Statisticile arată că unele probleme importante cu care ne confruntăm la trecerea la primăvară sau toamnă sunt crizele gastrice. Potrivit studiilor existente, acestea se declanşează la cel puţin una din şase persoane în aceste perioade. Motivele sunt schimbarea alimentaţiei, problemele de somn datorate micşorării sau măririi nopţilor şi creşterea nivelului de stres. Din fericire, însă, există o mulţime de mijloace naturale care te scapă de durerile de la nivelul aparatului digestiv.

Obligeana

Una dintre cele mai folosite plante în tratamentul bolilor de stomac, obligeana, are efecte antibacteriene şi calmante gastrice foarte puternice, precum şi o subtilă acţiune de armonizare la nivel psihic, în condiţiile în care stresul şi nervozitatea constituie cauza numărul unu în apariţia gastritelor.

Coada-şoricelului

Coada-şoricelului se administrează sub formă de pulbere – o linguriţă de patru ori pe zi în cazurile avansate de gastrită şi de ulcer, deoarece are efecte cicatrizante şi regenerative puternice.

Muşeţelul

Muşeţelul este un remediu puternic în tratamentul bolilor de stomac. Se administrează sub formă de macerat la rece, astfel: două linguri de flori măcinate se lasă într-un litru de apă să se macereze la temperatura camerei, de seara până dimineaţa, când se filtrează, şi se bea de preferat pe stomacul gol.

Lemnul-dulce

Se ia câte o linguriţă de tinctură din această rădăcină de patru ori pe zi. Fiecare doză se diluează într-o cană de apă, ca alcoolul din tinctură să nu aibă efecte adverse. Această plantă este antiinflamatoare şi ajută la refacerea mucoasei gastrice, care protejează pereţii stoma- cului de eroziunea acizilor.

Frunzele de zmeură

Frunzele de zmeură se administrează sub formă de pulbere, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea. Se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi şi se obţine un efect antiacid, hemostatic şi cicatrizant, ajutând şi la închiderea leziunilor în cazul ulcerului gastroduodenal.

Principii alimentare care fac minuni

1. Elimină zahărul şi alimentele cu aditivi sintetici! Alimentele îmbogăţite cu E-uri sensibilizează, în timp, întregul sistem digestiv şi produc perturbări în lanţ.
2. Renunţă la consumul de alcool, indiferent de provenienţă sau de tărie.
3. Evită orice stridenţă de gust. De exemplu, gusturile dulce, picant, acru sau amar puternic pot declanşa din senin o criză de gastrită.
4. Consumă crudităţi, leguminoase sau mâncare de post cu prudenţă! Zarzavaturile crude nu sunt întotdeauna foarte bine primite de stomac.
5. Cele mai bune pentru bolile gastrice sunt supele-cremă din rădăcinoase (ţelină, pătrunjel, morcov, păstârnac) şi piureurile gătite fără ulei şi condimentate cu sare în cantităţi moderate.
6. În acelaşi timp, smântâna, iaurtul, laptele dulce şi untul limpede sunt alimentele pe care le poţi consuma din abundenţă. Acest fel de unt se obţine din acela din comerţ, care este încălzit într-o cratiţă la foc mic până se încinge. Apoi se fierbe 10-15 minute, până devine limpede. Acest tip de unt este foarte hrănitor şi excelent tolerat de stomac.

Citeşte şi Cum poţi să-ţi îmbunătăţeşti circulaţia periferică

Urmărește-ne pe Google News