Cuprins:
Despre caise și beneficiile lor
Caisele sunt extrem de hrănitoare și au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea digestiei și sănătatea ochilor.
Iată câteva beneficii pentru sănătate și nutriție ale caiselor.
Foarte hrănitoare și cu un conținut scăzut de calorii
Caisele sunt foarte hrănitoare și conțin multe vitamine și minerale esențiale.
Doar 2 caise proaspete (70 de grame) furnizează:
- Calorii: 34
- Carbohidrați: 8 grame
- Proteine: 1 gram
- Grăsimi: 0,27 grame
- Fibre: 1.5 grame
- Vitamina A: 8% din valoarea zilnică (VZ)
- Vitamina C: 8% din VZ
- Vitamina E: 4% din VZ
- Potasiu: 4% din VZ
În plus, acest fruct este o sursă decentă de betacaroten, luteină și zeaxantină, toți fiind antioxidanți puternici care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism.
Cel mai bine este să te bucuri de caise întregi și cu coajă, deoarece coaja are cantități mari de fibre și nutrienți. Asigură-te că arunci sâmburii, deoarece nu sunt comestibili.
Au un conținut ridicat de antioxidanți
Caisele sunt o sursă excelentă de mulți antioxidanți, inclusiv betacaroten și vitaminele A, C și E.
Mai mult, sunt bogate într-un grup de antioxidanți polifenoli numiți flavonoizi, care s-au dovedit a proteja împotriva bolilor, inclusiv a diabetului și a bolilor de inimă.
Principalele flavonoide din caise sunt acizii clorogenic, catechinele și quercetina.
Acești compuși acționează pentru a neutraliza radicalii liberi, care sunt compuși dăunători care deteriorează celulele și provoacă stres oxidativ. Stresul oxidativ este legat de obezitate și de multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.
Într-un studiu efectuat pe 2.375 de persoane, cercetătorii au dezvoltat un sistem de notare pentru a măsura modificările nivelurilor de markeri inflamatori.
Ei au constatat că un consum ridicat de flavonoide și antociani a fost asociat cu un scor de inflamație mai mic cu 42% și, respectiv, 73%. Un aport ridicat de flavonoide a fost, de asemenea, legat de un scor de stres oxidativ cu 56% mai mic.
Pot promova sănătatea ochilor
Caisele au mai mulți compuși care sunt esențiali pentru sănătatea ochilor, inclusiv vitaminele A și E.
Vitamina A joacă un rol vital în prevenirea orbirii nocturne, o tulburare cauzată de lipsa pigmenților luminoși din ochi, în timp ce vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care intră direct în ochi pentru a-i proteja de deteriorarea radicalilor liberi.
Între timp, betacarotenul – care conferă caiselor culoarea galben-portocalie – servește ca precursor al vitaminei A, ceea ce înseamnă că organismul tău îl poate transforma în această vitamină.
Alte carotenoide importante din caise includ luteina și zeaxantina. Găsite în lentilele și retina ochilor, acestea protejează împotriva stresului oxidativ.
Pot stimula sănătatea pielii
Consumul de caise poate fi benefic pentru pielea ta.
Principalele cauze ale ridurilor și ale deteriorării pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele, poluarea și fumul de țigară.
Mai mult, cercetările indică o legătură directă între expunerea la lumina ultravioletă (UV), arsurile solare și riscul de melanom, o formă mortală de cancer de piele.
În mod notabil, poți lupta împotriva unora dintre aceste leziuni ale pielii printr-o dietă sănătoasă, plină de antioxidanți, pe care caisele îi oferă.
Vitaminele C și E, ambele găsite în acest fruct, îți pot ajuta pielea. În special, vitamina C protejează împotriva daunelor provocate de razele UV și de poluanții din mediul înconjurător prin neutralizarea radicalilor liberi.
În plus, această vitamină ajută la formarea colagenului, care conferă pielii tale rezistență și elasticitate. Consumul unei diete bogate în vitamina C poate ajuta pielea să se vindece de daunele provocate de razele UV și să prevină apariția ridurilor.
Betacarotenul, un alt nutrient al caiselor, poate proteja împotriva arsurilor solare. Într-un studiu de 10 săptămâni, suplimentarea cu betacaroten a redus riscul de arsuri solare cu 20%.
Pot favoriza sănătatea intestinală
Caisele pot promova sănătatea intestinală.
160 de grame de caise feliate oferă 3,3 grame de fibre, ceea ce reprezintă 8,6% și 13,2% din DZ pentru bărbați și, respectiv, femei.
Compot de caise
- 1 kg de caise proaspete (nu prea coapte)
- 500 ml de apă
- 200 g zahăr
- 6 semințe de cardamom întreg
- 1 baton de scorțișoară
- 1 linguriță de pastă de vanilie
Pune caisele într-un bol și toarnă apă caldă peste ele pentru a le acoperi. Acest lucru va ajuta să scapi de orice pesticide. Pune-le deoparte timp de 15 minute, apoi taie-le în două și îndepărtează sâmburii.
Pune apa și zahărul într-o cratiță. Zdrobește cardamomul pentru a elibera semințele și adaugă-l în amestecul de apă și zahăr.
Adaugă batonul de scorțișoară și pasta de vanilie, amestecă pentru a le combina și pune-le la foc mare. Se aduce la fierbere, apoi se fierbe timp de 8 – 10 minute pentru ca siropul să se îngroașe ușor.
Pune caisele cu apă cât să le acopere și siropul de zahăr. Lasă totul la fiert și adaugă vanilia. Servește.
Reţetă de prăjitură cu brânză dulce şi caise din compot
Ingrediente (pentru 12 porţii)
Pentru aluat:
- 250 g făină;
- 120 g zahăr;
- 1 pachet zahăr vanilat;
- o lingură coajă rasă de lămâie;
- 1 ou;
- 125 g unt.
Pentru cremă:
- 350 g brânză proaspătă;
- 3 ouă;
- 100 g zahăr pudră;
- 1/2 pachet praf de copt;
- 2 linguri zeamă de lămâie;
- 1 compot de caise
Află cum se prepară prăjitura cu brânză dulce şi caise din compot pe Unica.ro!
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Top rețete de dulceață de gutui. Cele mai bune dulcețuri pentru toamnă
Gore24 • 27.09.2023, 21:42
Un articol foarte interesant datorita rețetelor, dar și pentru beneficiile caselor!