Cuprins:
Beneficiile consumului de conopidă
Conopida este una dintre cele mai sănătoase legume datorită conținutului ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, K, Omega 3, fosfor, potasiu și mulți fitonutrienți), dar și datorită faptului că este un puternic antioxidant. Iată de ce este indicat să incluzi conopida mai des în meniul tău. Care sunt beneficiile consumului de conopidă:
Conopida este un adjuvant pentru digestie
Datorită fibrelor din compoziție, conopida este o legumă care favorizează procesul de digestie. Consumată frecvent, ușurează tranzitul intestinal și previne bolile digestive.
Are rol anticancerigen
Conopida conține substanțe cu proprietăți anticancerigene, fapt ce o recomandă pentru consum pentru prevenirea bolilor tumorale. Sulforafanul este compusul din conopidă care se pare că blochează dezvoltarea tumorilor, fiind eficient în combaterea cancerului la sân, ovarian, dar și a cancerului de prostată, în cazul bărbaților.
Consumul regulat de conopidă menține sănătatea creierului
Consumul de conopidă îmbunătățește funcțiile cognitive, procesul de învățare și memoria, datorită colinei din conținutul său, o vitamină cu rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Benefică pentru ficat și inimă
Anumite substanțe active conținute de conopidă îmbunătățesc activitatea ficatului, ducând la eliminarea toxinelor și purificarea sângelui. Totodată, conopida, consumată frecvent, reduce riscul de infarct și îmbunătățește sănătatea inimii.
Crește imunitatea
Prin conținutul bogat de vitamina C și beta-caroten, conopida contribuie la buna imunitate a organismului și îl protejează împotriva radicalilor liberi. Datorită vitaminei C, conopida este benefică și persoanelor vârstnice, pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Preparate culinare cu conopidă
Conopida poate fi consumată crudă, gătită la aburi, adăugată în salate sau gătită în diverse alte rețete. Săracă în calorii, conopida conține 85% apă și foarte puțini carbohidrați, așa că este ideală pentru meniul de prânz sau de seară. Iată și câteva rețete cu conopidă, ingredient principal!
Rețetă supă cremă de conopidă
Ingrediente:
- 450 g conopidă;
- 2 cartofi;
- 1 ceapă;
- 10 g unt;
- 2 linguri de smântână;
- 250 ml lapte;
- 400 ml supă de legume;
- 2 linguri de ulei;
- Verdeață proaspătă, după preferințe (coriandru, pătrunjel, busuioc, cimbru).
Mod de preparare supă cremă de conopidă
Se curăță conopida, se spală și se rupe în buchețele mici. Între timp, într-un vas încăpător se pune la călit în ulei ceapa tăiată felii, după care se adaugă conopida, laptele și supa de legume. Se fierbe totul pentru aproximativ 30 de minute, la început la foc mare, după care la foc mic. După 30 de minute, se pasează tot conținutul cu un mixer, după care vasul de supă cremă de conopidă se pune din nou pe foc. Se adaugă smântâna, se amestecă și se mai lasă pe foc pentru 2 minute.
Rețetă pentru conopidă pane
Ingrediente:
- 3 ouă;
- O conopidă;
- 3-4 linguri de lapte;
- Pesmet;
- Făină;
- Ulei pentru prăjit;
- Sare și piper.
Mod de preparare conopidă pane:
Conopida se spală, se curăță și se desface în buchețele. Într-un vas se pun trei litri de apă la fiert, se adaugă un praf de sare și când este în punctul de fierbere se adaugă conopida și se lasă la fiert până se înmoaie. Conopida nu trebuie să fie fiartă în totalitate. Buchețelele de conopidă se scot din apă și se lasă la răcit.
Între timp, se așează într-o farfurie făina, în altă farfurie ouăle bătute și amestecate cu laptele, iar într-o altă farfurie se pune pesmet. Fiecare buchețel de conopidă se trece pe rând prin făină, ou și pesmet după care se pun în uleiul încins. Se prăjesc pe ambele părți și se scot pe un șervețel din hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei. Atât de simplu ai pregătit cea mai bună rețetă de conopidă pane.
Conopidă la cuptor cu piept de pui
Ingrediente:
- 1 kg conopidă;
- 500 g piept de pui;
- 2 ouă;
- 200 g cașcaval;
- 50 g unt;
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare rețetă conopidă la cuptor cu piept de pui:
Conopida se spală, curăță și se desface în buchețele. Între timp, se pune apă într-un vas încăpător și se pune la fiert. Când apa clocotește, se adaugă conopida. Se lasă să fiarbă pentru 3-4 minute, după care se scoate și se pune în apă rece pentru a întrerupe gătirea ei.
Pieptul de pui se taie cubulețe și se pun într-o tigaie cu ulei încins. Se lasă la prăjit pe ambele părți până când cubulețele din piept de pui încep să își schimbe culoarea.
Într-un vas special pentru cuptor se pune un strat de conopidă și bucățele de piept de pui printre conopidă. Se sparg cele două ouă, se bat bine și se adaugă cașcavalul ras și smântana. Toată compoziția se toarnă peste conopida din vas și totul se dă la cuptor pentru 30 de minute.
Alte rețete ușor de pregătit cu conopidă:
- Pastă de humus cu conopidă și usturoi:
- Pate vegan din conopidă și nuci;
- Chiftele din conopidă și linte roșie;
- Mâncare de conopidă cu pui;
- Conopidă gratinată;
- Conopidă popcorn;
- Salată de conopidă;
- Sos de conopidă;
- Piure de legume coapte;
- Conopidă cu ton la cuptor;
- Conopidă și gogonele murate.
Cum alegi cea mai bună conopidă
Mugurii tineri reprezintă partea comestibilă a conopidei. Pentru că sunt acoperiți de mai multe frunze cel mai important, atunci când alegi conopida pentru mâncare, este să verifici să nu fie moale, să nu aibă pete maronii și să nu fie galbenă la suprafață. Florile de conopidă trebuie să fie lipite între ele.
Sursă foto: 123rf.com