Cuprins:
Ingrediente pentru cozonacul cu nucă și cacao
Pentru aluatul cozonacului
- 5 gălbenușuri,
- 1 kg de făină,
- 250 de grame de zahăr,
- 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime,
- 50 de grame de drojdie,
- 1 lingură de untură,
- 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță),
- coaja de la o lămâie,
- coajă rasă de portocală,
- esență de vanilie
Pentru umplutura de nucă și cacao
- 500g miez de nucă,
- albușurile de la 5 ouă,
- 50g cacao,
- esență de rom,
- esență de vanilie
Cum faci cozonac cu nucă și cacao
Trucuri pentru cozonac cu nucă și cacao pufos
Ingredientele – făina, ouăle, nucile, etc – trebuie să fie la temperatura camerei.
În bucătărie trebuie să fie cald pe tot parcursul pregătirii cozonacului.
Vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine.
Folosește numai ouă de găină, nu de rață sau de gâscă.
Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte.
Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
Cerne făina înainte de a o folosi.
Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici.
Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi.
Pregătirea cozonacului cu nucă și cacao
Drojdia se dizolvă cu o linguriță de zahăr și cu puțin lapte cald, peste care se adaugă o jumătate de lingură de faină. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul.
Ulterior, se pregătește aluatul pentru cozonacul cu nucă și cacao.
Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Laptele nu trebuie să fie fierbinte ci doar călduț.
Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se topește un pic untura și se ung mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.
Se frământă aluatul bine (cam 20-30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească într-un vas acoperit, la cald, aproximativ o oră sau până când iși dublează volumul.
Umplutura pentru cozonacul cu nucă și cacao se pregătește astfel:
Într-un alt bol, albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata, esențele și se amestecă întrega compoziție.
Pregătește nuca! Curăț-o bine (nimic nu e mai neplăcut decât să simți coji de nucă în felia de cozonac, când o mănânci). Pentru a înlătura gustul amar, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe.
Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat și se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură.
Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi.
După ce ai pus umputura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii. Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.
Tăvile se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii. După ce cozonacii s-au rumenit deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.
Citește și alte retete de cozonac, cu sau fără frâmântare.
Poftă bună!