1. Ești însărcinată

În timpul sarcinii, femeile au nevoie de mai multe substanțe nutritive decât de obicei. Pe de o parte, acestea au nevoie de mai multe proteine, lipide și mai mulți carbohidrați; pe de altă parte, au nevoie de mai multe vitamine și minerale. Uneori, aceste nevoi pot fi împlinite printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, dar aceasta nu este o regulă. Multe femei au nevoie de suplimente nutritive pentru a oferi fătului toate substanțele necesare dezvoltării. Există și situații în care suplimentele devin foarte importante, cum ar fi în cazul afecțiunii cunoscute drept sarcină toxică, numită de specialiști hyperemesis gravidarum.

Toate suplimentele nutritive luate pe timpul sarcinii ar trebui recomandate sau cel puțin aprobate de medic. Cele mai comune includ: vitaminele prenatale, acid folic, fier, vitamina D, magneziu, probiotice, dar și suplimente din extras de ghimbir și ulei de pește, potrivit Health Line. În schimb, există și suplimente care trebuie evitate pe timpul sarcinii: vitamina A, E, cohoș negru, gențiana și altele, în special din plante.

  1. Faci sport și vrei să îți crești masa musculară

Atunci când te antrenezi din greu și încerci să îți crești masa musculară, ai nevoie de mai multe vitamine și substanțe nutritive decât de obicei. Suplimentele te pot ajuta să menții un nivel optim al acestora, ca antrenamentul să fie cât mai eficient. Spre exemplu, pentru creșterea masei musculare, ai nevoie de aminoacizi de tip BCAA, iar suplimentele te pot ajuta să faci acest lucru mai eficient. Alte tipuri de suplimente utile pentru antrenamente și sport sunt creatina, acizii grași omega 3, vitamina D și altele.

Din fericire, nu este nevoie să le cunoști pe toate în detaliu ca să îți compui singur un set de suplimente benefice. Poți alege suplimentele în funcție de categorie: pre-antrenament, pentru creșterea masei musculare, pentru arderea grăsimilor sau pentru îngrijirea articulațiilor, cum e cazul acestor suplimente nutritive de pe pronutrition.ro. Așa cum sugerează și denumirea suplimentelor pre-antrenament, contează momentul în care le luăm. Prin urmare, ar trebui să respectăm indicațiile în cazul fiecărui supliment nutritiv.

  1. Ai o alimentație vegană

O dietă vegană, din care se elimină toate produsele de origine animală, poate fi foarte sănătoasă. Însă, prin excluderea cărnii, lactatelor și ouălor, te supui la riscul anumitor carențe. De exemplu, alimentația vegană presupune un risc mai mare să apară deficiențe de vitamina B12, care este esențială pentru globulele roșii și funcționarea creierului. Printre suplimentele nutritive de care ar putea avea nevoie o persoană cu o alimentație vegană, se pot număra și vitamina D, acizi grași omega 3 de tipul EPA și DHA, iod, fier, calciu sau zinc, potrivit Vegan Food & Living. Acestea nu ar trebui luate decât dacă analizele medicale confirmă că există carențe în organism.

  1. Analizele îți indică carențe în organism

O situație în care ar fi bine să iei suplimente nutritive este atunci când îți faci analize, iar acestea indică deficiențe în organism. Nu ar trebui însă să ghicim suplimentele pe care să le luăm după simptome generale, în lipsa unor analize care să indice concret problema cu care ne confruntăm. Spre exemplu, oboseala poate fi un semn al deficienței de magneziu, însă poate indica multe alte afecțiuni.

Prin urmare, nu trebuie să luam suplimente după simptomele pe care le avem. Întâi, trebuie să ne facem analizele, iar eventualele vitamine sau minerale de care avem nevoie vor fi recomandate de medic. În caz contrar, nu numai că problema de bază rămâne nerezolvată, dar riscăm să cauzăm și alte dezechilibre în organism, luând vitamine sau minerale de care nu avem nevoie.  

Sursă foto: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News