Coriandru, Coriandrum sativum în denumirea științifică și Pucioasă, Piper alb sau Buruiană Puturoasă în denumirea populară, este foarte ușor de recunoscut datorită mirosului puternic aromat. Este o plantă care crește în mănunchiuri umbrelă de flori mici, albe sau roz, iar în luna august acestea se transformă în semințe mici, rotunde și ridate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Coriandru – compoziție
Coriandru este plante medicinală ale cărei fructe și semințe se usucă, se macină și ulterior pulberea obținută se folosește la prepararea de uleiuri esențiale, infuzii sau chiar tincturi pentru a trata diferite afecțiuni, iar frunzele sunt folosite în bucătărie deoarece au proprietăți antiseptice excelente.
Este o plantă care conține ulei volatil reprezentat de linalool, borneol, citronelol, camfor, pinen, carvonă sau terpineol, iar fructele sunt bogate în acizi grași, aminoacizi, acid cafeic, substanțe proteice și clorogenic.
Descoperă ce beneficii are consumul de pătrunjel
Cum se consumă coriandru
Infuzie
Infuzia se pregătește dintr-o linguriță de semințe de coriandru mărunțite și o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru aproximativ 5 minute, după care se strecoară și se bea infuzia.
Pulbere
Se pregătește din măcinarea semințelor uscate și depozitate înainte, dar nu mai mult de o săptămână în borcane de sticlă închise ermetic. Se administrează o linguriță de 3 ori pe zi.
Știi ce afecțiuni poate trata păpădia?
Frunze proaspete
Frunzele proaspete se pot consuma în salate sau alte rețete culinare, deoarece au o acțiune terapeutică și pot fi un adjuvant împotriva alergiilor provocate din diferite cauze.
Beneficii coriandru
Reglează tensiunea arterială
Consumul de coriandru, potrivit studiilor efectuate, poate reduce în mod pozitiv tensiunea arterială în rândul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Ionii de calciu și colinergic din compoziția sa relaxează tensiunea vaselor de sânge și reduc apariția afecțiunilor cardiovasculare, inclusiv a afecțiunilor precum infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.
Coriandru protejează contra infecției cu Salmonella
Potrivit studiilor, coriandru are un conținut ridicat de dodecenal, un compus natural care este mult mai puternic decât orice antibiotic folosit pentru tratarea infecției cu Salmonella. Este un aliment care poate proteja corpul de tulburări neplăcute și chiar fatale cauzate de această bacterie mortală. Salmonella este una dintre cele mai periculoase infecții provocate de alimente.
Îmbunătățește digestia
Este un aliment bogat în uleiuri esențiale și, conform studiilor, ajută la secreția corectă a enzimelor și sucurilor digestive din stomac și astfel stimulează digestia și mișcarea peristaltică. Dacă este adăugat în dieta alimentară, planta medicinală are calități stimulatoare și îmbunătățește funcția digestivă.
Vezi și ce beneficii are consumul de rostopască
Adjuvant pentru sănătatea osoasă
Pentru că este o sursă bogată de calciu, este alimentul important pentru protejarea oaselor. Mineralele esențiale din compoziția sa ajută la regenerarea oaselor, dar și la prevenirea degradării lor, afecțiune asociată cu boli precum osteoporoza.
Reduce inflamațiile de la nivelul pielii
Cineola și acidul linoleic, substanțe prezente în coriandru, au proprietăți antireumatice și antiartritice. Sunt un adjuvant pentru reducerea umflăturilor cauzate de afecțiuni precum disfuncția renală sau anemie, ba chiar este un produs natural care contribuie la eliberarea excesului de apă din organism.
Reduce nivelul colesterolului din sânge
Planta are în compoziția sa acizi precum: acidul oleic, palmitic, stearic, linoleic și ascorbic, iar asta îl face un aliment minune pentru reducerea nivelului depunerii colesterolului rău de-a lungul pereților interiori al venelor și arterelor. De asemenea, ajută și la creșterea nivelului colesterolului sănătos din sânge.
Previne anemia
Are un conținut ridicat de fier, iar pentru persoanele care se confruntă cu oboseală extremă, scăderea funcțiilor cognitive sau respirație îngreunată, alimentul este un ajutpr de nădejde. Fierul în organism ajută și la îmbunătățirea sănătății oaselor, dar și la crelterea nivelului de energie.
Alte beneficii ale consumului de coriandru
- Întărește sistemul imunitar;
- Tratează conjunctivita;
- Este un adjuvant în tratamentul ulcerațiilor bucale;
- Tratament pentru diaree;
- Vindecă variola;
- Previne tulburările menstruale.
Cu ce alimente se asociază coriandru
Coriandru este un ingredient ce poate fi adăugat, proaspăt, semințe sau măcinat, într-o varietate de rețete. Aroma lui are ușoare accente citrice, iar asta îl face ușor de integrat în rețete
- Carne de pește;
- Carne de pasăre;
- Rețete cu cartofi;
- Rețete cu mazăre;
- Rețete cu fasole;
- Varză;
- Orez;
- Salate;
- Produse de patiserie;
- Sosuri.
Contraindicații
Dacă este consumat în cantități mari, coriandru poate provoca dureri abdominale ori mărirea în volum a ficatului.
Sursă foto: Shutterstock.com