Astfel, pe străzile din centrul oraşului, timp de o săptămână, anul acesta clujenii s-au putut întâlni cu nume precum Bogdan Dumitrache, Ioana Flora, Radu Iacoban, Rodica Lazăr, Iulia Lumânare, Horaţiu Mălăele, Emilian Mârnea, Adrian Păduraru, Emanuel Pârvu, Şerban Pavlu, Crina Semciuc sau Cristi Puiu. Poţi să stai la o bere şi să îl vezi pe Dorian Boguţă, la fel cum dacă bei o cafea la terasă, elegant şi mereu cu priviri feminine în urmă, trece agale Adrian Păduraru, cu sacoul peste umăr. Ceva mai încolo, la un desert poate fi văută Ana Ularu, iar peste drum, la semafor, tocmai traversează grăbit Vlad Ivanov.

Oraşul se schimbă: din loc în loc se văd afişele filmelor care rulează şi umplu oraşul, de la mall la Cinematograful Florin Piersic, sau de la Institutul Francez la Casa de Cultură a Studenţilor. Aleile sunt ceva mai pline de mulţime, iar studenţii care la ora asta ar trebui să înveţe pentru ultimele examene stau tolăniţi pe trotuare, în faţa barurilor, cu un pahar de vin în braţe.

Piaţa Unirii din Cluj, transformată într-un uriaş cinema în aer liber

În fiecare seară, Piaţa Unirii se transformă radical în doar câteva zeci de minute: din spaţiul amplu, pietonal, unde ziua lumea fotografiază statuia lui Matei Corvin sau biserica din spatele acesteia, pe înserat locul se umple de scaune, vreo 2.000, spaţiul se îngrădeşte, iar în câteva minute înfloreşte un ditamai ecranul gonflabil, pe care se proiectează filme dintr-o camionetă dotată cu un videoproiector uriaş. Lounge-ul unde ziua au loc tot felul de întâlniri interesante şi în care cinefilii şi ziariştii stau relaxaţi pe nişte fotolii imense, devine neîncăpător pentru mulţimea care ia cu asalt piaţa. Tricouri, DVD-uri, genţi şi umbrele cu marca TIFF, toate mişună cu purtătorii lor cu tot prin oraş.

Proprietarii teraselor din centru îşi freacă mâinile bucuroşi: oraşul s-a umplut de turişti, iar canicula îi goneşte sub umbrelele uriaşe, să-şi astâmpere setea. Sub una dintre acestea, jurnalistul Rareş Bogdan stă la taclale cu proprietarul locului şi din când în când aruncă priviri trecătorilor. Ceva mai încolo, regizorul Cristi Puiu lansează „Aurora” pe blueray. Limuzine luxoase, cu emblema TIFF, lasă invitaţii speciali în diverse locuri.

Anul acesta, franţuzoaica Fanny Ardant este invitată de onoare, pentru un premiu care se acordă de obicei pentru întreaga carieră. Pe străduţele din centrul vechi, fosta mare atletă şi ministră a sportului, Gabi Szabo, se plimbă împreună cu soţul, Zsolt, dar şi cu o prietenă.

Gabi Szabo, surprinsă pe o stradă din Cluj, cu soţul şi cu o prietenă

E un du-te vino prin oraş la TIFF. Din două în două ore, în faţa cinematografelor, ca un muşuroi de furnici se adună cinefilii pentru diversele şi multiplele filme. Seara au loc petreceri stropite din belşug cu băutură, unde accesul se face pe bază de invitaţie, iar petrecăreţii poartă brăţări lucioase. Târziu, în noapte, taxiurile abia fac faţă afluxului de oameni „veseli”, care se întorc la hoteluri. Dimineţile îi găsesc pe cei mai „harnici” dintre aceştia cu ochelari de soare chiar şi în restaurantul hotelului, semn că noaptea a fost lungă.

Dincolo de orice însă, TIFF rămâne o tradiţie frumoasă în fiecare an, cu sute de oameni de film reuniţi în capitala Transilvaniei, cu filme, invitaţi şi covor roşu, cu fotografi, cameramani şi un strop din ştaiful unui Cannes, chiar dacă totul cu miros de gulaş sau în arome de varză a la Cluj.

CITEȘTE ȘI

Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei

VIDEO/Ioan Talpeș, despre baza CIA din România: ”În lumea asta a umbrelor, a secretelor, nu se fac documente.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News