Potrivit publicației italiene Corriere Della Sera, trei intervenții chirurgicale utilizând un dispozitiv inovator au fost efectuate la Forlì, Italia.

Dispozitivul, conceput de cercetători italieni, este o proteză optică sintetică încorporată în două straturi de țesut cornean de la donator.

Rasha, o refugiată palestiniană în vârstă de 43 de ani, este unul dintre primii beneficiari ai acestei noi tehnologii. În 2012, în Siria, ea și-a pierdut vederea în urma unei explozii.

După ani de încercări nereușite cu transplanturi standard, Rasha a primit noua cornee artificială hibridă în mai 2023.

Rezultatele primelor transplanturi sunt promițătoare

La doar două zile după intervenție, Rasha a reușit să citească ziarul pentru prima dată în 12 ani. Acest succes oferă speranță și altor pacienți cu risc ridicat de respingere a transplantului cornean standard.

„Este vorba de un dispozitiv din polimetilmetacrilat compus dintr-o parte optică centrală și extremități periferice care servesc la stabilizarea protezei în ochi. Proteza este inserată învelită în două grefe subțiri de cornee de la donator, furnizate de banca de ochi și obținute prin izolarea unui strat intern gros de doar zece microni”, a explicat Massimo Busin, profesor la Universitatea din Ferrara.

Diego Ponzin, președintele Fundației Banca degli Occhi del Veneto, adaugă: „Este o noutate absolută pentru că este primul transplant al stratului profund al corneei fără endoteliu. Pentru a însoți dispozitivul artificial, tehnicienii noștri au izolat două țesuturi obținute de la doi donatori, care în secțiunea centrală prevăd doar acest strat aproape imperceptibil numit «pre-descemet»”.

Corneea hibridă oferă noi posibilități în tratamentul afecțiunilor severe

Transplantul de cornee hibridă face parte dintr-un proiect de cercetare finanțat prin PNRR.

Echipa de cercetători, condusă de Teresio Avitabile de la Universitatea din Catania, în colaborare cu alte instituții academice italiene, își propune să extindă aplicarea acestei tehnologii.

Această inovație medicală oferă o nouă șansă pacienților pentru care transplantul de cornee standard nu este o opțiune viabilă. Succesul înregistrat în cazul Rashei și al celorlalți doi pacienți deschide calea către noi posibilități în tratamentul afecțiunilor corneene severe.

Urmărește-ne pe Google News