Din lista variată de conserve pentru iarnă nu pot lipsi compoturile. Iată ce rețete delicioase de compot poți încerca pentru sezonul rece.

Rețete de compoturi pentru iarnă

Compot de gutui

Ingrediente pentru compot de gutui:

  • un kg de gutui;
  • 750 gr de zahăr;
  • 2 L de apă;
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare compot de gutui: Pune la fiert apa împreună cu zahărul și între timp spală bine gutuile și lasă-le la scurs. După ce s-au scurs, taie gutuile în cubulețe, iar când zahărul s-a topit și s-a format sirop, adaugă gutuile și lasă-le pe foc câteva clocote, aproximativ 20 de minute. Când gutuile au fiert, ia-le din vas cu o paletă și pune-le în borcane. Adaugă peste gutui siropul format și pune-le capacul.

După ce ai pus compotul de gutui în borcane, pentru sterilizarea borcanelor, lasă-le să mai fiarbă încă 30 de minute la foc mic, după care lasă-le să se răcească în mod natural în apa în care au fiert și acoperă-le cu un prosop.

Compot de vişine

Ingrediente compot de vișine:

  • 1,5 kg de vişine;
  • 400 g de zahăr;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • un plic de zahăr vanilat.


Mod de preparare compot de vișine:
Vişinele se pun la fiert în apă cu zahăr şi se lasă 10-15 minute să clocotească. Coaja de lămâie şi zahărul vanilat se adaugă atunci când compotul se ia de pe foc. Se pune în borcane din sticlă, imediat ce este luat de pe foc, şi se etanşează.

Compot de vișine

Compot de cireșe

Ingrediente compot de cireșe:

  • 2 kg cireșe;
  • 500 gr de zahăr;
  • 1 L apă;
  • 2 pliculețe zahăr vanilat

Mod de preparare compot de cireșe: Pune într-un vas apa cu zahărul și lasă-le să fiarbă până formează un sirop. Siropul nu trebuie să fiarbă, așa că ai grijă să amesteci până observi că zahărul s-a topit complet. Între timp spală bine cireșele și înlătură-le codițele.

Pune cireșele în borcane, iar când siropul s-a răcit, toarnă siropul peste. Pune capacele borcanelor și, pentru sterilizare, pune-le într-un vas cu apă și mai lasă-le la fiert, la foc mic, pentru încă 30 de minute, din momentul în care începe apa să fiarbă.

Când totul este gata, ia borcanele de compot de cireșe din vasul cu apă și acoperă-le cu un prosop.

Compoturi rapide pentru iarnă

Compot dietetic de prune


Ingrediente compot dietetic de prune:
un kg de prune.

Mod de preparare compot dietetic de prune: Unul dintre cele mai rapide compoturi pentru iarnă. Fructele se spală şi se îndepărtează sâmburii, apoi se desfac în jumătăţi şi se aşază cu grijă în borcane din sticlă. Se toarnă deasupra apă rece, se etanşează borcanele şi se pun la fiert în bain-marie, aproximativ 20 de minute. Se păstrează la rece.

Puteți încerca și această rețetă de compot de prune

Compot de mere

Ingrediente compot de mere:

  • un kg de mere;
  • 500 g de zahăr tos.

Mod de preparare compot de mere: Merele se spală bine, se curăţă de coajă şi se elimină seminţele din interior. Se taie în felii potrivite şi se pun în borcane din sticlă. Se toarnă deasupra un sirop simplu, făcut dintr-un litru de apă rece în care s-au dizolvat cele 500 g de zahăr. Se etanşează borcanele şi se pun la fiert în bain-marie, aproximativ 20 de minute.

Compot de mere

Compot de piersici

Ingrediente compot de piersici:

  • un kg de piersici,
  • 500 g de zahăr tos.

Mod de preparare compot de piersici: Piersicile se spală bine, se curăţă de coajă şi se elimină sâmburii. Se taie felii potrivite sau se lasă jumătăţi şi se pun în borcane din sticlă. Se toarnă deasupra un sirop simplu, dintr-un litru de apă rece în care s-a dizolvat zahărul. Se închid etanş recipientele şi se pun la fiert în bain-marie, 20 de minute.

Compot de struguri

Ingrediente compot de struguri:

  • 6 kg de struguri;
  • 800 gr zahăr;
  • 2 L apă.

Mod de preparare compot de struguri: Desprinde boabele de struguri de pe ciorchine, apală-le și așează-le în borcane. Între timp, pune apa și zahărul la fiert și lasă-le până se formează sirop și zahărul este dizolvat complet. Toarnă siropul peste strugurii din borcan, pune capacul borcanelor și lasă-le la fiert în apă, la foc mic, pentru încă 20 de minute.

Compot de pere


Ingrediente compot de pere:

  • un kg de pere,
  • 500 g de zahăr tos.

Mod de preparare compot de pere: Perele se spală bine, se curăţă de coajă şi se elimină sâmburii şi părţile tari. Se taie în felii sau sub formă de cubuleţe şi se pun în borcane. Se toarnă deasupra un sirop simplu, făcut dintr‑un litru de apă în care s-a dizolvat zahărul. Se etanşează borcanele şi se pun la fiert în bain-marie, circa 20 de minute.

Compot de pere

Compot de caise

Ingrediente pentru compot de caise:

  • un kg de caise;
  • 500 g de zahăr tos.

Mod de preparare compot de caise: Caisele se spală bine, se curăţă de coajă, dacă sunt pătate, şi se elimină sâmburii. Se taie în sferturi sau se lasă în jumătăţi şi se pun în borcane din sticlă. Se prepară un sirop simplu, rece, dintr-un litru de apă şi zahăr, care se toarnă peste fructe. Se etanşează borcanele şi se pun la fiert la bain-marie, 15-20 de minute.

Compot de caise

Se păstrează la rece.

Pregătește-te pentru iarnă și prepară cele mai gustoase compoturi din fructe, dar și cele mai rapide rețete de compoturi.

Urmărește-ne pe Google News