Cuprins:
Despre gutui și beneficiile lor
Gutuile au fost folosite în medicina populară de zeci de ani, dar cercetările științifice privind beneficiile lor sunt încă în stadii incipiente.
Bogate în substanțe nutritive
Gutuile conțin fibre și mai multe vitamine și minerale esențiale, ceea ce le face un adaos nutritiv în aproape orice dietă.
O singură gutuie 92 grame oferă următoarele:
- Calorii: 52
- Grăsimi: 0 grame
- Proteine: 0,3 grame
- Carbohidrați: 14 grame
- Fibre: 1.75 grame
- Vitamina C: 15% din valoarea zilnică
- Tiamină (vitamina B1): 1,5% din VZ
- Vitamina B6: 2% din VZ
- Cupru: 13% din VZ
- Fier: 3,6% din VZ
- Potasiu: 4% din VZ
- Magneziu: 2% din VZ
Deși nu sunt extraordinar de bogate în vreun compus specific, gutuile oferă o gamă largă de nutrienți pentru foarte puține calorii.
Gutuile sunt sărace în calorii și se mândresc cu o varietate de vitamine și minerale esențiale, ceea ce le face un fruct nutritiv.
Conțin antioxidanți puternici
Multe dintre beneficiile asociate cu gutuile pot fi atribuite ofertei bogate de antioxidanți a fructului.
Antioxidanții reduc stresul metabolic, scad inflamația și protejează celulele împotriva deteriorării de către radicalii liberi, care sunt molecule instabile.
Unele cercetări sugerează că unii antioxidanți din gutui, inclusiv flavonolii precum quercetina și kaempferolul, reduc inflamația și protejează împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă.
Pot ajuta la gestionarea grețurilor induse de sarcină
Unele dintre cele mai frecvente simptome în timpul sarcinii timpurii sunt greața și vărsăturile.
Unele cercetări indică faptul că gutuile pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.
Un studiu efectuat pe 76 de femei însărcinate a observat că 1 lingură (15 ml) de sirop de gutui a fost semnificativ mai eficient decât 20 mg de vitamina B6 în reducerea grețurilor induse de sarcină.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări.
Pot ameliora problemele digestive
Gutuile au fost folosite de mult timp în medicina tradițională și populară pentru a trata o varietate de tulburări digestive.
Cercetări recente sugerează că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor legate de bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă.
Într-un studiu efectuat pe șobolani cu colită ulcerativă, cei cărora li s-a administrat extract și suc de cozonac au prezentat o deteriorare semnificativ redusă a țesutului colonului, comparativ cu grupul de control.
Totuși, sunt necesare studii la om.
Pot trata ulcerele gastrice
Primele cercetări sugerează că compușii vegetali din gutui pot ajuta la prevenirea și tratarea ulcerului gastric.
Într-un studiu în eprubetă, sucul de gutui a inhibat creșterea H. pylori, o bacterie cunoscută ca fiind cauza ulcerelor gastrice.
Compot de gutui – rețete
Compot de gutui cu vin și scorțișoară
- Sucul de la 2 lămâi
- 4 gutui, aproximativ 1 kg în total
- 500 g de zahăr
- 300 ml de vin alb
- 1 ardei iute roșu mic
- 1 frunză de dafin
- 2 cuișoare
- 1 baton de scorțișoară, mărunțit
Pune sucul de lămâie într-un bol cu apă. Se decojesc, se spală și se taie în felii groase gutuile îndepărtând miezul și păstrând sâmburii și coaja.
Pune fructele în apa cu lămâie până la nevoie – acest lucru va împiedica oxidarea lor, așa cum se întâmplă cu merele.
Pune zahărul, vinul și 200 ml de apă într-o cratiță mare, la foc mediu. Se amestecă pentru a dizolva zahărul, apoi se aduce la fierbere.
Adaugă miezul de la gutui, redu ușor focul și fierbe la foc mic timp de aproximativ 20 de minute sau până când siropul capătă o culoare rozalie, ușor aurie.
Se strecoară siropul într-o altă cratiță și se adaugă feliile de gutui, ardeiul iute, frunza de dafin, cuișoarele și batonul de scorțișoară. Se pune din nou la foc mediu-mic și se lasă la fiert timp de 20-30 de minute, până când se înmoaie, amestecând fructele din când în când cu grijă (timpul de fierbere va depinde de gradul de maturitate al fructelor).
Se lasă să se răcească înainte de servire pentru a intensifica aroma.
Compot de gutui și mere
- 1 kilogram de gutui
- 1 kilogram de mere
- ⅓ ceașcă de sirop de agave sau miere
- 3 l apă
- ½ linguriță scorțișoară măcinată
- 1 păstaie de vanilie, despicată și răzuită
Se umple un bol mare cu apă și se adaugă sucul de la ½ lămâie. Taie gutuile și merele în patru și pune bucățile cu care nu lucrezi în apă în timp ce cureți de miez și tai fiecare sfert transversal în bucăți de 2,5 cm grosime.
Combină siropul de agave sau mierea și apa într-o cratiță mare, grea, și adu la fierbere. Redu focul și fierbe la foc mic. Scurge gutuile și merele și adaugă-le în oală împreună cu scorțișoara și vanilia.
Se aduce la fierbere, se acoperă, se reduce focul și se fierbe, amestecând des, timp de o oră. Gutuile vor fi moi și rozalii, iar merele se vor fi descompus. Se servește cald sau rece.
Compot de gutui și ghimbir
- 2 l de apă
- 1 1/2 cești de zahăr
- 12 felii subțiri de ghimbir proaspăt curățat de coajă (de la o bucată de 5 cm)
- 3 kilograme de gutui abia coapte, decojite, fără miez și tăiate în felii
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie
Adu apa, zahărul și ghimbirul la fierbere într-o cratiță medie, la foc mare. Se fierbe, amestecând, până când zahărul se dizolvă, aproximativ 5 minute.
Adaugă gutuile. (Adaugă mai multă apă dacă este necesar pentru a acoperi fructele.) Red focul și fierbe ușor până când gutuile sunt fragede, între 25 și 45 de minute, în funcție de gradul de coacere al fructelor.
Transferă gutuile într-un castron. Adu lichidul din cratiță la fierbere și gătește până când devine ușor siropos, aproximativ 5 minute. Scoate și aruncă ghimbirul.
Se amestecă în sucul de lămâie. Toarnă siropul peste gutui. Se lasă să stea până se răcește. Îl poți păstra în frigider.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Top rețete de dulceață de gutui. Cele mai bune dulcețuri pentru toamnă
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!