Cuprins:
Rețetă cozonac cu nucă
Ingrediente cozonac cu nucă:
Pentru aluat de cozonac cu nucă:
- 1 kg faină;
- 500 ml lapte;
- 4 ouă;
- 250 gr zahăr;
- 50 gr unt;
- 50 ml ulei;
- 50 gr de drojdie proaspătă;
- coaja de lămâie;
- un praf de sare;
Pentru umplutură cozonac cu nucă:
- 3 linguri de cacao;
- o fiolă cu esență de rom;
- 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
- 250 gr de nucă măcinată;
- 100 g stafide;
- 150 gr zahăr;
- 4 albușuri.
- Asigură-te că știi cum măsori ingredientele în bucătărie, pentru că cei mai buni cozonaci cu nucă ies cu cantitățile potrivite!
Mod de preparare cozonac cu nucă
Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.
Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.
Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție.
După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.
Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.
Cozonac cu nucă și cacao – rețeta tradițională
Ingrediente cozonac cu nucă și cacao – rețeta tradițională
Pentru aluatul de cozonac cu nucă și cacao – rețeta tradițională:
- 1 kg faină;
- 25 gr drojdie;
- 4 oua întregi;
- 1/2 litri lapte;
- 1 cană zahăr;
- vanilie;
- coajă lămâie;
- rom;
- 12 linguri ulei;
Pentru umplutură cozonac cu nucă și cacao – rețeta tradițională:
- 2 albușuri de ou;
- 1 cană zahăr;
- 4 linguri de cacao;
- rom;
- 400 g nucă.
Mod de preparare cozonac cu nucă și cacao – rețeta tradițională
Se cerne făina, în mijloc se pune 3/4 cubuleț drojdie frecată cu 1 linguriță zahăr, 2 linguri lapte, 1 lingură fâină. Se lasă la crescut aproximativ 30 min. Se amestecă laptele fierbinte cu zahărul și mirodeniile. Separat, se bat ouăle întregi.
După ce a crescut maiaua, punem laptele călduț, ouăle bine bătute, apoi uleiul călduț, puțin câte puțin. Se lasă la crescut o oră în lighean, până își dubleaza volumul.
Se prepară umplutura, amestecându-se toate ingredientele la rece. Se poate înlocui nuca cu mac fiert în lapte. Se incalzesc bine tăvile, se tapetează cu ulei și făină și se pune aluatul la crescut și în tăvi pentru 30 de minute. Se bagă la cuptor dupa ce am uns cozonacii cu ou bătut.
- Descoperă trucuri ca să faci cozonaci pufoși!
Cozonac cu nucă moldovenesc
Ingrediente cozonac cu nucă moldovenesc
- 1 kg de faina buna, uscata (tip 000)
- 20 galbenusuri de la oua mari sau mai multe daca sunt oua mici
- 300 g zahar
- 100 ml ulei
- 100 g unt gras de tara sau cu 80% grasime
- lapte gras, cam 200-250 ml depinde cat cere faina
- 1 baton vanilie (sau alte arome preferate), pasta sau extract de vanilie-eu folosesc de la Vanillashop.ro
- coaja de la o lamaie proaspat rasa
- 1 lingurita rasa sare
- 14 g de drojdie uscata sau 40 g proaspata
- 100 g lapte batut, iaurt sau chefir gras
- 1 lingura untura (optional)
- miez de nuca, stafide, cacao, fructe confiate + zahar pentru umplutura
Cum faci cozonac cu nucă moldovenesc
Ingredientele pentru cozonac cu nuca moldovenesc se aduc la cald, sa fie la aceeasi temperatura toate, altfel exista riscul sa „se taie” cozonacul.
Ouale se separa de cu seara, iar galbenusurile se amesteca cu sare si se bat cu o lingura de lemn. Se lasa, acoperite, pana a doua zi.
Faina se cerne in albie de lemn sau lighean de plastic.
100 ml lapte se dau in clocot si cu acesta se opareste 1 lingura de faina (se toarna laptele, amestecand cu o lingura de lemn, sa nu faca cocoloase) si se lasa la racit.
Drojdi proaspata se freaca cu o lingurita de zahar, apoi se adauga 50 ml lapte caldut si putina faina.
Se amesteca pana devine ca un aluat de clatite, apoi se acopera si se lasa sa creasca, dar nu mai mult de 10-15 minute!
Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si batonul de vanilie (taiat in 2 pe lung si se scot semintele, care se adauga si ele), se amesteca pana se topeste zaharul de tot.
Daca folositi drojdie uscata, aceasta se amesteca direct cu faina.
Untul se amesteca cu lingura de untura si se topeste incet.
Pentru framantat, facem o gaura in mijlocul gramajoarei de faina si turnam galbenusurile cu sare, plamada, opareala de lapte racorita, laptele batut, razatura de lamaie si amestecam, adaugand laptele cald cate putin, pana ajunge la consistenta dorita.
Apoi se adauga cate putin ulei, pana se termina si se framanta, de la margine spre mijloc, sa nu se rupa aluatul, cu miscari energice, dar blande.
Cand se termina uleiul, se adauga untul cu untura, putin cate putin, nu tot odata: se unge ligheanul, se ridica aluatul si se unge si dedesubt.
Cand se pune grasimea, aluatul se intareste, asa ca se mai adauga lapte caldut, sau putina faina – daca aluatul e prea moale.
Puneti ligheanul jos si trantiti aluatul de cateva ori, apoi se mai framanta putin.
Se aseaza ligheanul cu aluat la loc cald, ferit de curenti de aer. Dupa 30 de minute, aluatul se mai framanta inca o data, cam 5 minute. In felul acesta, drojdia se reactiveaza si veti obtine un cozonac cu nuca moldovenesc pe cinste.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se imparte in 2 (dintr-un kg de faina ies 2 cozonaci) se intinde pe masa foaia, care se umple cu nuca, zahar, cacao si albusuri de ou. Se pot rasuci, impleti, dupa dorinta, obisnuinta sau imaginatia fiecaruia.
Se pun in tava (la jumatate din volumul tavii) tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt (cozonacii vor avea o aroma aparte) si se lasa la crescut, pana cand aluatul isi dubleaza volumul, cel putin 1 ora.
Cozonacii moldovenesti cu nuca se coc la foc mic la inceput, timp de 20 de minute, apoi mediu, pana cand sunt frumos rumeniti, depinde de cuptor (cam o ora in total).
Cozonac cu nucă și cacao – rețetă simplă
Pentru 2 cozonaci de aproximativ 1.3 kg aveți nevoie de următoarele:
Maia
- 40 g Drojdie proaspata
- 60 g Faina
- 90 g Lapte caldut
Se pun ingredientele intr-un bol si se amesteca cu un tel. Se acopera cu folie alimentara si se pune bolul intr-un loc cald pentru 15 minute.
Umplutura
- 380 g Nuca Macinata
- 120 g Nuca Maruntita
- 250 g Zahar Pudra
- 30 g Cacao
- 2 buc Esenta Vanilie
- 2 buc Esenta Rom
- 4 Ouă
- 50 g Lapte
Toate ingredinentele se amesteca intr-un bol dupa care se pun la rece, acoperite, pana cand le vom folosi pentru umplerea cozonacilor.
Aluat
- 8 Galbenușuri
- 50 g Coaja de lamaie
- 190 g Zahar
- 7 g Sare
- 2 buc Esenta Rom
- 2 buc Esenta Vanilie
- 290 g Lapte caldut
Toate ingredientele se amesteca in bolul unui mixer folosind un tel, pana cand zaharul si sarea s-au dizolvat complet.
- 750 g Faina
Se adauga maiaua si faina si se mixeaza pe cea mai mica viteza timp de 5-7 minute.
- 100 g Unt
Untul moale se adauga peste aluat si se mixeaza tot pe viteza mica, pana la incorporarea completa.
Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se pune la dospit intr-un loc cald, timp de o ora.
Dupa perioada de dospit, aluatul se imparte in 4 bile egale si se lasa pe masa, acoperit inca 15 minute.
Fiecare bila se intinde, se umple cu un sfert din umplutura si se ruleaza, fiecare doua rulouri formand un cozonac – prin impletire. Cozonacii se ung cu un amestec de galbenus de ou si putin lapte, se acopera usor cu folie alimentara si se mai pun la crescut, in tava, la loc cald, inca 30 minute.
Se coc la 165 C timp de 50-60 minute dupa care se racesc in tava, acoperiti bine.
- Vezi cele mai bune retete de cozonac pufos
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!