De ce se pune smântână în aluatul de cozonac 

Cozonacul cu smântână este vestit pentru că se păstrează proaspăt un timp mai îndelungat decât celelalte variante de cozonac. 

La fel ca și cozonacul cu aluat opărit, această variantă de cozonac cu smântână ajută aluatul să devină extrem de fraged și se va rupe în fâșii. 

Smântâna este un ingrediente secret pentru orice aluat cu coacere. Oferă aerisire și frăgezime, dar și un strop de gust acrișor, care contrastează cu dulceața cozonacului. 

Este important să folosești o smântână grasă, de bună calitate. O poți cumpăra de la țărani, ca să fie și mai calitativă și fără aditivi. 

Rețeta de cozonac cu smântână 

Ingrediente pentru aluat 

  • 200 ml lapte gras
  • 320 g zahăr
  • 150 g unt topit
  • 50 g drojdie
  • 1 kg făină
  • 5 gălbenușuri
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 200 g smântână grasă
  • 50 ml ulei
  • coaja de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 esență de vanilie 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 5 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 350 g nucă
  • 2-3 linguri de cacao
  • 1 esență de rom
  • 1 esență de vanilie 

Mod de preparare 

Combini laptele cu zahărul, păstrând 2 linguri din zahăr, și pui pe foc până ce zahărul se topește. Lași la răcit. 

Într-un bol amesteci drojdia cu zahărul și lași deoparte pentru câteva minute. Amesteci bine până se lichefiază. Într-un castronel separat freci gălbenușurile cu sarea și le lași deoparte. 

Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”
Recomandări
Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”

Într-un bol mare, cerni făina și faci în mijlocul ei o gaură, unde vei pune amestecul de drojdie și zahăr. Acoperi cu făină și lași măcar 10 minute acoperit cu un prosop până va crește. 

Se adaugă apoi laptele, smântâna, uleiul, esențele și coaja de la citrice, lăsând untul deoparte momentan.

Frământarea

Acum începe frământarea, adăugând jumătate din cantitatea de unt topit și răcit, puțin câte puțin. 

Frământa bine până ce aluatul începe să ți se desprindă de mâini. La final, adaugă și restul de unt topit și ridică aluatul fâșii pe care le pui în centru. Ia cu mâinile colțurile aluatului și pune-le deasupra, repetând mișcarea. Ai grijă să încorporezi cât de mult aer poți în aluat de cozonac cu smântână. 

Frământarea cozonacilor
Frământarea cozonacilor

După ce ți s-a desprins de mâini, lasă-l într-un bol încăpător și acoperă-l cu folie alimentară și un prosop curat. Pune-l într-un loc ferit de curenți, unde să fie cald și lasă-l la crescut o oră și jumătate. 

Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani
Recomandări
Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani

În acest timp, te poți apuca de umplutura cozonacului. Se bat albușurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul și apoi se amestecă cu nuca mărunțită și cacao.

Când a crescut aluatul, pune-l pe masa de lucru unsă cu ulei și împarte-l în patru bucăți egale. 

Lasă deoparte celelalte bucăți și întinde aluatul într-o foaie mare, dar nu foarte subțire. Pune umplutură și întinde-o bine pe foaie, apoi ia capetele și bagă-le înăuntru rulând aluatul. Lasă-l pe masa de lucru și procedează la fel cu o altă bucată, apoi împletește-le între ele. 

În tăvi tapetate cu hârtie de copt sau făină și ulei, ia cozonacul de la margini, strângându-l și comprimându-l și transferă-l. 

Coacerea

Îi vei lăsa în tăvi cam 30 de minute, ca să crească, timp în care poți să încingi cuptorul la 180 de grade. 

Când ești gata să îi bagi în cuptor, scazi temperatura la 170 de grade și ungi cozonacii cu gălbenuș de ou bătut, apoi presari zahăr și nuci pe deasupra. 

Îi lași în cuptor cam 40-60 de minute. Poți face testul cu scobitoarea, iar dacă s-au rumenit prea tare deasupra, îi poți acoperi cu o foaie de copt înmuiată în apă și stoarsă bine. 

Când îi scoți de la cuptor, îi lași la răcit primele 40 de minute în tavă, apoi se scot și se mai las la răcit. Ar fi bine să rupi cu mâna cozonacul, dacă vrei să îl servești cât timp e încă destul de cald. 

Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța
Recomandări
Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța

Dacă nu îți place să faci efort, poți încerca câteva rețete de cozonac fără frământare

Trucuri pentru cozonaci bine crescuți și pufosi

Iată câteva sfaturi ca să obții cozonaci pufoși de fiecare dată:

  • În timp ce frămânți, încearcă să încorporezi cât mai mult aer în aluat
  • Încălzește bine bucătăria înainte să te apuci de făcut cozonaci
  • Scoate toate ingredientele necesare și lasă-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a face cozonacii. Ouale abia scoase din frigider sau laptele rece vor impiedica aluatul să crească pufos și să se coacă uniform.
  • Folosește produse naturale, de țară sau bio pentru cozonaci pufoși 
  • Încearcă să folosești unt cu un conținut mare de grăsime
  • Dacă folosești un robot de bucătărie, dă-l pe treapta cea mai mică și lasă-l să frământe cozonacul 
  • În loc de esențe, poți folosi păstaie de vanilie sau extract de vanilie, pentru o aromă mai puternică
  • Dacă folosești ciocolată, îndreaptă-te spre cea cu un conținut mare de cacao
  • Smântâna trebuie să fie grasă
  • Folosește puțină curcuma, dacă gălbenușurile tale nu sunt foarte portocalii
  • Dacă nu îți place coaja de cozonac, acoperă-l după ce l-ai scos din cuptor cu un prosop udat și stors bine.
  • Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte. Dacă opărești drojdia, aceasta își va pierde din proprietăți.
  • Folosește lapte gras și proaspat și adaugă, eventual, câteva linguri de lapte condensat. Grăsimea va ajuta zahărul și drojdia să dospească.
  • Opărește nuca pentru umplutură cu puțin lapte fierbinte, înainte de a face compoziția. Nu va mai avea gust amarui.
  • Freaca ouăle cu puțină sare înainte de a le adăuga în aluat. Sarea va spori culoarea galbenușului, iar cozonacii vor fi mai frumoși.
  • Poți adaugă și o lingură de smântână grasă sau de untură curată ca să sporești cantitatea de grăsime din aluat.
  • Cerne făina și adaugă treptat cantități mici, în ploaie.
  • Framânta bine de fiecare dată până când încorporezi toata cantitatea de făina, iar aluatul devine elastic, potrivit retetepractice.ro.
  • Foloseste doar ouă de gaină, pentru că ouale de rață sau de gâsca sunt prea dense și nu vor lasa aluatul să creasca pufos.

Vrei să faci cozonac umplut cu nutella? Nimic mai simplu!

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Costica2023   •   12.12.2023, 13:12

Rețetă renumită, deliciu pufos și aromat pentru familie

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:13

Voi încerca aceasta rețeta!

MirunaI   •   01.08.2023, 14:14

cred ca e tare bun

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Știrileprotv.ro
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Viva.ro
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Trump anunță ”fraudă masivă” în Philadelphia, autoritățile locale îl contrazic. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Trump anunță ”fraudă masivă” în Philadelphia, autoritățile locale îl contrazic. Update
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
GSP.RO
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Elle.ro
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Observatornews.ro
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI