Puiul este cea mai bună tablă albă gastronomică. Are o aromă neutră, blândă, așa că se pretează la o lume largă de arome și tehnici.
Cuprins:
Condimente pentru carnea de pui
Cardamom, măcinat – Cardamomul are un gust floral-fructat, cu genul de aromă care captivează imaginația și o poartă spre ținuturi îndepărtate. Strălucitor, floral, piperat și aproape mentolat, cardamomul se găsește adesea în masala indiană și în curry de pui.
Semințe de țelină – Vegetale și pământii, semințele de țelină adaugă o notă aromată și nostalgică la pui. Dacă vrei ca supa de pui să aibă gustul de acasă, folosește semințe de țelină pisate.
Ardei iute, uscat – Ardeii iuți se potrivesc cu orice. Pentru pui, folosește ardei iuți mai blânzi, cu o aromă deosebită, cum ar fi fulgii de chilli.
Coriandru – Semințele de coriandru sunt dulci și citrice și dau puiului o aromă strălucitoare. Se găsește într-o gamă largă de bucătării, din Asia, Orientul Mijlociu și America Latină. Caută-l în bucătăria thailandeză, de la curry până la puiul thailandez și în cea mai bună mâncare mexicană, mole poblano.
Chimen – Chimenul oferă note care conferă preparatelor savuroase din pui o căldură confortabilă. În mod normal, asociem chimenul cu mâncărurile mexicane și nu ne putem imagina o enchilada de pui fără el, dar chimenul se găsește în mâncăruri de pe tot globul.
Fenicul – Cald, dulce și amintind de lemn dulce, profilul de aromă savuroasă al feniculului este ideal cu puiul. Se găsește în feluri de mâncare din Maroc până în insulele grecești și în toată Asia, din China până în Indonezia. Poți găsi feniculul în tagine de pui, în puiul grecesc cu lămâie și în cârnatul picant de pui din Filipine, longganisa.
Usturoi – Usturoiul omniprezent poate fi găsit în toate bucătăriile din lume. Deși poate fi mușcător și puternic atunci când este crud, gătitul înmoaie usturoiul și îl face dulce. Folosiți-l ca bază aromatică pentru mâncăruri precum supe și tocănițe, aruncați puiul în usturoi și sotați-l sau adăugați-l la condimente precum salsas și chutney.
Ghimbir – Acest rizom înțepător aduce un pic de dulce și o iuțeală surprinzătoare în bucătărie. Nu este doar pentru coacere și este adesea ingredientul-vedetă în bucătăria asiatică și indiană. Nici un pui înăbușit din China sau Thailanda nu ar fi complet fără aroma iute a ghimbirului. Îl puteți găsi, de asemenea, în preparate clasice indiene precum puiul cu unt și puiul tikka masala cremos și picant.
Coajă de lămâie, uscată – În ceea ce privește asocierile de arome, puiul și lămâia sunt infailibile. Aceasta poate fi găsită într-o gamă largă de bucătării; este la fel de la locul ei în bucătăria italiană ca și în Caraibe și este îmbrățișată din Asia până în Orientul Mijlociu.
Paprika – Puiul cu paprika este un fel de mâncare clasic unguresc și este cât se poate de renumit la nivel mondial. Dar nu vă lăsați păcăliți de reputația de condiment blând și manierat a paprika; o puteți găsi dulce sau iute, normală sau afumată. Paprika ia mâncăruri de pui și le dă o iuțeală blândă și savuroasă, fiind un ingredient comun și în bucătăria spaniolă.
Șofranul – Această plantă florală superb de delicată și mieroasă este apreciată în întreaga lume pentru aroma sa inimitabilă și culoarea roșie-portocalie. Stigma unui anumit crocus, firele de șofran trebuie culese manual în ziua în care înflorește crocusul, altfel se ofilesc. Aroma relativ neutră a puiului face loc ca șofranul să fie vedeta cinei.
Curcuma – O rudă a ghimbirului, curcuma este un standard în bucătăria indiană și din Orientul Mijlociu. Acest rizom auriu conferă o aromă profund pământie, de împământare, mâncărurilor în care se regăsește, cu puțină iuțeală piperată. Se potrivește bine cu esența spumoasă a ghimbirului pentru curry și tocănițe de pui și este delicios într-un baiț. Amestecați-l cu miere, ungeți puiul cu el și coaceți-l la cuptor.
Ierburi pentru pui
Busuioc – Busuiocul delicat aduce promisiunea unor zile calde și însorite în puiul tău. Această plantă mediteraneană poate fi amestecată în pesto, adăugată la un sote sau folosită pentru a vă finisa preparatele. Se simte la fel de bine în mâncărurile italiene și grecești ca și în bucătăria thailandeză.
Lemongrass – O plantă care are un gust exact așa cum sună, lemongrass este atât lămâios, cât și ierbos. Originară din Asia de sud-est, profilul său complex de plante este un ingredient integral în supele vietnameze și thailandeze și în bolurile cu tăiței.
Oregano – Aromele vii și aroma seducătoare ale oregano-ului mediteranean au dat numele acestei plante; grecii antici l-au numit pentru bucuria pe care le-o aducea, deoarece numele său se traduce literal prin „strălucirea muntelui”. Oregano poate fi găsit asociat cu puiul pe toate mesele europene, din Franța, Spania, Italia și, bineînțeles, în Grecia.
Rozmarin – Caracteristica lemnoasă, de lămâie și pin a rozmarinului a infuzat cu aroma sa distinctă proteine blânde, precum puiul și peștele. Această plantă este asociată în mod tradițional cu apele calde ale Mediteranei, dar a fost adoptată de bucătarii din America Latină și este acum un element de bază al bucătăriei mexicane. Această plantă poate fi puternică, așa că cel mai bine este să o folosiți cu discernământ în toate preparatele culinare.
Salvia – Salvia iubește sosurile bogate cu smântână și unt.
Tarhon – Puiul păstrează un loc special rezervat pentru aroma subtilă de ierburi, de lemn dulce mentolat, a tarhonului, iar puiul cu sos cremos de tarhon și muștar este o rețetă consacrată.
Cimbru – Funcționează bine ca un amestec de ierburi, în sosuri și ca asezonare în fripturi sau tocănițe.
Adjica – ce este și cum se prepară. Rețeta pas cu pas
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi ce este zatar şi cum se consumă!