Cuprins:
Secretele unui cozonac pufos cu rahat
Dacă ai mai făcut cozonac, atunci știi că tot secretul constă în ingrediente de calitate și în frământare. Dacă ai dat greș vreodată, cu siguranță ai omis un pas important cum ar fi temperatura ingredientelor sau calitatea acestora, ori metoda prin care ai frământat.
Pentru început, atunci când faci cozonac trebuie să scoți toate ingredientele pe masa din bucătărie, unde trebuie să te asiguri că este cald și nu sunt geamuri deschise.
Ingredientele, ouăle, laptele, untul și altele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci.
Asigură-te că drojdia nu este expirată ca să se activeze și să nu riști să rămâi cu un cozonac plat.
Folosește ingrediente de calitate. Dacă ai posibilitatea, pune ouă de țară. Folosește un lapte gras și un unt cu măcar 80% grăsime.
Dacă poți găsi ingrediente făcute în casă, bio, de la țară, ar fi ideal pentru cozonacul tău.
Cozonac cu rahat
Ingrediente
- 550 de grame de făină cu minimum 11% conținut de proteină
- 4 gălbenușuri
- 300 de ml de lapte
- 25 de ml de ulei
- 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată
- 100 de grame de unt cu minimum 80% grăsime
- 100 de grame de zahăr
- 10 ml. de rom sau esență de rom
- coaja rasă de la 1 lămâie sau 1 portocală bio
- 10 grame de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
- Umplutură
- 300 de grame de miez de nucă măcinat
- 150 de grame de zahăr
- 150 ml. lapte
- 1 plic de zahăr vanilat
- 100 de grame de rahat
- 2 linguri de coajă confiată de portocală
- 1 gălbenuș sau 1 ou bătut pentru finisat
- cam 40-50 ml. de ulei pentru uns planul de lucru
Mod de preparare
Se pun 50 de grame de făină într-un castron. Se pun 100 ml de lapte la încălzit. Când laptele dă în clocot, se toarnă peste făina din castron și se amestecă bine să nu rămână cocoloașe.
Pasta obținută se împrăștie bine pe tot castronul pe margini ca să se răcească bine, lăsând în mijloc o gaură. Se adaugă în această gaură formată drojdia și 1 lingură de zahăr, cu atenție să nu atingă aluatul opărit. Se freacă drojdia și zahărul până devin lichide.
Se lasă la răcit aluatul până ajunge să fie la temperatura mâinii, cât să nu îl simți dacă îl atingi. Apoi, se amestecă cu drojdia lichidă și se acoperă castronul.
Se lasă totul la loc calduț 15 minute ca să crească aluatul. În timp ce crește drojdia, freacă gălbenușurile cu sare, apoi pune zahărul, coaja de citrice, romul, zahărul vanilat și uleiul și amestecă bine. Se adaugă laptele călduț și 500 de grame de făină apoi conținutul cu drojdia.
Se frământă bine la mână sau la mixerul de bucătărie. Se frământă până când aluatul se desprinde ușor de castron.
„Frământatul cu mâna se face numai cu pumnul strâns și, din când în când, se aduce aluatul de la margine spre mijloc, ca și cum s-ar impături. În felul acesta se vă încorpora cât mai mult aer care la copt se va dilata și vă contribui la creșterea aluatului”, scrie Silvia Jurcovan în cartea ei.
Când aluatul începe să se desprindă ușor de pe marginile vasului, se adaugă untul topit, dar nu fierbinte, ci călduț. Se adaugă în fir subțire până s-a încorporat complet.
Când aluatul devine suplu, se lasă la crescut o oră. După această oră, se împarte aluatul în două bucăți egale.
Se scoate jumătate de aluat pe masa de lucru presărată cu ulei și se împarte iarăși în două bucăți care se întind bine cu sucitorul.
Umplutura se face astfel: lapel și zahărul se pun pe foc alături de nuca măcinată. Se dă în fiert și se lasă deoparte să se răcească.
Se tapetează două forme de cozonac cu ulei și făină sau cu foaie de copt.
Se adaugă umplutura peste prima foaie și rahatul din loc în loc apoi se face ca o ruladă. Când obții două rulade, se împletesc între ele și se transferă în tavă.
Când ambii cozonaci sunt în tavă, se acoperă și se lasă la crescut 30 de minute.
Cuptorul se încinge la 180 de grade și înainte să îi bagi la cuptor se ung cu gălbenuș de ou bătut și dacă vrei o crustă crocantă se presară cu zahăr, apoi se bagă la cuptor la temperatura de 170 de grade.
Se țin cam 45 de minute și apoi se scot, se răcesc și se servesc.
Poți combina umplutura și poți pune doar rahat, sau poți face cu nucă, cacao, rahat, stafide și mac. Poți combina în orice fel vrei umpluturile.
Ai grijă să nu pui prea mult rahat, pentru că nu se va coace la interior atât de bine.
5 trucuri pentru un cozonac perfect
- Ai grijă să fie cald în bucătarie când pregătești aluatul pentru cozonaci și toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Ouale abia scoase din frigider sau laptele rece vor impiedica aluatul să crească pufos și să se coacă uniform.
- Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte. Dacă opărești drojdia, aceasta își va pierde din proprietăți.
- Foloseste lapte gras și proaspat și adaugă, eventual, câteva linguri de lapte condensat. Grăsimea va ajuta zahărul și drojdia să dospească.
- Poți adaugă și o lingură de smântână grasă sau de untură curată ca să sporești cantitatea de grăsime din aluat.
- Cerne făina și adaugă treptat cantități mici, în ploaie. Framânta bine de fiecare dată până când încorporezi toata cantitatea de făina, iar aluatul devine elastic, potrivit retetepractice.ro
Cozonac cu nucă – rețete de cozonaci pufoși cu nucă
Sursa foto: 123rf.com