Atenţie la alimentaţie!

Principala cauză a problemelor cu colesterolul o reprezintă alimentaţia nesănătoasă. Ca să schimbi acest lucru, nu e nevoie de sacrificii exagerate. Nu trebuie să re-nunţi la ouă, smântână şi unt, ci doar să ai grijă la cantitatea consumată, să le prepari sănătos şi să foloseşti (unde e cazul) variantele degresate. Două ouă pe săptămână nu-ţi fac rău, iar dacă nu ai deloc probleme de sănătate, poţi consuma chiar câte un ou în fiecare zi. Ideal este să reduci sau să ai grijă la consumul de grăsimi animale din carne, cârnaţi şi produsele lactate. Pentru asta, alege carnea de vită, de pui, kefirul şi brânza de vaci degresată. Înlocuieşte pâinea albă cu cea intermediară sau neagră, fructele uleioase cu cele proaspete, untura şi prăjelile cu ulei de măsline, cartofii prăjiţi cu cei copţi, omleta cu ouă fierte, organele de animale cu peşte şi fructe de mare. Aceşti paşi spre o dietă echilibrată vor asigura scăderea colesterolului rău şi creşterea celui bun.

Cât este de periculos?

S-a demonstrat că nu colesterolul e principala cauză a infarctului, ci un complex de factori de risc, care implică, pe lângă colesterol, fumatul, diabetul, vârsta, hipertensiunea şi depăşirea greutăţii normale. Nu trebuie urmărit doar nivelul total al colesterolului, ci raportul dintre colesterolul bun şi cel rău. Când colesterolul rău (LDL) se menţine la un nivel ridicat pentru mai mult timp, el se va depune pe artere, ceea ce poate fi periculos. Arterele se îngustează şi împiedică circulaţia sângelui, crescând riscul de infarct. Raportul ideal între LDL şi HDL este de 2:1, iar un raport de 4:1 poate fi considerat o problemă.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Urmărește-ne pe Google News