În antichitate, comedia era definită prin contrast cu tragedia, insistându-se asupra caracterului obișnuit al faptelor și oamenilor prezentați. În comedii se prezintă situații amuzante ori se satirizează realități sociale sau defecte ale caracterului uman.
Cuprins:
Ce este comedia
Specie a genului dramatic, comedia este scrisă în proză sau versuri, are o acțiune și un deznodământ ce sunt caracterizate de o atmosferă veselă, ușoară, iar conflictul care se află în centrul atenției este, de obicei, superficial.
Comicul reprezintă categoria estetică ce cuprinde aspectele unui text care provoacă râsul receptorului. Pentru realizarea comicului este nevoie de un contrast, între apartenență, esență, scopuri și mijloace, dar și între plan și rezultatele acestuia.
Tipuri de comic
- Comic de situație;
- Comic de limbaj;
- Comic de moravuri;
- Comic de caracter;
- Comic de nume.
Comic de situație
Acest tip de comic se realizează printr-o serie de răsturnări de situație și găsirea unor soluții surprinzătoare la conflictele ce sunt prezentate în cadrul acțiunii. Caragiale folosește scheme tipice și modalități bine cunoscute în comica universală precum: confuzia, coincidența, încurcătura, relații succesive, înlocuirea cuiva prin altcineva, evoluția, repetiția, interferență, inversă, acumularea progresivă.
Comic de limbaj
Se realizează prin folosirea particularităților de limbaj pentru a putea scoate în evidență caracteristicile personajelor. Astfel, comicul de limbaj poate proveni din incultură, greșeli de vocabular, deformări fonetice, lipsa de proprietate a termenilor, încălcarea regulilor gramaticale și a logicii sau prin ticuri verbale.
Comic de moravuri
Comicul de moravuri se bazează pe opoziția dintre apartenența și esența reală și imorală din viața de familie, cât și din viața publică. Comicul de moravuri este un tip de comic violent și tragic, în care societatea este vicioasă și degradată. În opera lui Ion Luca Caragiale se găsesc o mulțime de moravuri blanate, spre exemplu: șantajul politic, imoralitatea familiară, corupția politicienilor, indulgența, aranjamentele de culise, adulterul, demagogia, etc.
Comic de caracter
Acest tip de comic este folosit prin accentuarea, exagerarea unei trăsături psihologice într-un personaj. Exemple: Ramolitul – Dandanache, Demagogul – Cațavencu, Slugarnicul – Pristanda, Prostul fudul – Farfuridi.
Comic de nume
Numele personajelor este sugestiv și face trimitere spre caracterul acestora. Exemple:
- „Zaharia Trahanache” – exprimă capacitatea de a se modela ușor, îi modelează interesul;
- „Cațavencu” – sugerează demagogia, dar poate proveni și de la termenul cațaveică – o haină cu două fețe.
- „Farfuridi – Brânzovenescu” – un cuplu comic, cu nume ce au rezonanțe culinare.
Caracteristicile comediei
Principalul mijloc artistic este comicul, o categorie ce include situații și personaje ridicole, moravuri și vicii ce sunt prezentate prin râs, urmărindu-se, astfel, îndreptarea acestora.
Comicul ilustrează contrastul permanent dintre esență și apartenență, serios și derizoriu, iluzie și realitate sau dintre efort și rezultate.
Principalele modalități artistice de realizare a comicului sunt: satira, sarcasmul, ironia, toate folosite pentru a crea ridicolul sau grotescul, dar și ilustrarea aspectelor imorale ce se petrec în societate.
Acțiunea comediei constă în evenimente care evidențiază caracterul, agită sau dinamizează publicul.
Comedii din literatura română scrise de I. L. Caragiale
- „O scrisoare pierdută”;
- „D-ale Carnavalului”;
- „O noapte furtunoasă”;
- „Conu Leonida în față cu reacțiunea”.
Descoperă lista cu genuri literare și exemple de specii literare pentru fiecare gen în parte.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!