►Sursă ideală: legume şi fructe
Consumul legumelor şi fructelor reprezintă cea mai bună metodă de a asimila vitamina C. Mai ales acum, primăvara, se recomandă spanacul, dar şi varza de Bruxelles, cât mai mult broccoli sau conopidă. Poţi face combinaţii de legume şi să bei sucul acestora preparat în blender. Sau, dacă preferi fructele, şi ele sunt la fel de benefice pentru sănătate. Ia în considerare şi sucurile naturale de morcovi sau de portocale şi, când ai ocazia, mănâncă multe fructe de pădure.
Căpşunele, coacăzele, zmeura sau murele nu ar trebui să lipsească din dieta ta.
Alte surse excelente de vitamina C sunt citricele, kiwi, ardeiul gras, papaya, ardeiul iute roşu şi verde, cimbrul şi pătrunjelul proaspete.
Câteva valori orientative pentru o cantitate de 100 g sunt: măceşe (430 mg), ardei iute verde (230 mg), ardei roşu
(150 mg), ardei gras galben (180 mg), coacăze negre (180 mg), cimbru (150 mg), pătrunjel (120 mg), kiwi
(90 mg), broccoli (80 mg), varza de Bruxelles (70 mg), conopidă (40 mg). Iar daca vrei să încerci şi altceva în afară de fructe şi de legume, ficatul este o altă sursă bună, la fel ca borşul tradiţional.
►Sănătate în armonie
Cel mai cunoscut efect al vitaminei C este întărirea sistemului imunitar. Previne infecțiile şi afecţiunile respiratorii sezoniere, consumul zilnic având efect antibacterian. În acelaşi timp, acidul ascorbic este un component absolut necesar pentru producţia de colagen, ce grăbește dezvoltarea celulelor și este parțial responsabil pentru fermitatea și sănătatea pielii. Iar sistemul circulator beneficiază, şi el, de efectele benefice ale vitaminei. Consumul constant previne apariția hipertensiunii arteriale, ajută la dilatarea vaselor sangvine şi ţine în frâu colesterolul „rău”.
ŞTIAI CĂ…
…stresul, fumatul şi sarcina cresc nevoia de vitamina C?
…excesul de vitamina C porneşte abia de la 1.000 mg pe zi?
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei