Potrivit descoperă.ro, experimentele efectuate pe şoareci au arătat că ingredientul-cheie din cafeaua de zi cu zi protejează împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Un efect cunoscut al cofeinei este împiedicarea producerii proteinei ATR, ce are un rol în detectarea degradării ADN-ului. Pornind de la acest lucru, cercetătorii au modificat genetic mai mulţi şoareci pentru a nu produce această proteină în piele. Apoi, aceştia au fost expuşi la raze ultraviolete de 3 ori pe săptămână, timp de 40 de săptămâni, tratament la care au fost supuşi şi şoarecii normali.
Şoarecii care fuseseră modificaţi genetic pentru a simula efectul cofeinei au prezentat mai puţine cazuri de cancer, iar tumorile s-au dezvoltat într-un ritm mai lent. După 19 săptămâni ale experimentului, şoarecii fără proteina ATR prezentau cu 69% mai puţine tumori.
Studiul arată clar beneficiile pe care cofeina le poate aduce în cadrul protecţiei împotriva efectului dăunător al razelor ultraviolete.