În cazul consumului mare…

Dacă constatăm că este iritată suprafaţa limbii şi a pielii din interiorul cavităţii bucale, trebuie înterupt consumul condimentului respectiv (un astfel de efect îl poate avea scorţişoara). Sunt recomandate spălături cu ceaiuri de plante, ca muşeţel sau gălbenele.
Există riscul ca din această cauză să nu mai avem gust sau să fie modificări la acest nivel? Din ştiinţa specialistului, răspunsul este nu. „Eu n-am auzit de aşa ceva. Practic, condimentele excită intens receptorii senzoriali din cavitatea bucală, însă nu produc arsuri reale”, explică dr. Damian. Totuşi, sunt
câteva contraindicaţii referitoare la condimentele iuţi, care trebuie evitate în cazul bolilor digestive şi la femeile gravide.

ARDEIUL IUTE, EFICIENT ÎN SLĂBIRE

Există studii care indică faptul că ardeiul iute are un efect stimulator asupra procesului de reducere a greutăţii, datorită conţinutului de capsaicină (substanţa care dă senzaţia extremă de fierbinte). În plus, folosirea condimentelor în mâncare atrage după sine consumul mai multor lichide. Explicaţia este că acestea stimulează nevoia de a reduce senzaţia de arsură pe care o dau unele dintre ele.

10 DINTRE CELE MAI FOLOSITE CONDIMENTE


Sare de masă. Este condimentul cel mai des folosit, care se află în majoritatea bucătăriilor lumii. Este ideală la gătit, mai ales la copt, datorită texturii sale extraordinare.
Sarea iodată este un sortiment de sare căruia, după cum i-o spune şi numele, i se adaugă iod. Sarea kosher e mai puţin sărată decât cea iodată, iar sarea marină reprezintă sortimentul cel mai scump şi completează extraordinar mâncărurile.

► Piper. Puternic şi aromat, cu gustul foarte iute, piperul este unicul condiment ale cărui fructe sunt comercializate în patru versiuni diferite. Ele pot fi procesate astfel încât să dea varietăţile de piper alb, negru, verde şi roşu.

► Ardei iute. Este într-adevăr foarte iute, dar în funcţie de preparatele culinare la care este folosit poate avea diverse arome subtile: fructată, proaspătă, dulce, amăruie, acrişoară etc.

► Hrean. Rădăcina de hrean întreagă poate fi păstrată în frigider până la câteva săptămâni.
Cel mai adesea hreanul este stocat în borcane, dat prin răzătoare şi amestecat cu ulei şi oţet. Dacă, după ce este ras, nu este amestecat imediat cu oţet, hreanul capătă o culoare brună şi îşi pierde iuţeala, căpătând un gust amărui.

► Ghimbir. Gustul acestuia e puternic şi iute, iar aroma e răcoritoare, asemănătoare cu cea a citricelor. Se comercializează sub mai multe forme: rădăcini întregi proaspete, pudră, ghimbir conservat.

► Curry. Frunzele de curry se folosesc deseori proaspete, pentru că îşi pierd în mare parte aroma delicată atunci când sunt uscate. Cel mai mult se păstrează congelate.

► Oregano. Gustul e uşor amărui, iar aroma este complexă, cu o nuanţă picantă. Calităţile acestui condiment diferă mult, în funcţie de climatul în care a fost cultivată planta. În zona caldă, mediteraneană, capătă un gust foarte puternic, încât aproape amorţeşte limba, iar în climatul rece aroma şi gustul devin din ce în ce mai slabe.

► Busuioc. Este unul dintre cele mai apreciate condimente. Se foloseşte la salate şi fripturi. Însă, pentru că aroma sa este distrusă prin gătit, frunzele de busuioc tocate sunt presărate peste mâncarea caldă, înainte de servire.

► Scorţişoară. Are o aromă puternică şi plăcută. Gustul ei este dulceag, cu o nuanţă amăruie, uşor astringentă.

► Muştar. Seminţele uscate de muştar dau un gust iute-pătrunzător. Pasta de muştar este un condiment des folosit, foarte potrivit pentru carnea fiartă sau friptă, pentru mezeluri şi cârnaţi, inclusiv la sosuri şi maioneză.

► Usturoi. Este unul dintre condimentele cu cea mai mare răspândire, are gust iute, aromă şi miros puternic şi este folosit în stare proaspată, dar şi uscată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News