Metale grele precum plumbul sau cuprul ajung ușor, prin intermediul reziduurilor industriale, în apele curgătoare și au drept efect contaminarea solului și punerea în pericol a sănătații oamenilor.
Inginerii care se ocupă de calitatea apei folosesc, în general, metode tradiționale de epurare, cum ar fi silicații, celuloza și oxidul de aluminiu, însă adesea aceste practici sunt destul de riscante, având în vedere efectele toxice pe care le presupun. Cea mai sigura soluție se pare că se găsește chiar în coaja bananelor. “Cojile de banane elimină, în special, plumbul și cuprul din apa” – afirmă un cercetator la Institutul de Biologie din Botucatu, Brazilia.
În urma experiementului s-a arătat că aceste coji uscate de banane, tăiate în bucățele și adăugate în apa ce conține metale grele, acționează ca un absorbant al acestora, decontaminând apa de zinc, cupru, plumb sau alte metale toxice care ne pot afecta sănătatea. Mai mult decat atat, cojile pot fi refolosite de aproximativ 11 ori. “Capacitatea cojilor de banane de a epura apa este mult mai mare, decât a materialelor sintetice folosite până în prezent”, susțin cercetătorii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News