Despre cozonac 

Este un desert dulce și cu un miez pufos, care poate avea diferite umpluturi, de la rahat, nucă, stafide, mac, până la cremă de ciocolată, cremă de vanilie sau fructe uscate.

Cozonacul este, de fapt, un împrumut de la desertul bulgăresc numit kozunak, combinat cu celebrul panettone al italienilor. În România, cozonacul a devenit tradițional și se prepară, în funcție de regiune, cu diverse umpluturi, împletiți sau simpli, în formă de chec. 

În antichitate, grecii avea un desert numit plakous, care era un fel de aluat dulce, cu miere și nuci, asemănător cu mucenicii românești. 

Odată cu folosirea drojdiei, rețetele s-au îmbunătățit și au apărut diverse rețete de cozonac. În Evul Mediu se făcea un desert asemănător cu cozonacul, dar umplut cu fructe uscate, pentru a se păstra mai mult timp.

Cozonac cu ciocolată
Cozonac cu ciocolată

În mod normal, cozonacul se prepară din făină, drojdie, lapte, ouă, unt și coajă de citrice pentru aromă. Umplutura este clasică: nucă și cacao, stafide, mac sau rahat. În timp ce există mai multe combinații între aceste ingrediente, cozonacii cu rahat și cei cu nucă și cacao sunt cei mai populari. 

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

Echivalentul cozonacului în alte țări 

Fiecare țară are propriul desert tradițional de Crăciun sau de Paște. Unele dintre aceste deserturi seamănă izbitor de tare cu tradiționalul cozonac, cum este cazul celebrului Panettone, desertul italienesc cu fructe confiate. 

Franța 

Francezilor nu le lipsește de pe masa de Crăciun bușteanul sau buturga – bûche de Noël. Este o ruladă făcută din pandișpan pufos, decorat cu zahăr pudră sau învelit în ciocolată

bușteanul sau buturga-  bûche de Noël 
 - prajitura de Craciun in Franta
Bûche de Noël 

Portugalia

În Portugalia nu există Crăciun fără Bolo Rei, prăjitura regală. Este un pandispan pufos, copt într-o formă rotundă goală la mijloc, un fel de gogoașă mai mare. Se decorează cu fructe confiate, nuci sau cremă de lapte cu cocos. 

Bolo rei-prajitura portugheza de Craciun
Bolo Rei
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

Italia

Nu este sărbătoare fără Panettone. Un aluat dulce și pufos, copt într-o tavă înaltă și umplut cu fructe confiate. Seamănă foarte mult cu cozonacul tradițional românesc și a fost inventat în Verona. 

Penettone
Panettone

Polonia și Ucraina

În Polonia sau Ucraina, babka este desertul de Crăciun sau de Paște. Este un cozonac cu ciocolată, împletit. Aluatul se împarte în două fâșii și înainte de a se împleti se fac crestături pe fiecare fâșie. La final, ciocolata dinăuntru se va coace în cuptor, iar rezultatul este delicios. 

Cozonac Babka. Cum se face și de unde provine desertul
Cozonac Babka

Belgia

Cougnoux sau pâinea lui Iisus este prăjitura tradițională în Belgia. Este o pâine dulce, care adesea conține stafide și are formă de bebeluș. Este făcută dintr-un aluat asemănător cu cel din care se face cozonac. 

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani

Spania

În Spania, de Paște se face Mona de Pascua, o rețetă de pâine dulce în formă de coroniță în care sunt așezate ouă vopsite. Ele se pot face și individuale, mai micuțe și cu un singur ou în centru. 

Trucuri pentru un cozonac cu ciocolată perfect 

  • Pentru a face această rețetă, trebuie să știi câteva trucuri importante, indiferent de umplutura cozonacului tău. 
  • Pentru început, trebuie să te asiguri că bucătăria în care faci cozonacul este caldă, ferită de curenți și de orice sursă de frig. 
  • Apoi, ingredientele pe care le folosești trebuie să fie de cea mai bună calitate. Încearcă să folosești ouă proaspete de țară, cu gălbenușul portocaliu, astfel încât cozonacul să ias cu miez galben.
  • Înainte să te apuci de orice, scoate toate ingredientele necesare pentru cozonac pe masa din bucătărie și lasă-le câteva ore ca să ajungă la temperatura camerei. Este foarte important ca ingredientele să nu fie reci. 
  • Asigură-te că folosești unt cu cel mai mare procent de grăsime. Grăsimea din unt este esențială pentru un cozonac pufos. Poți folosi și ulei, însă cozonacul nu se va rupe în fâșii și nu va fi la fel de afânat. 
  • Pentru umplutura de ciocolată, asigură-te că folosești ciocolată de bună calitate, cu un conținut ridicat de cacao. Calitatea ciocolatei contează foarte mult, pentru că dacă vei folosi o ciocolată cu lapte normală din comerț, ea nu se va topi uniform și sunt șanse să se ardă în cuptor. 
  • Folosește lapte proaspăt, nepasteurizat, dacă ai ocazia. Dacă nu, îndreaptă-te către un lapte cu un conținut ridicat de grăsime și nu folosi nicidecum lapte semidegresat. 
  • Ai grijă ca formele în care coci cozonacii să fie de bună calitate. Poți folosi forme de silicon sau chiar fontă, dacă ai. Ca să nu se lipească nimic, tapetează formele cu o foaie de copt. 
  • Folosește păstăi de vanilie, pentru o aromă intensă. Dacă vrei să îți iasă cel mai delicios cozonac, folosește păstaie de vanilie. Când încălzești laptele, taie o păstaie de vanilie, scoate-i semințele și adaugă-le în lapte. Apoi, pune păstaia cu totul și îndepărteaz-o când laptele s-a încălzit suficient. 
  • Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii.
  • Ca sa nu se ardă cozonacii, pune hârtie de copt unsă cu ulei în tăvile de copt.

Rețeta de cozonac cu ciocolată

Pentru această rețetă de cozonac ai nevoie de următoarele ingrediente, din care îți vor ieși doi cozonaci. 

  • Pentru aluat: 
  • 1 kilogram de făină tip 000
  • 400 ml lapte gras
  • 60 g zahăr pudră
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g unt gras
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • 100 g zahăr tos
  • 1 păstaie de vanilie
  • esență de vanilie
  • 1 portocală
  • 1 lămâie
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură: 
  • 150 g unt gras
  • 150 g ciocolată cu 60-70% cacao
  • 40 g cacao
  • 100 g zahăr
  • esență de vanilie
  • Pentru uns: 
  • 1 gălbenuș
  • 30 g lapte
  • 30 g zahăr brun 

Mod de preparare: 

Pentru început, ține cont de sfaturile pentru un cozonac perfect și pufos de fiecare dată. Formează maiaua din laptele călduț încălzit cu vanilia, drojdia și zahărul tos și cel pudră. Amestecă totul bine și acoperă bolul pentru 10 minute. După cele 10 minute, ar trebui ca maiaua să se fi umflat. Vei observa un fel de spumă la suprafață, iar ăsta este un semn că drojdia s-a activat. 

Adaugă apoi esențele, untul topit, gălbenușurile, coaja rasă de portocală și lămâie și un praf de sare. Apoi, adaugă făina și frământă totul pe blatul de lucru până ce aluatul ți se dezlipește de mâine. Fă mișcări ample prin care să încorporezi aerul în aluat. 

După ce ai frământat, acoperă bolul cu un prosp curat și lasă-l într-un loc călduț timp de o oră. Ar trebui să își dubleze volumul. 

În acest timp, poți pregăti umplutura. Topește untul și apoi adaugă ciocolata mărunțită bine. Adaugă apoi cacaua și zahărul și amestecă cu telul. Pune și esența de vanilie și lasă deoparte la răcit. 

Aluat de cozonac
Aluat de cozonac

Împarte aluatul în două bucăți egale, pe blatul de lucru. Încinge cuptorul la 180 de grade și pregătește-ți tăvile de cozonac, tapetându-le cu hârtie de copt. 

Din prima bucată de aluat vei face două părți egale, pe care le vei întinde pe masă și le vei unge cu cremă. Apoi rulează-le ca pe o rulată și împletește-le între ele. Transferă ambii cozonaci în tăvi și lasă-i la crescut măcar 30 de minute. Unge-i cu amestecul de lapte și gălbenuș de ou apoi presară zahăr brun deasupra. 

Lasă-i în cuptor cam 20 de minute la 170 de grade, apoi scade temperatura la 150-160 și mai lasă-i încă 40 de minute. Când îi scoți, îi lași să se răcească în tăvi, apoi îi scoți și nu îi tai decât după ce s-au răcit complet. 

Cozonac fără frământare cu nutella și alune de pădure

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr făină;
  • 200 gr unt topit;
  • 200 ml frișcă lichidă;
  • 100 ml miere;
  • 50 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • Un plic drojdie uscată;
  • Un vârf cuțit de sare.

Ingrediente pentru cremă:

  • 150 gr alune de pădure;
  • 125 gr nutella;
  • 125 gr ricotta;
  • 1 albuș de ou;
  • 3-4 linguri zahăr pudră.

Mod de preparare:

Ouăle se pun într-un bol și se amestecă cu sarea. Într-un bol separat se pune laptele, frișca, mierea, untul topit și se amestecă toate ingredientele până se omogenizează compoziția. Făina se amestecă cu drojdia și se adaugă peste compoziția cu ouă. Se amestecă bine totul până obții un aluat ușor lipicios. Se acoperă bolul cu o folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 24 de ore.

După ce a stat la odihnit, se ia aluatul și se amestecă puțin pe blatul de lucru, se mai adaugă puțină făină până ce ai obținut un aluat care nu se mai lipește de mâini. Află și cum să faci tort diplomat Se pregătește umplutura pentru cozonac.

Într-un bol se pune nutella împreună cu alunele măcinate fin, ricotta bine scursă și albușul de ou. Se amestecă toate bine și se adaugă și zahărul vanilat. Aluatul se împarte în două părți egale și pe fiecare bucată se distribuie în mod egal crema de nutella cu alune. Se rulează foile de aluat, după care se împletesc și se pun într-o formă de cozonac pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt și puțin ulei.

Cozonacul se mai lasă în tavă pentru aproximativ 40 de minute, după care se pune în cupor la 180 de grade pentru 45 de minute. Se scoate din cuptor după ce s-a rumenit bine pe toate părțile.

Nu ai chef să frămânți? Uite mai multe rețete de cozonac fără frământare

Sursa foto: 123rf.com

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Daniel9090   •   08.12.2023, 14:21

rețetă sigură pentru un cozonac delicios și imposibil de ratat

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 18:48

Merită încercată aceasta rețeta de sărbători.

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 18:47

O rețeta foarte interesantă!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Unica.ro
„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Libertateapentrufemei.ro
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Adevarul.ro
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor
HOROSCOP
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI