Cuprins:
Unul dintre vechile secretele ce stau la baza unui cozonac pufos este aluatul bine frământat și lăsat la dospit. Însă, dacă nu ai suficient timp la dispoziție să aștepți, poți face cozonac fără frământare la fel de pufos și aromat. Secretul este să folosești întotdeauna ingrediente proaspete. Descoperă câteva rețete care te vor îndruma pas cu pas să pregătești cel mai bun cozonac fără frământare.
Descoperă și alte rețete de cozonac
Rețete pentru cozonac fără frământare
Cozonac fără frământare – rețetă simplă
Ingrediente
- 1 kg de făină
- 300 de grame de zahăr
- 5 ouă potrivite
- jumătate de pachet de unt cu grăsime de 80%
- 200 de ml de lapte
- 5 linguri de ulei
- 4 linguri de cacao
- 400 de grame de nucă
- coaja de la o lămâie
- 1 esență de rom
- 2 portocale
- 42 de grame de drojdie proaspătă
- zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare
Făina se cerne bine și se pune într-un castron mai mare sau lighean. În mijlocul ei, se face o gaură în care se pune drojdia, iar peste ea, adăugați un pic de lapte cald și 2 linguri de zahăr.
Separați albușurile și gălbenușurile. Cân drojdia începe să facă bule, adăugați gălbenușurile și jumătate din cantitatea de zahăr.
Pentru umplutură, albușurile se bat cu cealaltă jumătate de zahăr, apoi se amestecă cu cacao și nucă.
Peste aluat, adăugați laptele cald, uleiul, untul topit călduț, apoi se încorporează toate în făină, până se obține un aluat nelipicios și elastic. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu folie și se ține timp de o oră la cald.
Înainte de prelucrarea aluatului, se ung mâinile cu ulei, apoi se împarte aluatul crescut în 4 părți egale, din care se formează sfere. Fiecare sferă se întinde frumos cu ajutorul unui sucitor, se întinde din umplutura de nuci, în care se mai pot pune stafide sau alte ingrediente, după gust. Se rulează și se răsucesc, cât să se formeze un cozonac.
Ungeți tăvile pentru cozonaci cu ulei, presărați făină și adăugați cozonacii. Lăsați la crescut încă o oră.
Înainte de a băga cozonacii la cuptor, încingeți cuptorul foarte bine și ungeți cozonacii cu un ou bătut. Lăsați cozonavii la rumenit în cuptor între 35 și 50 de minute.
După cozonacii se rumenesc și pot fi scoși din cuptor, puteți presăra deasupra zahăr pudră.
Cozonac fără frământare cu nucă și cacao
Ingrediente pentru aluat
- 1 kg făină 000;
- 500 ml lapte + 100 ml lapte pentru dizolvat drojdia;
- 150 gr zahăr;
- 100 gr unt topit;
- 50 gr drojdie proaspătă;
- 5 gălbenușuri de ou + 1 ou întreg pentru uns;
- 5 linguri de ulei;
- O esență de vanilie;
- Coaja rasă de la o portocală sau o lămâie;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 250 gr sâmburi de nucă;
- 150 gr zahăr;
- 50 gr stafide;
- 5 albușuri de ou;
- 2 linguri de cacao;
- O esență de rom.
Mod de preparare
Făina se amestecă într-un bol împreună cu sarea. Untul se topește la cuptorul cu microunde sau la bain marie și se lasă să se răcească. Laptele se încălzește ușor și se amestecă cu zahărul, coaja de portocală sau lămâie și esența de vanilie. Amestecă până când se topește zahărul.
Într-un bol adaugă drojdia și adaugă aproximativ 100 ml de lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una-două linguri de făină peste. Amestecă totul bine până când se dizolvă complet drojdia și obții o compoziție omogenă. Las-o deoparte să se odihnească până când începe să crească compoziția, deoarece aceasta va fi maiaua pentru cozonac.
Într-un bol separă gălbenușurile de albușuri și amestecă gălbenușurile cu 5 linguri de ulei șu untul topit. În bolul cu făină încorporează treptat maiaua crescută pentru cozonac, laptele îndulcit și apoi gălbenușurile pe care le-ai amestecat cu ulei și untul topit. Amestecă totul foarte bine cu mixerul sau cu mâna până ai obținut un amestec omogen, ușor elastic.
Când ai obținut o bilă de aluat, pune-o într-un bol, unge cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop, după care lasă-l într-un loc călduț, ferit de curent de aer, până când aluatul își va dubla volumul.
Între timp, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă și adaugă treptat zahărul până obții o bezea lucioasă și fermă. Bezeaua obținută amestec-o cu restul ingredientelor pentru umplutură.
După ce aluatul de cozonac a crescut suficient, împarte-l în 4 bucăți egale ori în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să pui cozonacii. Întinde fiecare foaie de aluat, peste întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață, rulează ușor și procedează la fel și cu următoarea foaie de aluat.
Împletește ușor cele două foi de aluat și pune cozonacul rezltat în tava pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt. Unge cozonacii cu ou și deasupra presară puțin zahăr. Lasă cozonacii să stea în tavă pentru 10-15 minute, apoi pune-i în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 de minute, la 200 de grade. În final, vei obține cozonaci fără frământare, dar foarte pufoși, rumeniți și aromați.
Află ce rețete de cheesecake merită să pregătești pentru orice masă festivă.
Cozonac fără frământare cu fructe deshidratate
Ingrediente
- 500 gr făină;
- 300 ml lapte;
- 150 gr zahăr;
- 100 ml unt topit;
- 100 gr fructe deshidratate (vișine, cireșe și stafide);
- 3 gălbenușuri de ou;
- 3 albușuri de ou;
- 50 gr cacao;
- 40 ml esență de rom;
- 1 gr drojdie uscată;
- Coaja de la o lămâie;
- 2 linguri zahăr tos;
- 1 linguriță de sare.
Mod de preparare
Pentru început, dizolvă drojdia uscată în laptele călduț. Lasă-le împreună pentru 10 minute. Într-un bol încăpător amestecă gălbenușurile de ou cu zahărul, coaja de lămâie, untul topit și sarea. Amestecă totul bine, după care încorporează treptat laptele și drojdia dizolvată. Amestecă toate ingredientele până obții un aluat omogen.
Acoperă aluatul cu o folie alimentară și lasă-l să se odihnească o oră într-un loc cald. Când și-a dublat volumul, ia aluatul și pune-l la frigider peste noapte. A doua zi, pregătește umplutura pentru cozonac.
Amestecă cele trei gălbenușuri până devin spumă, adaugă treptat zahărul, praful de cacao, esența de rom și fructele confiate și amestecă bine totul. Ia aluatul din frigider și împarte-l în două bucăți egale. Întinde fiecare bucată de aluat și presară din umplutură în părți egale. Rulează aluatul astfel încât toată crema să fie la interior.
După ce ai rulat cele două aluaturi, împletește-le ca pe o funie, iar cozonacul pe care l-ai obținut pune-l într-o tavă pe care ai tapetat-o înainte cu hârtie de copt și ai uns-o cu puțin ulei. Pune cozonacul în tavă, unge cu puțin gălbenuș de ou și presară cele două linguri de zahăr pentru a obține în final o textură mai crocantă.
Dă tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la cuptorul încins la 180 de grade C. Când este rumentit, cozonacul fără frământare este gata.
Știi cum se face prăjitura Fanta?
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Cozonac fără frământare cu rahat și stafide
Ingrediente
- 1 kg făină tip 000
- 42 g drojdie proaspătă
- 400 g zahăr
- 5 ouă + unul pentru uns cozonacii
- 100 g unt 80% grăsime
- 5 linguri ulei
- 400 ml lapte călduț
- coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- 4 linguri cacao
- 400 g nucă mărunțită
- 8-10 bucăți rahat colorat
- 2 linguri stafide
- o fiolă esență de rom
- un praf de sare
- un plic zahăr vanilinat, pentru presărat deasupra cozonacilor
Mod de preparare
Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de prepararea cozonacilor. Ouăle se separă. Albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă împreună cu nuca și cacaua, pentru umplutură.
Făina se cerne într-un vas. Pentru aluat, se pun drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-o adâncitură făcută în făină. Se topește untul și se lasă să se răcească. După ce a dospit drojdia, se adaugă gălbenușurile, restul de zahăr, aromele, puțină sare, ulei și untul topit călduț.
Se amestecă până se încorporează toată făina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat. Atentie, nu se frământă deloc, doar se amestecă ingredientele. Se acoperă și se lasă o oră la cald.
Apoi, cu mâinile unse cu ulei, se împarte aluatul în 4, formându-se sfere care se întind în formă de foaie și se umplu cu compoziția de nuci, se presară stafidele, rahatul tăiat bucățele, apoi se rulează.
Pentru a obține un cozonac arătos și mare, se împletesc câte două rulouri, apoi se așază într-o tavă bine unsă și tapetată cu făină.
Se repetă operațiunea și cu cel de-al doilea cozonac. Apoi se lasă la temperatura camerei să mai crească o oră. După expirarea timpului, se ung cu oul bătut, se presară cu zahăr vanilinat, apoi se introduc în cuptorul bine încăzit la 180°C, pentru 35-50 de minute. Când s-au copt, se lasă să se răcească și apoi se scot din tăvi.
Sursa: Libertatea pentru femei
Cozonac fără frământare cu nutella și alune de pădure
Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 200 gr unt topit;
- 200 ml frișcă lichidă;
- 100 ml miere;
- 50 ml lapte;
- 4 ouă;
- Un plic drojdie uscată;
- Un vârf cuțit de sare.
Ingrediente pentru cremă
- 150 gr alune de pădure;
- 125 gr nutella;
- 125 gr ricotta;
- 1 albuș de ou;
- 3-4 linguri zahăr pudră.
Mod de preparare
Ouăle se pun într-un bol și se amestecă cu sarea. Într-un bol separat se pune laptele, frișca, mierea, untul topit și se amestecă toate ingredientele până se omogenizează compoziția. Făina se amestecă cu drojdia și se adaugă peste compoziția cu ouă. Se amestecă bine totul până obții un aluat ușor lipicios.
Se acoperă bolul cu o folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 24 de ore. După ce a stat la odihnit, se ia aluatul și se amestecă puțin pe blatul de lucru, se mai adaugă puțină făină până ce ai obținut un aluat care nu se mai lipește de mâini.
Află și cum să faci tort diplomat
Se pregătește umplutura pentru cozonac. Într-un bol se pune nutella împreună cu alunele măcinate fin, ricotta bine scursă și albușul de ou. Se amestecă toate bine și se adaugă și zahărul vanilat.
Aluatul se împarte în două părți egale și pe fiecare bucată se distribuie în mod egal crema de nutella cu alune. Se rulează foile de aluat, după care se împletesc și se pun într-o formă de cozonac pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt și puțin ulei.
Cozonacul se mai lasă în tavă pentru aproximativ 40 de minute, după care se pune în cupor la 180 de grade pentru 45 de minute. Se scoate din cuptor după ce s-a rumenit bine pe toate părțile.
Trucuri pentru un cozonac perfect
- Ai grijă să fie cald în bucătarie când pregătești aluatul pentru cozonaci și toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Ouale abia scoase din frigider sau laptele rece vor impiedica aluatul să crească pufos și să se coacă uniform.
- Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte. Dacă opărești drojdia, aceasta își va pierde din proprietăți.
- Foloseste lapte gras și proaspat și adaugă, eventual, câteva linguri de lapte condensat. Grăsimea va ajuta zahărul și drojdia să dospească.
- Opărește nuca pentru umplutură cu puțin lapte fierbinte, înainte de a face compoziția. Nu va mai avea gust amarui.
- Freaca ouăle cu puțină sare îțnainte de a le adăuga în aluat. Sarea va spori culoarea galbenușului, iar cozonacii vor fi mai frumoși.
- Poți adaugă și o lingură de smântână grasă sau de untură curată ca să sporești cantitatea de grăsime din aluat.
- Cerne făina și adaugă treptat cantități mici, în ploaie. Framânta bine de fiecare dată până când încorporezi toata cantitatea de făina, iar aluatul devine elastic, potrivit retetepractice.ro.
- Foloseste doar ouă de gaină, pentru că ouale de rață sau de gâsca sunt prea dense și nu vor lasa aluatul să creasca pufos.
Câte calorii are o felie de cozonac de casă?
Cozonacul este un dulce tradiţional bogat în zahăr şi grăsimi, iar specialiştii în nutriţie recomandă să nu consumăm mai mult de una-două felii de cozonac pe zi, în perioada sărbătorilor, dacă nu vrem să avem probleme cu silueta.
De exemplu, 100 g de cozonac românesc de 1 kg, cu cremă de nuci şi stafide conţine 394 kcal, 18,7 grăsimi şi 21,7 g zaharuri, iar o felie (119 g) de panettone conţine între 290 şi 326 de calorii, potrivit Nutritionix. De obicei, pe eticheta oricărui tip de cozonac este indicat numărul de calorii, dar şi conţinutul de grăsimi, glucide şi zaharuri. Cozonacul cu rahat este şi mai caloric. Acesta conţine nu mai puţin de 422 kcal la 100 g produs, dintre care 18 g de grăsimi şi 55g de carbohidraţi.
La ce temperatură se coace cozonacul în cuptorul electric
Un aspect important în pregătirea cozonacului este timpul de coacere la cuptor, esențial pentru a obține acea crustă aurie și textura pufosă pe care o asociem cu acest delicios preparat de sărbătoare. Astfel, de la frământare până la umplutură, dospire și coacere, fiecare detaliu contează în procesul de preparare a acestui desert tradițional. Un cozonac perfect copt, care să își păstreze aluatul pufos, dar și suprafața ușor crocantă, are nevoie de o temperatură de coacere la cuptor de 160 -170 de grade Celsius.
De asemenea, este foarte important ca, în prima jumătate de oră de când cozonacul a fost pus în cuptor, să nu deschizi ușa acestuia. Acest lucru permite aluatului să-și dezvolte structura în mod corespunzător, asigurându-vă astfel un rezultat perfect.
Sursă foto: Shutterstock.com