Cereale. Din această categorie fac parte: alacul, hrişca, orezul, quinoa, ovăzul, care încălzesc organismul şi sunt bogate în minerale. Se pot consuma sub orice formă: boabe, fulgi, făină.
Condimente şi mirodenii. Foloseşte la gătit cimbru, usturoi şi oregano în tocăniţe şi supe. Ele au nevoie de timp pentru a-şi elibera aromele şi principiile active. Anasonul stelat, nucşoara, scorţişoara, ghimbirul, cardamomul, piperul negru, vanilia etc. îşi vor găsi locul în diferite băuturi şi deserturi.
Fructe. Merele, perele, kiwi dau corpului vitalitate şi vitamine preţioase. Bananele şi castanele au multă energie şi sunt perfecte pentru diverse reţete delicioase.
Legume. Fie că sunt cu frunze – varză, salate de iarnă, praz, ţelină, napi, păstârnac -, cu bulbi – ceapă, usturoi – sau tuberculi – cartofi, topinambur -, legumele de iarnă furnizează vitamine şi oligoelemente, iar unele au şi un aport mare de glucide.
Lipide. Constituie o importantă rezervă de calorii. În anotimpul rece nu trebuie să le ocoleşti. Dar e bine să te orientezi către uleiuri care conţin acizi graşi saturaţi, care sunt rari în lumea vegetală. Consumă deci mai puţin unt, dar mai mult ulei de măsline şi de floarea- soarelui, care este bogat în acizi graşi.
Oleaginoase. Migdale, nuci, alune, fistic, care sunt bune în porţii mici, ca gustări. Le mai poţi include în salate dulci sau sărate. Sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, amidon şi proteine.
Peşte. De preferinţă, peşti semigraşi sau graşi: hering, macrou, ton, sardine, somon. Sunt bogaţi în Omega 3, recunoscut ca adjuvant pentru sistemul cardio-respirator.
Carne. Cea de pasăre poate fi consumată tot anul, viţelul, toamna, iar vita, iarna, cele din urmă fiind bogate în grăsimi saturate. Ele sunt şi o sursă de proteine importantă, dar nu trebuie consumate în exces.