Cuprins:
De ce se pune smântână în aluatul de cozonac
Cozonacul cu smântână este vestit pentru că se păstrează proaspăt un timp mai îndelungat decât celelalte variante de cozonac.
La fel ca și cozonacul cu aluat opărit, această variantă de cozonac cu smântână ajută aluatul să devină extrem de fraged și se va rupe în fâșii.
Smântâna este un ingrediente secret pentru orice aluat cu coacere. Oferă aerisire și frăgezime, dar și un strop de gust acrișor, care contrastează cu dulceața cozonacului.
Este important să folosești o smântână grasă, de bună calitate. O poți cumpăra de la țărani, ca să fie și mai calitativă și fără aditivi.
Rețeta de cozonac cu smântână
Ingrediente pentru aluat
- 200 ml lapte gras
- 320 g zahăr
- 150 g unt topit
- 50 g drojdie
- 1 kg făină
- 5 gălbenușuri
- 1 vârf de cuțit de sare
- 200 g smântână grasă
- 50 ml ulei
- coaja de la 1 lămâie și 1 portocală
- 1 esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură
- 5 albușuri
- 150 g zahăr
- 350 g nucă
- 2-3 linguri de cacao
- 1 esență de rom
- 1 esență de vanilie
Mod de preparare
Combini laptele cu zahărul, păstrând 2 linguri din zahăr, și pui pe foc până ce zahărul se topește. Lași la răcit.
Într-un bol amesteci drojdia cu zahărul și lași deoparte pentru câteva minute. Amesteci bine până se lichefiază. Într-un castronel separat freci gălbenușurile cu sarea și le lași deoparte.
Într-un bol mare, cerni făina și faci în mijlocul ei o gaură, unde vei pune amestecul de drojdie și zahăr. Acoperi cu făină și lași măcar 10 minute acoperit cu un prosop până va crește.
Se adaugă apoi laptele, smântâna, uleiul, esențele și coaja de la citrice, lăsând untul deoparte momentan.
Frământarea
Acum începe frământarea, adăugând jumătate din cantitatea de unt topit și răcit, puțin câte puțin.
Frământa bine până ce aluatul începe să ți se desprindă de mâini. La final, adaugă și restul de unt topit și ridică aluatul fâșii pe care le pui în centru. Ia cu mâinile colțurile aluatului și pune-le deasupra, repetând mișcarea. Ai grijă să încorporezi cât de mult aer poți în aluat de cozonac cu smântână.
După ce ți s-a desprins de mâini, lasă-l într-un bol încăpător și acoperă-l cu folie alimentară și un prosop curat. Pune-l într-un loc ferit de curenți, unde să fie cald și lasă-l la crescut o oră și jumătate.
În acest timp, te poți apuca de umplutura cozonacului. Se bat albușurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul și apoi se amestecă cu nuca mărunțită și cacao.
Când a crescut aluatul, pune-l pe masa de lucru unsă cu ulei și împarte-l în patru bucăți egale.
Lasă deoparte celelalte bucăți și întinde aluatul într-o foaie mare, dar nu foarte subțire. Pune umplutură și întinde-o bine pe foaie, apoi ia capetele și bagă-le înăuntru rulând aluatul. Lasă-l pe masa de lucru și procedează la fel cu o altă bucată, apoi împletește-le între ele.
În tăvi tapetate cu hârtie de copt sau făină și ulei, ia cozonacul de la margini, strângându-l și comprimându-l și transferă-l.
Coacerea
Îi vei lăsa în tăvi cam 30 de minute, ca să crească, timp în care poți să încingi cuptorul la 180 de grade.
Când ești gata să îi bagi în cuptor, scazi temperatura la 170 de grade și ungi cozonacii cu gălbenuș de ou bătut, apoi presari zahăr și nuci pe deasupra.
Îi lași în cuptor cam 40-60 de minute. Poți face testul cu scobitoarea, iar dacă s-au rumenit prea tare deasupra, îi poți acoperi cu o foaie de copt înmuiată în apă și stoarsă bine.
Când îi scoți de la cuptor, îi lași la răcit primele 40 de minute în tavă, apoi se scot și se mai las la răcit. Ar fi bine să rupi cu mâna cozonacul, dacă vrei să îl servești cât timp e încă destul de cald.
Dacă nu îți place să faci efort, poți încerca câteva rețete de cozonac fără frământare
Trucuri pentru cozonaci bine crescuți și pufosi
Iată câteva sfaturi ca să obții cozonaci pufoși de fiecare dată:
- În timp ce frămânți, încearcă să încorporezi cât mai mult aer în aluat
- Încălzește bine bucătăria înainte să te apuci de făcut cozonaci
- Scoate toate ingredientele necesare și lasă-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a face cozonacii. Ouale abia scoase din frigider sau laptele rece vor impiedica aluatul să crească pufos și să se coacă uniform.
- Folosește produse naturale, de țară sau bio pentru cozonaci pufoși
- Încearcă să folosești unt cu un conținut mare de grăsime
- Dacă folosești un robot de bucătărie, dă-l pe treapta cea mai mică și lasă-l să frământe cozonacul
- În loc de esențe, poți folosi păstaie de vanilie sau extract de vanilie, pentru o aromă mai puternică
- Dacă folosești ciocolată, îndreaptă-te spre cea cu un conținut mare de cacao
- Smântâna trebuie să fie grasă
- Folosește puțină curcuma, dacă gălbenușurile tale nu sunt foarte portocalii
- Dacă nu îți place coaja de cozonac, acoperă-l după ce l-ai scos din cuptor cu un prosop udat și stors bine.
- Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte. Dacă opărești drojdia, aceasta își va pierde din proprietăți.
- Folosește lapte gras și proaspat și adaugă, eventual, câteva linguri de lapte condensat. Grăsimea va ajuta zahărul și drojdia să dospească.
- Opărește nuca pentru umplutură cu puțin lapte fierbinte, înainte de a face compoziția. Nu va mai avea gust amarui.
- Freaca ouăle cu puțină sare înainte de a le adăuga în aluat. Sarea va spori culoarea galbenușului, iar cozonacii vor fi mai frumoși.
- Poți adaugă și o lingură de smântână grasă sau de untură curată ca să sporești cantitatea de grăsime din aluat.
- Cerne făina și adaugă treptat cantități mici, în ploaie.
- Framânta bine de fiecare dată până când încorporezi toata cantitatea de făina, iar aluatul devine elastic, potrivit retetepractice.ro.
- Foloseste doar ouă de gaină, pentru că ouale de rață sau de gâsca sunt prea dense și nu vor lasa aluatul să creasca pufos.
Vrei să faci cozonac umplut cu nutella? Nimic mai simplu!
Sursa foto: 123rf.com