Consumul frecvent de ciocolată e asociat și cu reducerea riscului de boli cardiace.
Prof. univ. dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Sfânta Maria din Iaşi, a declarat vineri, 19 ianuarie, că starea băiatului în vârstă de 4 ani, din comuna Româneşti, județul Iași, este stabilă.
În luna septembrie, când a fost adus la spital, băiatul cântărea doar şapte kilograme, greutatea unui copil de nouă luni. Iar acum, datorită eforturilor medicilor, cântăreşte 12 kilograme.
Potrivit medicului Marin Burlea, copilul va putea fi externat în aproximativ patru luni, timp în care va mai fi supus celei de-a treia intervenţii chirurgicale.
„Are mai bine de trei luni de când este în serviciul nostru. În mod surprinzător, şi în acelaşi timp pentru noi, cadrele medicale, evoluează neaşteptat de bine. El a suferit o serie de intervenţii chirurgicale pentru că avea reflux gastro-esofagian sever, pe un fond malformativ. După ce s-a intervenit chirurgical, s-a creat o stenoză foarte restrânsă a esofagului distal. A fost nevoie de o nouă operaţie pentru a-i face dilataţii, cu ajutorul bujiilor Savary, o tehnică care se foloseşte în serviciul de endoscopie intervenţională. În felul acesta i-am oferit posibilitatea să se alimenteze”, a declarat prof.univ.dr Marin Burlea, care este şi preşedintele Societăţii Naţionale de Pediatrie, citat de Agerpres.
Un factor important care a contribuit la creşterea în greutate a copilului, susţine medicul, a fost administrarea de ciocolată neagră în scop terapeutic. Cum alegem ciocolata. Care sunt criteriile pentru o ciocolată de calitate și care nu îngrașă (VIDEO)
„Este dovedit în literatura medicală, ciocolata, în special ciocolata neagră, are efect stimulativ asupra metabolismului triptofanului, care la rândul său este implicat în geneza serotoninei, hormonul fericirii. În afară de faptul că îi creşte lui calitatea vieţii, în acelaşi timp are impact pozitiv şi asupra dezvoltării sale intelectuale. Copiii care consumă ciocolată neagră în anumite perioade sunt mai deştepţi şi mai performanţi şi cu o dezvoltare fizică şi intelectuală mai bună”, a mai spus prof. univ. dr. Marin Burlea.
Cazul amintește de cel de anul trecut, din luna mai, atunci când un alt copil subnutrit, tot din Iași, a fost internat de urgență. La un an… cântărea cât un bebeluș de trei luni.
FOTO: Observator TV – captură video
EXCLUSIV/ Doinița Oancea nu renunță la pasiunea sa mai veche. Și actorie, dar și croitorie!