Amalfi atrage prin farmecul ei turiști din întreaga lume, inclusiv vedete de prim rang, ca Mariah Carey, Jennifer Lopez, Samuel L. Jackson sau Reese Witherspoon, dar și nobili bogați care vor să vadă apusuri de soare unice, priveliști uluitoare și să ia parte la cele mai exclusiviste petreceri. Dacă ți-ai propus să petreci o vacanţă de vară tihnită și relaxantă într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Italia îți oferim cele mai interesante informații despre coasta amalfitană.

Ce este și unde se află Amalfi

Amalfi (n.n. – Costiera Amalfitana sau Costa d’Amalfi, în italiană) este o porțiune de coastă de 50 de kilometri la Marea Tireniană, care se întinde de-a lungul Golfului Salerno. Există 13 orașe de-a lungul coastei, iar Salerno și Sorrento se află la cele două capete. Unele orașe sunt situate chiar pe apă, cum ar fi Amalfi și Positano, iar altele sunt situate pe dealuri, așa cum este cazul orașelor Ravello, Tramonti și Praiano, potrivit Earth Trekkers.

Botezată după numele orașului Amalfi, care alcătuiește principalul său centru istoric și politic, această regiune este situată în sudul Italiei, la sud de Peninsula Sorrentina și la nord de Coasta Cilentan. Amalfi a fost o atracție pentru europenii din clasa superioară încă din secolul al XVIII-lea, atunci când a fost o escală frecventă în Grand Tours.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

În prezent, Coasta Amalfi este una dintre cele mai importante destinații turistice din Italia, fiind renumită pentru peisajul său mediteranean și pentru diversitatea naturală. Peisajul său cultural fragil, din care fac parte biserici vechi, grădini, podgorii și orașe istorice, este împărțit în 16 municipalități. Din 1997, Amalfi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Scurt istoric al Coastei Amalfi

Cunoscută încă din secolul al IV-lea, Amalfi a avut o importanță redusă până pe la jumătatea veacului al VI-lea. Mult mai târziu, în secolul al IX-lea, a fost una dintre primele republici maritime italiene  și rivaliza cu Pisa, Genova, Veneția și Gaeta ca putere navală în comerțul cu țările din Orient. Ducatul Amalfi a existat pe teritoriul Coastei Amalfi, centrul economic fiind orașul cu același nume.

Regiunea a fost supusă și anexată de către regele Roger al II-lea al Siciliei în 1131, iar ulterior a fost controlată de Principatul Salerno. În anii 1135 și 1137, Amalfi a fost jefuită de Republica Pisa, ceea ce i-a scăzut importanța, deși codul său maritim, Tavola Amalfitana (n.n. – „Masa Amalfi”), a fost recunoscut în Marea Mediterană până în anul 1570, relatează Britannica.

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

De ce să vizitezi Coasta Amalfi

Coasta Amalfi este o destinație turistică superbă, care te atrage prin fermecul peisajelor sale impresionante și a clădirilor multicolore, dar și prin bogăția istorică a acestor locuri. Această regiune din sudul Italiei este apreciată de turiștii de pretutindeni pentru plajele sale cu nisip fin și pentru apa de un albastru incredibil, un adevărat paradis pentru cei care vor să se relaxeze pe plajă sau să înoate în apa caldă și foarte limpede a Mediteranei.

De asemenea, orașele și satele pescărești de aici oferă o varietate de experiențe turistice, cum ar fi vizitarea unor clădiri istorice și monumente care te poartă într-o călătorie în timp pentru a descoperi trecutul regiunii ori degustarea celor mai gustoase preparate culinare și băuturi tradiționale italienești.

Gastronomia și vinurile locale pot fi descoperite în numeroasele restaurante, baruri și cafenele care satisfac până și cele mai pretențioase gusturi ale turiștilor. Acest loc pitoresc al Italiei este faimos și pentru vegetația luxuriantă care se întinde de-a lungul coastei, transformându-l într-o destinație ideală pentru cei care doresc să exploreze natura. În ultimii ani, în regiunea Campania, care include Coasta Amalfi și insulele Capri și Ischia, au fost inaugurate numeroase hoteluri, ceea ce a făcut ca această zonă să fie inclusă într-un top al celor mai bune 50 de destinații de vacanță din lume în 2024, realizat de revista de specialitate TravelandLeisure.

Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara
Recomandări
Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara

Cum poți să ajungi pe Coasta Amalfi

Există mai multe modalități de a ajunge pe Coasta Amalfi. Indiferent de mijlocul de transport pe care îl alegi, este indicat ca rezervările să le faci cu mult timp înainte. Dacă optezi pentru tren, trebuie să știi că Italia dispune de o rețea feroviară extinsă de mare viteză. Spre exemplu, de la Napoli ajungi la Salerno într-o oră, iar de aici există un tren local către Vietri sul Mare, primul oraș de pe Coasta Amalfi, cu care călătorești doar circa 10 minute. Tot cu trenul de la Napoli poţi ajunge şi la celălalt capăt, Sorrento.

Se recomandă feribotul sau bărcile acolo unde este posibil. Feriboturile circulă de-a lungul coastei între Amalfi și Salerno (30 de minute), Vietri sul Mare (45 de minute) și Sorrento (o oră). Serviciul de „ferry” Travelmar operează între Salerno și Positano, oprind în toate orașele principale. De la Sorrento, opțiunile includ Navigazione Libera del Golfo (NLG) și Alilauro Gruson. Alternativ, Alilauro operează un serviciu de feribot direct din Napoli către Positano și Amalfi.

Ca să ajungi la Amalfi, poți să închiriezi și o barcă. În majoritatea orașelor, turiștii au de ales între companiile care oferă excursii private. Dacă dorești să faci rezervare din timp, încearcă Positano Boats sau Lucibello. Drumul de coastă către Amalfi este una dintre cele mai frumoase rute de călătorie din Europa.

La Salerno și la Sorrento se găsesc toate companiile importante de „rent-a-car”, deși companiile locale, precum Salernorental, oferă adesea un preț mai bun. Însă localnicii sugerează evitarea călătoriilor cu mașina din cauza aglomerației, dar dacă, totuși, optezi pentru acest mijloc de transport, trebuie să știi că drumul este foarte îngust pe alocuri și plin de viraje foarte strânse, unele dintre ele necesitând două manevre pentru a le parcurge. Deplasarea pe șosea durează mult mai mult decât pe mare, și anume cel puțin o oră de la Positano la Amalfi față de 25 de minute cu feribotul. În plus, găsirea unui loc de parcare poate fi o adevărată provocare.

În sfârșit, autobuzele „Sita Sud” parcurg toată Coasta Amalfi și oferă unele dintre cele mai ieftine tarife de transport. De asemenea, dacă vii dinspre Napoli, poți opta pentru unul dintre sistemele economice precum Positano Shuttle, care te va prelua de la aeroport și te va duce la cazarea din Positano, notează sursa citată anterior.

Ce poți să vizitezi pe Coasta Amalfi

Coasta Amalfi este un loc cu adevărat special. Cea mai bună perioadă pentru a vizita regiunea este la sfârșit de primăvară, început de vară (aprilie-iunie) și toamna (septembrie-octombrie). În aceste perioade, vremea este plăcută, cu temperaturi medii de 25-30˚ Celsius și puține ploi. Totodată, numărul de turiști este considerabil mai mic comparativ cu lunile de vară. Aceste perioade sunt ideale pentru explorarea atracțiilor turistice, drumeții și relaxare pe plajă. Indiferent ce obiective turistice vei alege să vizitezi, la Amalfi există atât de mult romantism încât te vei îndragosti iremediabil de aceste locuri. Iată ce poți să vizitezi pe coasta amalfitană, potrivit site-ului TravelandLeisure.

Positano: Dacă ai văzut poze pe internet de pe Coasta Amalfi sunt șanse mari să fi văzut și imagini și din acest oraș emblematic. Amplasat la poalele munţilor Lattari, Positano este renumit pentru casele sale viu colorate care se ridică în trepte pe versanții abrupți din jurul golfului, pentru străduțele înguste, dar mai ales pentru plaja Spiaggia Grande. Aici mai poți vizita Biserica Chiesa di Santa Maria Assunta, una dintre cele mai cunoscute clădiri religioase din Positano, grădinile de la Palazzo Murat și Via Positanesi D`America, o străduţă cu multe magazine de suveniruri şi buticuri locale.

Coasta Amalfi - ce să vizitezi pe coasta amalfitană - Imagine cu un apus de soare în Positano.

Amalfi: Capitala istorică a regiunii oferă câteva atracții turistice superbe, precum Catedrala Sf. Andrei, care datează din secolul al IX-lea, Muzeul de carte și Muzeul Hârtiei, care este una dintre cele mai vechi fabrici de hârtie și ilustrează tradiția producției de hârtie din zonă. De asemenea, aici mai poți vizita Piazza del Duomo, principala piaţă din oraş, plaja Spiaggia Grande, cea mai cunoscută din zonă cu o lungime de 184 de metri, și Chiestro del Paradiso, un adevărat muzeu în aer liber, cu stâlpi romani medievali și sarcofage. Nu în ultimul rând, lămâile din Amalfi sunt renumite, iar cel mai bun mod de a le vedea este prin „Amalfi Lemon Experience”, care este organizată la ferma familiei Aceto, care cultivă lămâi de șase generații.

Ravello: Situat mai sus, pe dealurile de deasupra Coastei Amalfi, Ravello este faimos pentru grădinile sale spectaculoase, Villa Rufolo și Villa Cimbrone, care oferă vederi panoramice uluitoare asupra coastei. Dacă vizitezi Ravello trebuie să petreci măcar o oră plimbându-te prin vestitele grădini de la Villa Cimbrone. Un alt loc pe care nu ar trebui să-l ratezi este Villa Rufolo, o clădire care datează din secolul al XIII-lea

Conca dei Marini: Această micuță localitate ascunde între stâncile înalte ale Grotei de Smarald un golfuleț absolut fermecător, care este perfect pentru înot și relaxare și care este, totodată, și unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe coasta amalfitană. Deşi este căutată pentru vestita grotă, Conca dei Marini deține şi un patrimoniu arhitectural impresionant. Acesta include Mănăstirea Covento di Santa Rosa, unde au fost inventate faimoasele sfogliatelle, Biserica Sf. Antonia da Padova cu al său dom inedit, şi Torre Costiera sau Turnul Tăcerii. 

Vietri sul Mare: Acesta este un loc unic, frumos şi tradiţional și reprezintă poarta de intrare către Amalfi, dinspre est. Situat la doar câţiva kilometri de Salerno, Vietri sul Mare este considerat capitala ceramicii artistice şi tradiţionale, aici fiind realizate celebrele farfurii și boluri viu colorate, pictate manual, care se vând de-a lungul coastei. De altfel, la marginea orașului există un muzeu dedicat acestei tradiții, care datează din secolul al XV-lea. De asemenea, aici mai poți vizita Biserica San Giovanna Battista, un adevărat simbol al orăşelului, și te poți bucura de razele de soare pe una dintre cele mai mari plaje din regiune, care oferă nisip fin și o intrare lină în apă.

Fiordo di Furore: „Fiordul” este o denumire greșită deoarece fiordurile sunt formate de ghețari, în timp ce acest golfuleț a fost sculptat în stânci de torentul Schiato. Plaja astfel rezultată se distinge printr-un spectaculos pod cu arcadă, iar accesul către ea se face prin coborârea a câteva sute de trepte din piatră. Aici se mai poate ajunge direct, cu barca sau cu taxiul pe apă, se menționează pe site-ul Lonely Planet.

Coasta Amalfi - ce să vizitezi pe coasta amalfitană - Imagine cu Fiordo di Fuore.

Baia di Ieranto: Această plajă izolată se găsește pe peninsula Sorrento, la o distanță de 45 de minute de mers pe jos de satul Nerano. Drumul începe ușor, însă crește până la o intensitate medie în ultimele 15 minute deoarece, în ultima parte, trebuie coborâtă o pantă stâncoasă pentru a ajunge în golful care te întâmpină cu o priveliște uimitoare asupra „faraglioni” (n.n. – turnuri de stâncă) din Capri. Se spune că peninsula Sorrento, în special golful Baia di Ieranto, ar fi tărâmul sirenelor lui Homer.

Citeşte şi despre Portofino şi vezi ce să faci în luxoasa stațiune de pe riviera italiană!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Ce a cumpărat o româncă din Elveția cu doar 25 de lei: "E super deal"
Observatornews.ro
Ce a cumpărat o româncă din Elveția cu doar 25 de lei: "E super deal"
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI