Aproape nelipsite de la petreceri, aceste mici bucățele de hârtie multicolore au devenit nelipsite de la petreceri, zile de naștere sau nunți, însă modul de scriere a cuvântului care le definesc ridică destule probleme. Pentru a evita această greșeală te invităm să citești articolul de față pentru a afla cum se scrie corect acest cuvânt.

Din ce cauză se scriu greșit unele cuvinte

În vocabularul limbii române există destule cuvinte care, în pofida faptului că sunt folosite zi de zi, par greu și chiar imposibil de scris ori de pronunțat în mod corect de către mulți români. Una dintre explicații ar fi faptul că majoritatea oamenilor folosesc exagerat de mult dispozitivele inteligente mobile atunci când trebuie să scrie un text, să transmită un mesaj ori un e-mail sau când întocmesc o banală listă de cumpărături. Mai mult decât atât, mulți dintre utilizatorii de smartphone-uri butonează aceste device-uri cu repeziciune, ceea ce face ca uneori să scrie greșit anumite cuvinte, inclusiv cele mai dificile. Și asta din grabă, din neatenție ori pur și simplu din cauză că nu stăpânesc regulile de bază de scriere în limba româna.

O altă explicație pentru care unele persoane scriu greșit anumite cuvinte ar fi aceea că acestea au devenit dependente de telefonul mobil. Asta pentru că smartphone-ul a devenit în ultimii ani un mini computer portabil cu care se scriu mesaje de tip SMS, se poartă conversații cu familia, cu prietenii ori cu colegii de serviciu pe WhatsApp, Facebook Messenger ori Instagram sau se transmit e-mailuri importante, în interes personal sau în interes de serviciu. În acest context, unii aproape că au uitat să scrie de mână și, mai ales, să scrie corect unele cuvinte, când și unde să pună virgulele într-un text simplu sau cum să aplice regula celor doi sau trei „i”.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Limba română are o gramatică dificilă, uneori mai grea decât cea a altor limbi străine, însă dacă ne gândim că în vocabularul său există cuvinte precum gastropiloroduodenojejunostomie, diclordifeniltriclormetilmetan, encefalomielopoliradiculonevrită sau feromicroazotombohidric un substantiv precum confetti nu ar trebui să ridice probleme de scris sau de pronunțat.

De ce trebuie să scriem corect

Destul de multe cuvinte din vocabularul limbii române au forme similare, dar sunt folosite în contexte diferite și, în mod evident, au sensuri distincte. Asta face ca scrierea lor corectă să fie o adevărată provocare atât pentru vorbitorii non-nativi, cât și pentru cei cu experiență. Cu toții ar trebui să conștientizăm faptul că un bun indicator în ceea ce privește cunoașterea regulilor de bază de scriere în limba română este acela de a scrie corect.

Acest principiu se aplică mai ales în cazul cuvintelor care prezintă un anumit grad de dificultate din cauza faptului că nu se scriu așa cum se pronunță. În ultimii ani se constată o creștere a numărului celor care se confruntă cu reale dificultăți de scriere atunci când au de redactat texte simple, ceea ce face să comită frecvent erori nedorite. O greșeală pe care am văzut-o la unii români, mai ales când fac câte o postare pe rețelele de socializare, este aceea că nu știu cum să scrie: confetti sau confeti.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Unele persoane știu care este forma corectă, însă alții scriu greșit din cauza faptului că nu știu că acest cuvânt este împrumutat dintr-o limbă străină, ceea ce presupune o regulă de scriere inexistentă în limba română. Pentru a ne perfecționa competențele lingvistice în limba română avem la dispoziție suficiente resurse, inclusiv dicționare online, cărți și cursuri de gramatică, precum și alte materiale educaționale. Este important să investim timp și energie în învățarea limbii române și să exersăm în mod regulat pentru a ne îmbunătăți abilitățile lingvistice.

Confetti: semnificație și definiție

Termenul de confetti se referă la un substantiv care definește bucăți mici de hârtie multicolore, care sunt folosite de obicei în scopuri decorative și festive la petreceri organizate cu ocazia unor zile de naștere, nunți, botezuri ori parade pentru a îmbunătăți atmosfera și pentru a crea un sentiment de entuziasm și de bucurie. Aceste mici fragmente de hârtie sunt de regulă de formă circulară sau dreptunghiulară și sunt împrăștiate sau aruncate în aer în mod arbitrar, creând un efect vizual deosebit în timp ce plutesc încet către pământ. Aceste mici bucăți de hârtie viu colorate pot fi însoțite de folie metalică, sclipici sau alte elemente decorative care le sporesc și mai mult atractivitatea vizuală și aduce un plus de strălucire la petrecere, scrie SpellChecker.net.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Etimologia cuvântului confetti

Cuvântul confetti își are originile în cuvântul italian „confetto”, care este forma la singular a cuvântului „confetti”. Termenul „confetto” provine din latinescul „conficere”, care se traduce prin „a pregăti”, „a face” sau „a realiza”, și se referea inițial la niște dulciuri, care erau în fapt niște migdale coperite cu zahăr. Procesul de învelire cu zahăr a migdalelor era considerat o sarcină delicată și abilă. În mod tradițional, aceste bomboane erau aruncate în timpul carnavalurilor care erau organizate în perioada Evului Mediu, în nordul Italiei. De asemenea, participanții la aceste ocazii festive aruncau și cu alte obiecte, cum ar fi ouă, fructe, bile de noroi și chiar monede. Aceste tradiții sunt încă prezente în unele orașe italiene sub diferite forme, așa cum este cazul „Bătăliei cu portocale” din comuna Ivrea, o comună din fosta provincie di Torino.

Confetti – scurtă istorie

Tradiția de aruncare cu diverse obiecte în timpul paradelor este documentată în Milano încă din secolul al XIV-lea. La acea vreme, nobilii aruncau bomboane și flori, în timp ce doamnele aruncau coji de ouă umplute cu esențe și parfumuri. Oamenii din clasele inferioare își băteau joc de nobili aruncând ouă stricate, iar bătăliile între facțiuni sau districte inamice erau frecvente. În anul 1597, guvernatorul orașului, Juan Fernández de Velasco, a interzis aruncarea ouălor și „squittaroli” (n.n. – pulverizarea de lichide în stradă), precum și alte comportamente imorale. Acest obicei a dispărut timp de circa un secol, dar a reapărut în anii 1700, când obiectele aruncare erau, așa cum aminteam anterior, acele migdale învelite în zahăr. De asemenea, se aruncau și diverse semințe, în mare parte semințe de coriandru, o plantă comună în regiune.

De-a lungul timpului, sensul cuvântului „confetti” a evoluat, astfel că acesta se referă astăzi la acele bucățele de hârtie viu colorate, care sunt folosite în scopuri de sărbătoare, mai precizează SpellChecker.net. În era modernă, termenul de confetti a devenit cunoscut pe scară largă, fiind un adevărat simbol al petrecerilor.

Cum se scrie corect: confetti sau confeti?

Cuvântul confetti este un cuvânt italian motiv pentru care au existat numeroase încercări de a-l adapta la limba română. Este un substantiv invariabil, ceea ce înseamnă că nu îți schimbă forma în funcție de genul sau de numărul substantivului pe care îl însoțește. Însă, din cauza faptului că nu este atât de neobișnuit și a devenit foarte popular în rândul românilor, acest cuvânt a rămas în cele din urmă neschimbat.

Practic, avem de-a face cu un neologism, care definește o unitate lexicală nouă în limbă, rezultat al unui mijloc intern de îmbogățire a lexicului, care este împrumutată dintr-o limbă străină. Este posibil ca în unele dicționare să mai găsești și alte forme, precum „confeti”, „confiti” sau „confete”, însă aceste variante nu sunt în acord cu normele stabilite de lingviști.

Cuvântul confetti conține trei silabe, iar accentul se pune pe cea de-a doua silabă. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția 2005), singura formă care este acceptată în scrierea în limba română este cea cu doi „t”, și anume confetti, respectând astfel ortografia italiană. Pronunția corectă este confeti, în timp ce în transcrierea fonetică IPA a acestui cuvânt este kənˈfɛti.

Substantiv defectiv de singular

Este important de știut că unele substantive din limba română sunt defective de plural, ceea ce înseamnă că ele nu au decât formă la singular (ex.: fotbal, argint, lapte, sânge, frig, ori nume proprii – Carmen, Mihai, Dunărea, etc).

De asemenea, există o altă categorie de substantive care sunt defective de singular, adică nu au decât formă la plural (ex.: anale, blugi, câlți, ghilimele, ochelari sau nume proprii – Carpați, Florii, etc.). Cu toate acestea, uneori, se întâmplă ca la anumite substantive defective de singular să apară și o formă de singular și invers (ex.: icre-icră).

În plus, cuvântul mass-media poate să fie folosit nu doar la plural, ci și la singular/feminin (ex.: mass-media românească). În schimb, cuvântul confetti este tot un substantiv defectiv de singular, ceea ce înseamnă că nu are decât formă la plural, potrivit site-ului Dicție.ro.

Foto: 123rf.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Marica13   •   08.03.2024, 17:05

Se scrie așa cum e corect ;)

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI