Cremșnit, cremeș sau crempita este prăjitura formată din aluat de foietaj și cremă delicioasă, aromată, pe care o poți pregăti foarte ușor din doar câteva ingrediente. Mai jos îți prezentăm fiecare pas care te va ajuta să pregătești acasă cel mai bun cremșnit.

Rețete pentru cremșnit

Rețetă cremșnit cu foi din aluat făcut în casă

Ingrediente pentru 3 foi de cremșnit

  • 300 g făină;
  • două gălbenușuri;
  • două linguri iaurt cremos;
  • 100 g unt cu 82% grăsime;
  • 1 lingură oțet;
  • 1 praf de sare;

Ingrediente pentru uns

  • 150 g unt cu 82% grăsime;
  • 150 g făină;

Ingrediente pentru crema de vanilie

  • 1 l lapte;
  • 150 g zahăr;
  • 60 g amidon;
  • 1 praf sare;
  • 3 lingurițe esență de vanilie;
  • 250 g unt cu 82% grăsime;
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.

Mod de preparare

Pentru foile de cremșnit, amestecă într-un bol gălbenușurile cu un praf de sare, untul moale, oțetul și iaurtul. Amestecă bine toate ingredientele și, treptat, în ploaie, adaugă și făina. Vei amesteca până când vei obține un aluat moale, care nu se mai lipește pe mâini.

Întinde aluatul format pe blatul de lucru. Unge aluatul cu amestecul de unt și făină, pe care l-ai amestecat până s-a omogenizat bine compoziția.

După ce ai uns aluatul cu 2/3 din compoziția de unt cu făină, îl presezi puțin, îl împăturești în trei, apoi unge-l cu restul de unt și făină. Îl împăturești încă o dată în trei, îl acoperi cu o folie și pui aluatul la rece pentru 30-40 de minute, sau până când observi că s-a întărit compoziția.

Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Recomandări
Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Scoți compoziția de aluat de la rece și întinzi într-un strat subțire. Dai foaia de cremșnit la cuptor, pe dosul unei tăvi. Se coace foaia pentru câteva minute, 7-10 minute, până când capătă culoare aurie, la o temperatură de 170-180 de grade.

Pentru crema de vanilie, amestecă amidonul cu ¼ din laptele rece. Restul de lapte pune-l la fiert cu zahărul și un praf de sare. Când laptele ajunge în punctul de fierbere, adaugă și amestecul de amidon și amestecă energic până când crema se îngroașă și se transformă în consistența unei budinci.

Adaugă vanilia și oprește focul. Lasă crema să se răcească, după care adaugă untul moale și amestecă cu ajutorul unui mixer până când se încorporează.

Foaia de cremșnit o tai în trei. Crema obținută se întinde pe prima foaie de cremșnit, apoi se adaugă a doua foaie, se pune din nou cremă, și tot așa până când vei folosi foile și crema. Cremșnitul se pune la rece înainte de servire pentru a se întări foile și pentru a se frăgezi.

Înainte de servire, se decorează cremșnitul cu zahăr pudră și este gata pentru consum.

Cremșnit - rețete de cremeș cu cremă de vanilie
Rețete de cremșnit
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Recomandări
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile

Cremeș cu frișcă și căpșuni

Ingrediente pentru aluat

  • 250 g făină;
  • două gălbenușuri;
  • două linguri cu iaurt cremos;
  • 100 g unt cu 82% grăsime;
  • o lingură oțet;
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru uns aluatul

  • 150 g unt cu 82% grăsime;
  • 150 g făină.

Ingrediente pentru crema de frișcă

  • 250 ml frișcă naturală;
  • 100 g zahăr pudră cu aromă de vanilie;
  • 100 g ciocolată albă;
  • 5 g gelatină + 100 ml apă;
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru crema de căpșuni

  • 250 g căpșuni;
  • 100 g zahăr;
  • 200 ml frișcă naturală;
  • 5 g gelatină + 100 ml apă;
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Pentru aluat, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, oțetul, iaurtul și untul moale. Omogenizează toate ingredientele, apoi adaugă treptat făina.

Când aluatul nu se mai lipește de mâini și este moale, înseamnă că este gata. Se întinde aluatul pe blatul de lucru, într-o foaie subțire, se unge cu 2/3 din compoziția de unt cu făină. Se împachetează aluatul în trei, se aplatizează apoi cu un sucitor din lemn, apoi se unge din nou cu compoziția de unt și făină rămasă.

Se împachetează din nou aluatul, se acoperă cu o folie și se dă la rece pentru 30-40 de minute.

Ulterior, se întinde foaia și se împarte în două părți egale. Se întinde prima foaie și se pune la copt, pe dosul unei tăvi. La fel se procedează și cu a doua foaie. Se lasă în cuptor pentru 10-12 minute, la 180 de grade.

Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”
Recomandări
Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”

Pentru crema de căpșuni vei toca mărunt căpșunile și le vei pune într-o cratiță. Vei adăuga peste zahărul și le lași să fiarbă, amestecând constant, până când se transformă într-un sirop.

Treci apoi siropul printr-o sită pentru a elimina semințele căpșunilor.

Pune gelatina în apă rece să se hidrateze, apoi diluează-o la bain-marie. Pune apoi gelatina peste compoziția caldă de căpșuni și amestecă până când se omogenizează totul.

Bate frișca până când se întărește, apoi adaugă peste crema din căpșuni. Crema obținută întinde-o peste prima foaie de aluat, nivelează cu o spatulă.

Pentru crema de frișcă adaugă 100 ml de frișcă la încălzit, adaugă ciocolata să se topească în ea și amestecă bine să se omogenizeze. Lasă să se răcească.

Pune gelatina la hidratat în apă, apoi diluează la bain-marie și amestecă cu compoziția de ciocolată și frișcă. Bate restul de frișcă cu zahărul până când obții o cremă fermă.

Pune peste crema de ciocolată și gelatină, poți adăuga și un praf de sare peste. Întinde acum crema de frișcă peste crema de căpșuni, așază a doua foaie de aluat peste.

Deasupra foii de cremșnit pune o folie alimentară, iar peste – un tocător de lemn, pentru greutate. Dă la frigider pentru câteva ore înainte de consum, sau chiar până a doua zi. Pudrează zahăr pudră deasupra și cremșnitul este gata.

Cremșnit cu aluat de foietaj

Ingrediente pentru cremă

  • un litru de lapte;
  • 200 g zahăr;
  • 100 g amidon;
  • 5 ouă;
  • un plic gelatină;
  • esență de vanilie, zeama de la o lămâie;
  • două pachete de aluat de foietaj.

Mod de preparare

Pune gelatina la hidratat în puțină apă rece. Amestecă albușurile cu un praf de sare și mixează până când obții o spumă.

Peste gălbenușuri adaugă zahărul și mixează până când obții o cremă. Toarnă peste gălbenușuri amidonul și laptele, amestecă energic pentru a nu se forma cocoloașe.

Compoziția obținută pune-o pe foc, la foc mediu, și amestecă până când se îngroașă crema. Pune vanilia și zeama de lămâie și lasă crema să se răcească.

Încorporează apoi și albușurile în crema fierbinte de gălbenușuri și amestecă ușor pentru a se omogeniza toate ingredientele, cu mișcări de jos în sus, cu o spatulă. Adaugă și gelatina peste.

Întinde o foaie de aluat pe o foaie de copt, în tava pentru cuptor, înțeapă cu o furculiță pe alocuri și dă la cuptor pentru 15-20 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește.

Procedează la fel și cu cea de-a doua foaie de aluat.

Pe prima foaie de aluat coaptă pune toată crema obținută. Sfărâmă cea de-a doua foaie de aluat și presară deasupra cremei.

Dă prăjitura cremșnit la rece pentru câteva ore înainte de servire, sau chiar până a doua zi, dacă timpul îți permite. Crema se va întări și prăjitura va fi numai bună pentru servit.

Citește și: Rețete de prăjituri cu portocale

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (44)

Gore24   •   10.01.2024, 20:45

Rețete foarte interesante și delicioase.

Timea97   •   08.01.2024, 01:58

Merita incearca, are un gust dulce.

Costica2023   •   07.01.2024, 08:28

aspectul său clasic și gustul delicios fac din cremsnit un desert apreciat și răspândit în bucătăria tradițională românească

Vezi toate comentariile (44)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
FANATIK.RO
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
GSP.RO
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Observatornews.ro
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc
HOROSCOP
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI