Un studiu realizat recent de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer arată că nouă din zece români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii.
În România, există sute de persoane care suferă de cancer de piele, multe încă nediagnosticate. O parte dintre acestea suferă de melanom, cea mai agresivă formă de cancer, care face ravagii în rândul populaţiei de toate vârtele. „Datele oficiale privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare şi prevenţie, atât în rândul tinerilor, cât şi al adulţilor, incidenţa melanomului malign creşte”, a decarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.
Medicii spun că, în ultimii zece ani, s-a constatat o creștere a incidenței melanomului, care este cel mai periculos cancer de piele în Europa, fiind pe locul 9 dintre cele mai frecvente cancere.
Cum ne protejăm?
În primul rând trebuie să evităm să ne expunem la soare între orele 11.00 şi 17.00. În al doilea rând este obligatoriu să folosim creme de fotoprotecţie. Loţiunea trebuie aplicată într-un strat generos cu 20 de minute înainte de expunerea la soare şi la fiecare două ore trebuie reaplicată, iar după scăldat, crema va trebui reaplicată imediat.
În cazul în care nu îşi pot permite să îşi cumpere o cremă de protecţie solară, persoanele trebuie să poarte pălării cu boruri largi şi haine care să acopere cât mai mult din suprafaţa cutanată. Dermatologii avertizează că riscul de a face cancer cutanat creşte considerabil la persoanele care au suferit arsuri solare mai mulţi ani la rând şi la persoanele care prezintă pe corp numeroase aluniţe şi care se expun prelungit la soare fără o protecţie adecvată.
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News