Mutațiile spontane reprezintă una dintre cauzele principale ale evoluției speciilor, dar ele pot să genereze și diverse boli. Potrivit unui studiu publicat în revista științifică britanică Nature, citat de mediafax, riscul de producere a mutațiilor genetice spontane (nemoștenite de la părinți) crește proporțional cu vârsta pe care o are tatăl la momentul conceperii bebelușului.
Studiind genomurile a 78 de copii suferind de tulburări autistice și de schizofrenie si pe cele ale părinților lor, s-a putut constata că majoritatea mutațiilor spontane regăsite la copil proveneau din genomul transmis de tată, iar vârsta pe care o avea acesta în momentul conceperii bebelușului juca un rol primordial: fiecare an suplimentar al tatălui se traduce prin mutații spontane suplimentare, ce corespund unei rate a mutațiilor paterne ce creste cu 4,28% pe an.
Pe scurt, la 40 de ani tatăl transmite de două ori mai multe mutații copilului său decât la 20 de ani. Un mecanism benefic diversității speciei umane, dar periculos atunci când se iau în calcul mutațiile ce declanșează maladii genetice.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News