Cuprins:
Cornulețe de post – rețete
Posturile impun câteva restricții alimentare, însă, din fericire, există o mulțime de rețete alternative care înlocuiesc cu succes alimentele de dulce. Chiar dacă creștinii postesc de la mâncărurile de dulce, există prăjituri de post făcute din ingrediente gustoase, aperitive de post, dar și o mulțime de feluri de mâncare ce au drept ingredient principal ciuperci.
Îți recomandăm să citești și:
- Plăcinte de post – 6 rețete de plăcinte aromate de făcut în post.
- Prăjituri de post – 6 rețete delicioase pentru fiecare săptămână de post.
- Tort de post – 6 rețete de torturi rapide de făcut în post.
Mai jos am structurat cele mai gustoase rețete de cornulețe de post. Pe lângă aperitive de post, poți pregăti deserturi din doar câteva ingrediente. Iată ce recomandări avem pentru meniul de post!
Cornulețe fragede de post cu gem și rahat
Ingrediente:
- un pachet margarină;
- un pahar (250 ml) apă minerală;
- o lingură zahăr;
- un pliculeț zahăr vanilat;
- o linguriță praf de copt;
- 100 ml ulei;
- o lingură zeamă de lămâie;
- un praf sare;
- făină – cât cuprinde.
Mod de preparare:
Combină cca 400 g de făină cu sarea, zahărul, praful de copt și zahărul vanilat. “Desfă” apoi margarina înmuiată în amestecul de ingrediente uscate, folosind o furculiță. Adaugă apa minerală, zeama de lămâie și uleiul, apoi continuă să frămțnți pentru minim 10 minute, adăugând făina pe parcurs, până ce obții un aluat perfect omogen și elastic.
Lasă aluatul să se odihnească 30 de minute. Taie-l în 6 sau mai multe bucăți, pe care le rotunjești și le întinzi subțiră, într-o formă cât mai apropiat de forma rotundă, folosind sucitorul. Odată obținut un cerc subțire de aluat, taie triunghiuri, dând cercul întai în 2, apoi în 4, apoi în 8. În capătul rotunjit al fiecărui triunghi așază puțin gem sau rahat, apoi ruleaza cornulețele de post către vârful ascuțit al triunghiului. Dă cornulețele la copt pentru 20-25 de minute, însă nu le permite să se rumenească bine, ci scoate-le înainte. Rețeta de cornulețe cu gem și rahat de post este gata. Pudrează cornulețele de post cu zahăr pudră pentru a le menține fragede mai mult timp.
Sursă rețete: Retetepractice.ro
Cornuri cu mac de post
Ingrediente:
- Pentru aluat
- 500 g făină;
- 1 cub de drojdie de bere;
- 100 g zahăr;
- 150 ml apă;
- 150 g margarină;
- 1 lingură coajă de lămâie;
- 1 pachet zahăr vanilat.
- Pentru umplutură
- 200 g gem de caise;
- 150 g mac;
- 50 g zahăr;
- 2 linguri zeamă de lămâie;
- 1 lingură coajă de lămâie.
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de apă călduţă. Se lasă la crescut 10 minute, apoi se toarnă în făina cernută şi se frământă cu margarina frecată cu restul de zahăr, restul de apă călduţă, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit jumătate de oră.
Pentru umplutură, se amestecă gemul cu zeama de lămâie şi macul fiert în apă cu zahăr şi coajă de lămâie. Aluatul crescut de cornulețe cu mac se întinde într-o foaie subţire de 5-6 mm, de formă dreptunghiulară. Se întinde umplutura, cornulețele cu mac se rulează şi se taie bucăţi de 3-4 cm, care se aşază într-o tavă unsă cu puţin ulei. Se pune tava în cuptorul încins şi se coace la foc potrivit, până se rumenesc puţin, aproximativ 30 de minute.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Cornulețe “Coarne de Gazelă”
Ingrediente:
- 100 g zahăr tos;
- 200 g zahăr pudră cu aromă de vanilie;
- Pentru sirop:
- 100 g zahăr pudră cu aromă de vanilie;
- 300 g nuci măcinate;
- 2 linguri apă de flori de portocal;
- Pentru umplutură
- 200 ml apă;
- 2 linguri apă de flori de portocal;
- 250 g margarină;
- 100 ml ulei;
- 750 g făină;
- Pentru aluat:
- 30 ml apă;
- sucul de la o lămâie.
Mod de preparare:
Se amestecă făina, uleiul, margarina topită, apa de flori de portocal. Apoi, se pun aproximativ 200 ml apă. Se amestecă bine, se frământă şi se lasă aluatul să se odihnească 10 minute. Între timp, se pregăteşte umplutura, pentru care nucile se amestecă cu zahărul pudră cu aromă de vanilie. Se adaugă foarte puţină apă de flori de portocal, doar pentru a ajuta legarea ingredientelor. Aluatul se întinde, apoi se decupează benzi late de 10 cm. Se pune puţină umplutură, se rulează şi se aduc colţurile spre interior. Se coc 30 de minute. După coacere şi răcire, rețeta de cornulețe „coarne de gazelă” se pun într-un sirop preparat din zahăr tos, suc de lămâie şi un pic de apă. Apoi, se presară cu zahărul pudră cu aromă de vanilie.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Cornulețe cu smochine
Ingrediente:
- 250 g smochine
- Pentru umplutură:
- 1 praf sare;
- un vârf de cuţit subţire de bicarbonat;
- o lingură oţet alb;
- 60 g făină de migdale;
- 60 g zahăr pudră;
- 100 g margarină;
- 125 g făină;
- coaja unei lămâi;
- un pic de suc de lămâie.
Mod de preparare:
Se freacă margarina cu zahărul pentru a obţine o cremă spumoasă, în care se adaugă oţetul şi sarea. Se amestecă bine. Se adaugă făina de migdale, apoi făina amestecată cu bicarbonatul. Se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se dă la frigider pentru 30 de minute. Între timp, smochinele se trec prin maşina de tocat, se amestecă cu coaja rasă de lămâie şi un pic de suc pentru a avea o pastă moale. Din aluat se rup bile care se modelează între palme, se pune o cantitate mică de smochine şi se acoperă tot între palme. Se pun cornuleţele cu smochine în tava de copt tapetată cu hârtie de copt şi se coc 15 minute.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Cornulețe de post cu nucă măcinată
Ingrediente:
- un pachet margarină;
- 300 g făină;
- 150 g nuci măcinate;
- 150 g zahăr pudră;
- un praf de sare.
Mod de preparare:
Margarina se topește și se lasă apoi la răcit. Făina se amestecă bine cu sarea și 100 g zahăr pudră și apoi se toarnă, în mai multe reprize, margarina răcorită. Se amestecă înglobând făina și, după ce s-a folosit toată margarina și aluatul a devenit omogen, se întinde pe masa de lucru presărată cu făină, se taie și se umple fiecare fâșie cu nucă măcinată. Se rulează cornulețele și se așază în tava de copt tapetată cu hârtie. Se lasă la cuptor 20 de minute, în funcție și de cuptor. Îți recomandăm să încerci rețeta de cornulețe cu nucă măcinată pudrate cu zahăr.
Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro
Cornulețe cu borș de post
Ingrediente:
- 300 ml borș;
- 50 ml ulei;
- 850 g făină;
- Un cub drojdie proaspătă;
- o lingură zahăr;
- un praf sare;
- gem;
- zahăr pudră.
Mod de preparare:
Drojdia și zahărul se dizolvă în puțină apă caldă și se lasă 10 minute să se umfle. Se amestecă bine borșul cu uleiul, și făina cu sarea. Peste făină se toarnă maiaua, se amestecă ușor și apoi se pune compoziția cu borș. Se frământă și apoi aluatul se lasă la crescut 30 de minute. Pe masa presărată cu făină se întind foi rotunde de aluat, care se taie raze de cerc și se umplu cu gem. Se rulează, se așază în tava de copt și se coc. După ce se scot, cornulețele cu borș se pudrează cu zahăr pudră.
Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro
Cornulețe vanilate de post
Ingrediente:
- 100 g margarină;
- 140 g făină;
- 50 g făină de migdale;
- 40 g zahăr;
- zahăr pudră pentru servit.
- gem, după preferință;
- 50 g nucă.
Mod de preparare:
Făina se amestecă bine cu făina de migdale și zahărul. Se adaugă margarina moale, tăiată cuburi și se frământă. Se adună aluatul într-o bilă și se dă la rece pentru 30 de minute. Se scoate de la frigider și se mai se frământă pe masa presărată cu puțină făină. Se întinde și se taie triunghiuri care se umplu cu miez de nucă și gem, după preferință, apoi se rulează. Se așază în tava de copt tapetată cu hârtie și se coc 10 minute. Rețeta de cornulețe vanilate este gata. Se trec calde prin zahăr pudră.
Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro
Cornulețe de post cu apă minerală
Ingrediente
- 300 gr făină
- 75 gr zahăr
- 75 ml ulei
- 100 ml apa minerală
- 5 gr praf de copt
- 1 vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet
- 1 pastaie de vanilie
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 250 g gem de prune
- 50 gr miez de nucă
- zahăr pudră cu aroma de vanilie, pentru pudrat
Mod de preparare:
Făina se amestecă într-un bol, împreună cu praful de copt și sarea.
Într-un alt bol, se mixează uleiul cu zahărul și apoi e adaugă treptat apa minerală. Această compoziție se va turna peste făina pregătită anterior.
Se adaugă bicarbonatul de sodiu stins în oțet și semințele de la păstaia de vanilie. Se omogenizează totul și se frământă până când devine un aluat compact.
Coca se lasă la frigider pentru 30 de minute, după care se întinde și se formează rondele de 3-4 cm.
Acestea se umplu cu amestecul de dulceață și nuci.
Cornulețele se coc în cuptor la 190-200 de grade, pentru 15-20 de minute.
Vezi aici o colectie de retete de prajituri de post!
Te invităm să studiezi mai multe idei de rețete pe Rețete Unica, acolo unde vei descoperi mai multe idei pentru mancare de post.
Sursă foto: 123rf.com