Despre compot

Compotul este o băutură răcoritoare minunată pe tot parcursul anului – răcoritor de rece vara sau apetisant de fierbinte în mijlocul iernii.

Baza compotului este, bineînțeles, fructul. Printre numeroasele rețete se pot găsi unele care folosesc fructe uscate, în timp ce altele folosesc fructe de pădure, iar altele apelează la fructe de vară conservate – sau la un sortiment din fructele de sezon. În funcție de tipul de fructe folosite, condimentele și nivelul de dulceață sunt de obicei ajustate pentru ca aroma compotului de fructe să fie optimă.

Gătitul lent este important, pentru ca fructele să-și păstreze forma. Rezultatul poate fi servit cald sau răcit. Compotul este extrem de ușor de preparat în casă, iar fiecare poate crea versiuni unice, cu fructe speciale, după gust.

Deoarece fiecare sezon se înnobilează cu câte un fruct, este posibil să faci loturi mari de compot și apoi să răcești sau să congelezi restul pentru a-l bea în altă perioadă – de obicei iarna.

Rețetă compot de pere cu vanilie sau lichior

Ingrediente:

  • 2 kg pere
  • 2 litri de apă
  • 6 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 1 linguriță de vanilie sau lichior

Mod de preparare:

Pentru a face compot de pere, începe prin a face un sirop din apă înăbușită cu zahăr, suc de lămâie și vanilie sau lichior. Apoi, adaugă fructele tăiate uniform și fierbe-le la foc mic până când fructele încep să se înmoaie. 

Atunci când amesteci fructe mai tari și mai moi, adaugă mai târziu fructele mai moi, pentru ca acestea să nu dispară în timp ce fructele mai tari se fierb. 

Durata de gătire variază, în funcție de gustul fiecăruia, unii bucătari preferând să încălzească doar puțin fructele, în timp ce alții le fierb până când acestea devin moi și uniforme. Pentru a face compotul să aibă un gust și mai bogat, adaugă câteva frunze de mentă proaspătă cu trei minute înainte ca băutura să fie gătită. Poate fi servit atât cald, cât și rece.

Compot de pere – rețetă simplă

Ingrediente:

  • un kg de pere
  • 500 g de zahăr tos

Mod de preparare:

Perele se spală bine, se curăţă de coajă şi se elimină sâmburii şi părţile tari. Se taie în felii sau sub formă de cubuleţe şi se pun în borcane. Se toarnă deasupra un sirop simplu, făcut dintr‑un litru de apă în care s-a dizolvat zahărul. Se etanşează borcanele şi se pun la fiert în bain-marie, circa 20 de minute.

Ce vitamine conțin perele

O pară de mărime medie, aproximativ 170 de grame, conține următoarele:

  • Calorii: 101
  • Proteine: 1 gram
  • Carbohidrați: 27 grame
  • Fibre: 6 grame
  • Vitamina C: 12% din DZR (doza zilnică recomandată)
  • Vitamina K: 6% din DZR
  • Potasiu: 4% din DZR
  • Cupru: 16% din DZR

Istoria compotului

Băutura este tradițională din Rusia, însă a devenit atât de populară în întreaga lume încât astăzi există câteva versiuni internaționale ale acestei băuturi. În Franța, de exemplu, „compotul” poate fi, de asemenea, un piure fin de fructe fierte, făcut pe bază de mere, cu posibila adăugare de caise, pere sau diverse alte fructe.

În Statele Unite, uneori se adaugă alcool la amestecul de fructe, realizându-se astfel un cocktail cu conținut scăzut de alcool, asemănător unui smoothie.

În Marea Britanie, siropul tradițional este diluat cu vanilie, coajă de lămâie sau de portocală, scorțișoară sau cuișoare.

În România, compotul se consumă mai ales toamna și iarna, fiind făcut din mere, pere, gutui sau alte fructe de sezon. 

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News