Prune

Prunele sunt o bună sursă de vitamina C. O singură prună asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina C. Mai conţin vitamina A, sub formă de betacaroten, fibre,  vitamina B2 şi potasiu. Şi prunele uscate, ca şi cele proaspete, conţin fitonutrienţi care au calităţi antioxidante puternice, ce distrug anumiţi radicali liberi care atacă celulele umane. Aceştia protejează şi stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului. După cum se ştie prunele sunt foarte bune şi ca remediu pentru constipaţie, având efect laxativ. Din prune se poate face magiun, adică gem fără zahăr, o sursă excelentă de vitamine, minerale şi antioxidanţi pentru iarnă. 

Pepene

Atât pepenele roşu cât şi cel galben au puţine calorii şi sunt foarte bogaţi în apă, fiind foarte potriviţi pe timp de caniculă. Conţin mult beta-caroten şi licopen (antioxidant şi anticancerigen). Consumul regulat de pepeni este benefic pentru rinichi, scade riscul îmbolnăvirii de cancer. Pepenii au un uşor efect laxativ, ajută la regenerarea ţesuturilor şi reglează secreţia de tiroidă. O porţie de pepene galben conţine 46 de calorii şi o cantitate însemnată din vitaminele A şi C. Mai conţine potasiu şi magneziu. Licopenul, întâlnit de obicei la tomate, este prezent în cantități mari și în pepenele roșu. Acesta previne cancerul de prostată, cancerul la sân, cancerul endometrial, cancerul la plămân și colorectal.

Mure şi afine

Fructele de pădure mov au un conţinut bogat în fibre, antioxidanţi, potasiu, vitamina C, vitamina E, vitamina K şi mangan. În plus, nu conţin multe calorii. Aceste fructe protejează creierul şi inima de boli şi au cel mai mare număr de antioxidanţi, dintre toate fructele, luptând împotriva oxidării celulelor şi a radicalilor liberi. De asemenea, ajută la inhibarea bacteriilor de tip E.coli. Murele sunt remineralizante şi astringente, antireumatice şi hipotensive şi pot ameliora simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.  Antocianozidele din afine (care dau culoarea albastru închis) împiedică procesul de deteriorare a vederii. Afinele mai sunt recomandate în caz de ulcer gastric, gripă, angină pectorală şi sunt excelente pentru detoxifierea organismului.

Pere

Conţin fibre, vitamina C, cupru şi vitamina K. Consumul unei pere asigură 15-20% din necesarul zilnic de fibre al organismului. Fibrele din pere scad nivelul colesterolului şi micşorează şansele de îmbolnăvire de cancer mamar pentru femeile de vârsta a doua şi a treia. Un pahar de suc proaspăt de pere asigură 10% din necesarul zilnic de cupru, minreal care protejează organismul de radicalii liberi.

Vinete

Pigmentul care le colorează este benefic pentru creier şi pentru sănătatea inimii. Vinetele conţin vitamina B6 şi K şi au multe fibre. De asemenea, sunt bogate  în minerale, precum potasiu, magneziu, mangan, cupru dar şi în vitamine: B1, B3 şi B6. Mai conţin acid folic şi un antioxidant puternic- nasuninul, care protejează deteriorarea celulelor creierului precum şi sistemul vascular, scăzând colesterolul din sânge.

Dovlecel

Dovleceii au un conţinut ridicat de fibre, vitamina A, K, C şi potasiu şi sunt foarte săraci în calorii. Sucul dovlcelului, deşi nu este prea gustos, are efect benefic împotriva cancerului. Consumul a 3-4 porţii de dovlecel asigură protecţie cardiovasculară, are rol anti-inflamator, ameliorează artritele şi afecţiunile oculare.

Fasole verde

Fasolea verde este plină de vitamine şi minerale şi are puţine calorii. Ajută la menţinerea sănătăţii sistemului osos, la scăderea colesterolului rău, previne apariţia cancerului de colon şi întăreşte sistemul imunitar. Riboflavina din fasolea verde are un rol pozitiv în prevenirea migrenelor. Fasolea verde ajută la refacerea pancreasului.

Conopidă

Conopida conţine o substanţă benefică inimii, reducând riscul infarctului. Seleniul şi vitamina C din conopidă previn bolile prin întărirea sistemul imunitar. De asemenea, conopida menţine sănătatea sistemului cardiovascular graţie unui fitonutrient care scade nivelul de colesterol rău din sânge. Magneziul şi potasiul din conopidă previn hipertensiunea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News