conține o singură sămânță.
Utilizări
Fructele sunt niște boabe roșii. Atunci când sunt coapte pe plantă, acestea seamănă cu boabele de cafea și se coc la mijlocul sau la sfârșitul verii. Fructele sunt comestibile, fiind folosite în Europa de Est, în Marea Britanie, Columbia, Canada, dar fructele necoapte sunt astringente.
La maturitate, fructul este de culoare roșu rubiniu închis sau galben strălucitor. Are o aromă acidă care este cel mai bine descrisă ca un amestec de afine și vișine; este folosit în principal pentru a face gem sau sosuri.
În Azerbaidjan și Armenia, fructul este folosit la distilarea vodcăi, iar în Austria și în Alpii germani, la distilarea coniacului. În Serbia, Muntenegru, Albania și Bosnia, este distilat în rakia.
În Turcia și Iran, este consumat cu sare ca gustare vara și, în mod tradițional, este băut într-o băutură rece numită kızılcık șerbeti.
Este consumat în Europa de Est în mai multe moduri, inclusiv ca medicament tradițional.
Coarnele de pădure au o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională chineză.
Beneficii și proprietăți
Coarnele de pădure sunt o sursă bună de vitaminele A, B1, B2 și C. Ele conțin și magneziu, calciu, minerale, pectine, acizi grași, fier și tanin, substanțe nutritive esențiale pentru corecta funcționare a organismului.
Au proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, diuretice, astringente și antivirale.
Ele sunt ideale pentru diabetici, datorită indicelui glicemic foarte mic, dar și a faptului că poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Ajută la întărirea sistemului imunitar, datorită conținutului lor mare de vitamine C. De fapt, coarnele de pădure au mai multă vitamina C decât lămâile sau mceșele.
Aceste mici fructe au efect hemostatic, ajutând la oprirea sângerărilor de orice fel.
Totodată, ele au efect febrifug, scăzând temperatura corporală și ajutând la calmarea frisoanelor.
Aceste fructe sunt un energizant natural, îmbunătățind capacitatea de concentrare și sunt un accelerator al proceselor metabolice, fiind ideale în curele de slăbire.
Rețete cu coarne de pădure
Gem de coarne de pădure
- 2 kg coarne
- 1 kg zahăr
Se spală bine coarnele, se aleg de codițe și frunze și se scurg de apă. Într-o cratiță se pun cele 2 kg de coarne și se toarnă apă cât să le acopere.
Se fierbe la foc mic pentru 30 de minute. Se strecoară coarnele bine de semințe și pasta de coarne se cântărește. Ar trebui să rămână cam un kilogram, la care se adaugă un kilogram de zahăr.
Pasta de coarne se toarnă într-o oală cu fund dublu și se pune o cantitate de zahăr egală cu greutatea coarnelor făcute pastă.
Se lasă pe foc mic cam o oră până se îngroașă, apoi se toarnă în borcane curățate și uscate. Se capsează ermetic și se lasă să se răcească complet. Se depozitează în locuri ferite de lumină și răcoroase.
Cornată
- 3,5 kg coarne spalate, curățate de codițe și uscate b
- 1 kg de zahar
- alcool de 96 de grade
- 1 bidon de 5 litri
Fructele se toarnă în recipientul curat și se adaugă zahărul, se agită bine și se lasă o săptămână, timp în care se agită în fiecare zi.
Când fructele încep să se separe de sirop, se adaugă alcoolul, apoi se lasă bidonul cu capac, dar nu închis de tot, ca să nu bubuie.
După o săptămână, cornata este gata și poate fi consumată.
Tinctură de coarne
- 20 g coarne
- 20 g frunze de coarne
- 20 ml scoarță de corn
- 200 ml alcool de 60 de grade
Frunzele și fructele se pun la uscat după ce sunt culese. Scoarța se culege după ce frunzele din copac s-au scuturat. După ce Ingredientele sunt uscate, se toacă bine și se pun într-un borcan alături de alcool. Se lasă la macerat 10 zile și se strecoară, apoi se pun în recipiente opace.
Pentru a consuma tinctura de coarne, se ia în fiecare zi 30 de picături. Se pun 100 ml de apă și se adaugă 30 de picături în ea, apoi se consumă.
Compot de coarne de pădure
- 1 kg coarne
- 2 l apă
- 500 g zahăr
Se spală coarnele de pădure și se așează în borcane. Apa se amestecă cu zahărul și se toarnă peste fructe în borcane. Se înfiletează și se dau la cald într-o oală cu apă pentru 20de minute la foc mic.
Din cantitatea de 1 kilogram de fructe se obțin 4 borcane de 800 de ml de compot.
Jeleu de coarne
- 1 kg coarne
- 1 kg zahăr
- Zeama de la 1/2 lămâie
- Apă
Se spală coarnele și se pun într-o cratiță, apoi se acoperă cu apă. Se pune oala pe foc și se lasă să dea câteva clocote, apoi se lasă la răcit 10 minute.
Fructele se pasează într-o sită așezată deasupra unei oale, iar pulpa obținută se pune din nou pe foc alături de zahăr.
Se adună spuma și se continuă fierberea. Se adaugă zeama de lămâie și se lasă la foc până scade la jumate.
Se toarnă jeleul fierbinte în borcane sterilizate, care se închid etanș și se întorc cu fundul în sus.
După 10 minute se întorc borcanele și se las la răcit, apoi se depozitează.
Sursa foto: 123rf.com
Fructe de pădure – care sunt și cum e bine să le consumăm
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!