Din lista celor mai consumate conserve pentru iarnă nu lipsesc compoturile. Pe lângă rețete de zacuscă, murături sau dulceață, o porție sănătoasă de compot în plină iarnă este tot ce ți-ai putea dori. Și cum poți să păstrezi roadele viței de vie pentru cât mai mult timp, dacă nu într-o rețetă de compot de struguri. Iată ce ai de făcut.

Compot de struguri albi – rețetă simplă

Ingrediente

  • 2 kg de struguri;
  • 50 gr de zahăr;
  • 1 plicuțeț zahăr vanilat;
  • 1 L apă.

Mod de preparare

Boabele de struguri se aleg de pe ciorchine și se spală bine într-un jet de apă rece. Poți folosi struguri într-o singură culoare sau o combinație de mai multe culori. Cantitatea de zahăr adăugată în compot diferă în funcție de dulceața soiului de struguri, dar și de cât de concentrat îți dorești să fie rezultatul final.

Într-un vas mare se pune la fiert apa împreună cu zahărul. Se amestecă bine până când zahărul este complet dizolvat, după care se adaugă boabele de struguri. Acestea se lasă în apă până când încep să-și schimbe puțin culoare și se ridică la suprafața apei.

Când fructele sunt gata, se scot din vasul cu apă și se lasă puțin la scurs. Siropul se mai lasă pe foc până când începe din nou să fiarbă. Boabele de struguri se pun în brocane curate și sterilizate și peste se adaugă siropul dulce.

Dacă borcanele sunt reci, în momentul în care adaugi siropul fierbinte, trebuie să pui o tavă de metal sub borcane, pentru ca acestea să nu crape. Borcanele cu compot de struguri se acoperă cu capac și după ce se răcesc în totalitate, se păstrează în cămară pentru iarnă.

Rețete pentru compot de struguri

Compot de struguri fără conservanți

Ingrediente

  • 2 kg de struguri;
  • 100 gr zahăr;
  • 1-3 cuișoare;
  • 1 L apă.

Mod de preparare

Strugurii se spală, se curăță de pe ciorchine și se lasă în apă rece pentru câteva minute. Într-un vas mare se pune apa, se adaugă zahărul, cuișoarele și strugurii și se lasă să fiarbă pentru 5 minute. Strugurii se scot din vasul în care au fiert, iar siropul se mai lasă pe foc pentru încă 10 minute.

După ce siropul a fiert, se lasă să se răcească. Boabele de struguri se pun în borcane și siropul dulce se adaugă peste. Borcanele de compot se închid ermetic cu capace și se mai pun la fiert în bain-marie pentru aproximativ 30 de minute, din momentul fierberii.

Borcanele se lasă să se răcească peste noapte, iar a doua zi se pun în cămară și se păstrează pentru iarnă.

Compot de struguri albi

Compot de struguri negri

Ingrediente

  • 3 kg boabe de struguri;
  • 3 L apă;
  • 1 kg zahăr;
  • 10 gr sare de lămâie.

Mod de preparare

Strugurii se spală foarte bine în apă rece și se culeg de pe ciorchine, după care se lasă la scurs. Apa se pune într-un vas mare și se fierbe împreună cu zahărul, sarea de lămâie și boabele de struguri timp de aproximativ 10 minute.

După ce au fiert, boabele de struguri se scot din sirop și se pun în borcane curate și uscate. Fiecare borcan se umple cu siropul dulce, până aproape de gulerul borcanului, se adaugă capacele și se mai pun la fiert la bain-marie pentru 30 de minute din momentul fierberii.

Compotul de struguri se lasă să se răcească la temperatura camerei până a doua zi, după care poate fi păstrat în cămară.

Compot de struguri negri

Compot de struguri pentru iarnă

Ingrediente

  • 6 kg zahăr;
  • 800 gr de zahăr;
  • 2 L apă.

Mod de preparare

Boabele se desprind de pe ciorchine, se spală și se repartizează în borcane. Apa și zahărul se fierb și, după ce s-a dizolvat zahărul, se trage vasul de pe foc. Se lasă să se răcească.

Se toarnă peste strugurii din borcan, se astupa borcanele și se fierb la bain-marie pentru 20 de minute. Iarna, se desface borcanul, iar siropul se diluează cu apă, după gust, și se mai fierbe un clocot.

Compoturi pentru iarnă – struguri în compot

Sursă rețetă. Retete.unica.ro

Compot de struguri și mere – rețete pentru iarnă

Ingrediente

  • 4 mere de orice soi;
  • 1 kg de boabe de struguri;
  • 2 L de apă;
  • 200 gr de zahăr.

Mod de preparare

Strugurii se spală cu apă rece și se curăță de pe ciorchine. Merele se spală și se taie în felii nu foarte subțiri. Fructele se pun în borcane și între timp se pregătește siropul dulce.

Într-un vas mare se pune apa, se adaugă zahărul și se lasă pe foc timp de 10 minute din punctul de fierbere. Siropul fierbinte se pune în borcane peste fructe. Dacă siropul dulce nu este suficient, mai poți adăuga apă fierbinte. Borcanele cu compot se pun într-o cratiță mare, se adaugă apă fierbinte până la gura borcanului, se adaugă capacele, dar nu se înfiletează și se mai lasă la fiert timp de 15 minute.

După ce se scot din vasul cu apă, borcanele se înfiletează cu capac și se întorc cu gura în jos. Se acoperă cu o pătură groasă și se lasă să se răcească la temperatura camerei până a doua zi.

Compot de struguri și mere – rețete pentru iarnă

Cele mai bune și ușor de pregătit rețete pentru compot de struguri. Le poți încerca acum, la început de toamnă, pentru a te bucura de gustul dulce în plină iarnă.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News