Citricele din alte ţări pot fi tratate cu substanţe foarte periculoase.

Vă plac citricele şi obişnuiţi să folosiţi coaja lor la diverse prăjituri sau gemuri? Specialiştii atrag însă atenţia că substanţele cu care sunt tratate acestea pot fi periculoase pentru organismul nostru.

Pentru a rezista pe parcursul transportului din ţările de origine, dar şi pentru a fi protejate de boli şi de dăunători, citricele precum portocalele, lămâile, mandarinele, grepfruturile sau pomelo sunt tratate cu diverşi compuşi speciali, care ne pot afecta sănătatea. “Până acum câţiva ani, substanţe precum E230 (difenil fenol), E231 (ortofenil fenol) sau E233 (thiabendasol) erau considerate aditivi alimentari, deşi erau foarte toxice pentru organismul nostru”, ne-a spus prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. “Acum însă, în Uniunea Europeană acestea sunt considerate pesticide şi sunt interzise la folosirea pe citrice deoarece, odată ajunse în corp, ele pot provoca intoxicaţii, alergii şi chiar hemoragii interne. Din păcate, fructele care provin din ţări din afara UE sunt în continuare tratate chimic, pentru că acolo coaja de citrice nu se foloseşte în preparatele alimentare, ca la noi, şi, astfel, nu sunt interzise substanţele utilizate”, a completat specialistul.

Aceşti compuşi chimici nu au gust, culoare sau miros şi sunt greu de depistat la cumpărare. De aceea, pentru a vă feri de ei şi pentru a vă proteja, este indicat:

√ să cumpăraţi numai citrice ambalate şi cu etichetă pe care scrie ţara de provenienţă. Alegeţi-le pe cele care sunt aduse din UE;

√ să vă spălaţi bine pe mâini după decojire pentru a evita o eventuală contaminare cu substanţele chimice;

√ să nu folosiţi coaja rasă când preparaţi diverse alimente, în cazul în care citricele au fost comercializate în vrac, chiar dacă vânzătorul v-a asigurat că nu au fost tratate chimic.

Urmărește-ne pe Google News