Toamna este cel mai bun sezon pentru pregătirea conservelor pentru iarnă. Acum se găsesc legume românești gustoase numai bune de adăugat într-o varietate de rețete. Din cămara cu bunătăți nu au cum să lipsească rețete de zacuscă, compoturi pentru iarnă, dulceață sau gogoșari, așa că îți spunem câteva idei numai bune de încercat.
Cuprins:
Conserve pentru iarnă – Zacuscă de fasole
Ingrediente
- 1 kg fasole uscată;
- 2 kg ceapă;
- 3 kg gogoşari;
- 1 litru ulei;
- 1 litru bulion;
- Sare.
Mod de preparare
Pune fasolea la fiert, aproximativ o oră. După ce aceasta este îndeajuns de fiartă, dă-o de pe foc. Las-o la răcit. Dă-o prin maşina de tocat sau prin blender (varianta asta este clar mult mai eficientă și mai rapidă). Gogoşarii se dau şi ei prin maşina de tocat/blender. Curăță ceapa şi toac-o mărunt. Călește-o puțin în ulei ușor încins, în prealabil.
În vasul în care ai călit ceapa adaugă gogoşarii, fasolea, bulionul şi sarea, după gust. Lasă totul la fiert până iese uleiul la suprafaţă. Pune zacusca de fasole în borcane şi toarnă, ca ultim strat deasupra, o linguriţă de ulei. Închide etanș și bagă la păstrare, în cămară.
Zacuscă de pește
Ingrediente
- 4 kg de pește (în funcție de preferințe);
- 4 kg de ceapă;
- 1 kg morcovi;
- 1 litru ulei;
- 1 kg ardei capia sau gogoșari copți;
- 3-4 linguri de bulion;
- 4-5 linguri de zahăr;
- Sare după gust.
Mod de preparare
Ceapa se curăță, se spală și se taie în solzișori mici. Ardeii capia se coc, după care se curăță de pielițe, se lasă la scurs și se taie în cubulețe. Peștele se desosează și se dă prin mașina de tocat.
Se pun la călit, pe rând, legumele în ulei. Se începe cu ceapa, se adaugă morcovul, ardeii, se pune și carnea de pește, se adaugă zahărul, bulionul, se condimentează și totul se lasă la fiert la foc mic până când compoziția capătă o consistență mai groasă, aproximativ o oră.
După ce a fiert, zacusca se pune în borcane spălate și uscate, după care borcanele se pun într-un vas mare, cu un prosop pe fundul vasului, se adaugă apă până aproape de capacele borcanelor și se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute.
Borcanele cu zacuscă de pește se lasă să se răcească până a doua zi, după care se păstrează pe rafturile din cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.
Conserve pentru iarnă – Zacuscă de vinete
Ingrediente
- 2 kg vinete;
- 500 g gogoșari;
- 500 g ceapă;
- un litru suc de roșii;
- 350 ml ulei;
- o lingură zahăr;
- sare;
- piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare
Jumătate din cantitatea de vinete se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari. Restul legumelor se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele și gogoșarii de pielița arsă și și se toacă mărunt ori se mixează.Se pune la călit în ulei ceapa tăiată cubulețe, când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească.
Se adaugă apoi vinetele și gogoșarii copți, se lasă 10 minute, se toarnă sucul de roșii apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Se lasă la fiert circa 40 de minute, amestecând, până ce este bine scăzută. Zacusca de vinete se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.
Zacuscă de dovlecei
Ingrediente
- 2 kg dovlecei;
- ½ kg morcov;
- 1 kg de ceapă;
- 1 kg ardei gras roșu sau gogoșari;
- 1 căpătână de usturoi;
- 200 ml de ulei;
- Sare, piper și foi de dafin.
Mod de preparare
Dovleceii se spală, se curăță de coajă și se taie în felii subțiri sau rondele. Se spală și se curăță și restul legumelor, după care se taie în cubulețe mici. Toate legumele se pun într-o tavă mare de cuptor, se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor, la temperatură mică, 100 de grade Celsius pentru o oră și jumătate.
O jumătate din timp, legumele se țin în cuptor acoperite cu o folie de aluminiu, după care aceasta se înlătură și legumele se lasă în cuptor. Când sunt gata, legumele se lasă să se răcească, iar ardeii se curățăde pieliță. Toate legumele tocate și curățate se pun în robotul de bucătărie pentru a se mărunți.
Într-un vas mare se pune uleiul și se adaugă toate legumele tocate, peste care se pune bulionul, foile de dafin, sare și piper și se las totul pe foc pentru aproximativ 40 de minute, amestecând constant. Când zacusca de dovlecei este gata, se pune fierbinte în borcane sterilizate, se adaugă capacele și se mai pun în cuptor pentru 30 de minute, la 100 de grade Celsius.
Borcanele se mai pot fierbe pentru 20 de minute într-o oală mare în care se pune un prosop și se umple cu apă până la nivelul capacelor. Când s-au răcit complet, borcanele de zacuscă se depozitează și se păstrează în cămară.
Conserve pentru iarnă – Castraveți în oțet
Ingrediente
- 5 kg de castraveţi;
- 1 l de oţet de 9 grade;
- 3 l de apă;
- 4 linguri de sare grunjoasă (fără iod);
- 8 linguri de zahăr;
- 2 frunze de dafin;
- o legătură de frunze de ţelină;
- 3 morcovi;
- 3 cepe;
- ardei iute;
- 1 plic seminţe de muştar;
- 3 rădăcini de hrean;
- o căpăţână de usturoi;
- câteva beţe de mărar uscat.
Mod de preparare
Se face soluţia din oţet, apă, zahăr, sare şi frunze de dafin şi se pune la fiert. Se taie ceapa rondele, usturoiul se zdrobeşte, iar morcovul se taie felii. Când apa fierbe se pun castraveţii spălaţi şi se lasă doar până îşi modifică puţin culoarea.
Se pregătesc borcanele, sterilizate înainte. Se așează pe fundul lor rondele de ceapă, 1-2 căţei de usturoi, felii de morcovi şi ţelină şi castraveţi. Apoi se toarnă soluţia de oţet fierbinte şi se adaugă boabe de muştar, hrean felii, ardei iute.
Deasupra se pun frunze de ţelină şi boabe de mărar. Apoi se pune capacul bine înfiletat. Borcanele cu murături se lasă să se răcească, apoi se pun la păstrat în cămară.
Conserve pentru iarnă – Compot de gutui
Ingrediente
- un kg de gutui;
- 750 gr de zahăr;
- 2 L de apă;
- 2 plicuri zahăr vanilat .
Mod de preparare
Pune la fiert apa împreună cu zahărul și între timp spală bine gutuile și lasă-le la scurs. După ce s-au scurs, taie gutuile în cubulețe, iar când zahărul s-a topit și s-a format sirop, adaugă gutuile și lasă-le pe foc câteva clocote, aproximativ 20 de minute.
Când gutuile au fiert, ia-le din vas cu o paletă și pune-le în borcane. Adaugă peste gutui siropul format și pune-le capacul. După ce ai pus compotul de gutui în borcane, pentru sterilizarea borcanelor, lasă-le să mai fiarbă încă 30 de minute la foc mic, după care lasă-le să se răcească în mod natural în apa în care au fiert și acoperă-le cu un prosop. Unul dintre cele mai gustoase compoturi pentru iarnă.
Rețete pentru iarnă – Gem de prune
Ingrediente
- 2 kg de prune;
- 500 gr zahăr;
- Sucul de la o lămâie;
- O păstaie de vanilie.
Mod de preparare
Prunele se spală, se taie în jumătăți și se scot sâmburii. Se pun într-un vas încăpător, se adaugă păstaia de vanilie tăiată în bucățele mai mici, zahărul, zeama de lămâie și se amestecă totul bine. Vasul se acoperă cu folie de aluminiu și se pune la frigider pentru aproximativ 8 ore sau toată noaptea.
A doua zi, prunele se amestecă bine și tot vasul se pune la cuptor pentru 30 de minute la temperatura de 200 de grade C și pentru încă 60 de minute la temperatura de 180 de grade C.
Se amestecă gemul din cuptor o dată la 30 de minute. După ce gemul este fiert, se scoate din cuptor, se elimină păstaia din interior și se pune totul în borcane curate sterilizate. Borcanele cu gem de prune se lasă să se răcească până a doua zi, după care se depozitează în cămară.
Dulceață de piersici
Ingrediente
- 1,5 kg de piersici;
- 1 kg de zahăr;
- Zeama de la o lămâie și jumătate;
- O jumătate de lămâie tăiată în felii subțiri.
Mod de preparare
Piersicile se spală, se șterg cu un șervețel de hârtie și se taie în felii subțiri, după car în cubulețe. Într-un vas mare și încăpător se pun fructele împreună cu zahărul, feliile și zeama de lămâie, se acoperă cu un capac și se lasă totul pentru câteva ore, minim 2 ore. În acest timp, piersicile își lasă zeama delicioasă.
După acest timp, vasul cu fructe se pune la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ o oră, timp în care se amestecă regulat, odată ce dulceața începe să fiarbă. După o oră, dulceața de piersici se ia de pe foc și se acoperă cu un prosop de bucătărie umed, dar bine stors, și se lasă să se răcească pentru aproximativ o oră. În acest timp, siropul dulce prinde culoare, iar fructele absorb siropul și se confiază.
Vasul cu dulceață de piersici se pune din nou la fiert pentru aproximativ 15 minute din momentul fierberii, timp în care se amestecă în continuu. Dulceața este gata. Se lasă să se răcească, după care se transferă în borcane curate și sterilizate și se mută în cămară.
Sirop de mure
Ingrediente
- 1 kg de mure;
- 1 kg de zahăr;
- 500 ml apă;
- O lămâie.
Mod de preparare
Murele se pun într-un vas cu zahărul și se lasă împreună pentru câteva ore, 3-4 ore, până când se topește zahărul. După acest timp, se zdrobesc fructele și se trec prin sită, pentru a separa sucul de semințe.
Se adaugă cantitatea de apă peste fructe și siropul obținut și se pune totul la fiert pentru aproximativ o oră, amestecând din când în când. Spre finalul fierberii, se adaugă zeama de la lămâie și se mai lasă pe foc pentru aproximativ 10 minute. Cantitatea de sirop de mure se toarnă fierbinte în recipiente din sticlă, iar când se răcește poate fi păstrat la frigider.
Bulion de roșii
Ingrediente
- 6 kg de roșii bine coapte;
- 3 lingurițe de sare grunjoasă;
- 2 tije de frunze de țelină;
- O bucată de hrean.
Mod de preparare
Roșiile se spală bine, se înlătură partea albă, după care se taie în sferturi. Se dau prin mașina de tocat, cu dispozitivul special pentru bulion, care reține cojile și semințele. Se pune tot sucul obținut de la pulpa de roșii într-un vas mare cu fund gros și se dă totul la fiert, la foc mediu pentru aproximativ o oră. Între timp se taie și frunzele de țelină, bucata de hrean, se amestecă totul cu sare și se adaugă și ele peste bulionul de roșii.
Bulionul se lasă la fiert până când obține consistența pe care ți-o dorești, nu o pastă fluidă, dar nici una foarte groasă. Când este gata, se scot frunzele de țelină și bucata de hrean din vas, bulionul se lasă să se răcească, după care se pune în sticle curate și sterilizate.
Se închid sticlele cu bulion de roșii cu capace, după care se pune totul într-un vas mare cu un prosop pe fundul vasului, se adaugă apă până aproape de gâtul sticlelor și se mai lasă la fiert la bain-Marie pentru aproximativ 30 de minute, din momentul fierberii. Bulionul se lasă să se răcească, după care se mută și se păstrează în cămară.
Conserve pentru iarnă – Suc de roșii
Ingrediente
- 4 kg de roșii bine coapte;
- Busuioc verde sau mentă;
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare
Roșiile se fierb bine într-un litru de apă cu 2 lingurițe de sare pentru aproximativ 30 de minute. După ce au fiert, se lasă să se răcească, se decojesc și se mixează miezul lor într-un blender.
Când s-a format sucul de roșii, după ce se răcește, se adaugă deasupra câteva frunze de busuioc sau mentă, se asesonează cu sare și piper după gust și se pune în borcane curate și sterilizate. Borcanele cu suc de roșii se închid cu capace și se păstrează în cămară sau într-un loc întunecat și răcoros.
Tocană de legume
Ingrediente
- 300 gr ardei gras kapia;
- 150 gr vinete;
- 150 gr păstăi de fasole;
- 200 gr roșii;
- 150 gr zarzavat (mix de morcov, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de țelină);
- 4-5 căței de usturoi;
- 250 gr ceapă;
- 120 ml ulei;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Toate legumele se spală și se curăță de cotoare și sâmburi și se taie în bucăți mai mici. Ceapa se toacă mărunt și usturoiul se toacă felii. Vinetele se toacă în cubulețe mici, iar zarzavatul se dă prin răzătoare. Se pune ulei la încins într-o cratiță mare și se adaugă ceapa și usturoiul la călit, la foc mic.
Se adaugă morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel (zarzavatul dat pe răzătoare) și se lasă în cratiță pentru 10 minute, cu tot cu capac. Peste zarzavaturi se adaugă vinetele și păstăile de fasole. Se amestecă bine toate ingredientele și se potrivește de sare. Se stinge focul și se adaugă roșiile care au fost trecute prin blender în prealabil. Totul se mai pune la fiert pentru încă 10 minute.
Tocana de legume se toarnă în borcane curate și sterilizate, se înfiletează capacele și se pun într-o cratiță mare cu un prosop pe fund. Se adaugă apă până la gura capacelor și se mai lasă totul la fiert la bain-marie pentru aproximativ o oră din momentul în care apa începe să fiarbă. Se lasă să se răcească bine, după care borcanele cu ghiveciul de legume pot fi păstrate în cămară.
Pastă de ardei
Ingrediente
- 2,5 kg ardei capia;
- 4 linguri zahăr;
- 1 ardei iute;
- 2 lingurițe de sare.
Mod de preparare
Ardeii kapia se spală, se curăță de cotoare, se înlătură semințele și se toacă mărunt într-un robot de bucătărie. Se adaugă zahărul, sarea, ardeiul iute tocat mărunt și toată compoziția se pune la fiert până când începe să mai scadă, iar pasta de ardei se îngroașă.
Se lasă să se răcească, după care pasta se mai trece o dată printr-un blender, pentru a obține o compoziție cât mai fină. Pasta de ardei se pune în borcane curate și sterilizate, borcanele se pun într-o tavă de metal și se mai bagă la cuptor pentru 20 de minute, la 100 de grade C.
Borcanele scoase din cuptor se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească până a doua zi. Se păstrează în cămară sau în orice alt loc răcoros și întunecat.
Nu părăsi incinta până nu înveți cum să pui ardei copți la borcan!
Gogoșari în bulion
Îngrediente
- 2-3 kg gogoșari;
- 400 gr bulion;
- 300 ml oțet;
- 300 gr zahăr;
- 300 ml ulei;
- Sare grunjoasă;
- Boabe de piper;
- Frunze de dafin.
Mod de preparare
Gogoșarii se spală, se curăță de semințe și se taie în felii potrivite. Într-un vas mare se amestecă uleiul, oțetul, zahărul, bulionul, sarea și restul condimentelor și se pune totul la foc până se obține o pastă omogenă. Când compoziția ajunge în punctul de fierbere, se adaugă și feliile de gogoșari. Se lasă să fiarbă împreună pentru 10 – 15 minute.
Gogoșarii se pun în borcane curate și sterilizate în prealabil, după care se închid ermetic și se lasă să se răcească natural până a doua zi. Se păstrează într-un loc răcoros. Rețeta de gogoșari în bulion este gata.
Gogoșari în oțet
Ingrediente
- 5 kg de gogoșari;
- 5 L apă;
- 1 L oțet;
- 2 linguri ulei;
- Boabe de piper;
- Foi de dafin;
- Hrean;
- Zahăr după gust;
- Sare după gust.
Mod de preparare
Gogoșarii se spală în apă rece și se taie în bucăți potrivite. Între timp, se pregătește o saramură pentru murături. Într-un vas mare se pune apa, oțetul, uleiul, sare, piper, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin, sare și zahăr după gust. Totul se pune la fiert, la foc potrivit.
Când saramura începe să fiarbă, se adaugă pe rând și gogoșarii pentru câteva minute. Se amestecă în continuu și nu se lasă prea mult pe foc, deoarece gogoșarii se înmoaie repede.
Gogoșarii se scot din saramură, se pun în borcane, fără să fie presați, se adaugă hreanul tăiat în bucăți mici, iar peste se adaugă saramura caldă. Mirodeniile din vasul în care a fiert saramura se adaugă și ele uniform în fiecare borcan cu gogoșari în oțet.
Se pun capacele borcanelor, se acoperă cu o pătură și se lasă până a doua zi, după care borcanele cu gogoșari în oțet pot fi depozitate în cămară.
Ardei copți
Ingrediente
- 4 kg ardei capia;
- 350 ml oțet;
- 100 ml ulei;
- 3-4 căței de usturoi;
- 2 linguri de zahăr;
- O lingură boabe de muștar;
- O lingură de sare;
- O lingură boabe de piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc în cuptor sau pe grătar, se curăță de coajă și se lasă la scurs. Se desfac doar pe o singură parte pentru a le scoate cotorul și semințele. Ardeii curățati se pun în borcane curate și sterilizate în prealabil, cu tot cu zeama pe care și-au lăsat-o ardeii la scurs. Se pun în borcane și câteva felii de usturoi.
Într-un vas pe foc se pune oțetul, uleiul, sarea, piperul și boabele de muștar și se lasă totul la fiert timp de 10 minute. Lichidul fierbinte se toarnă peste ardeii copți din borcan. Borcanele cu ardei copți se lasă să se răcească, după care se pot depozita în cămară.
Sursă foto: Shutterstock.com