Prima regulă: nu mai bem cafeaua ”pe stomacul gol”. Ea trebuie să încheie un mic dejun cât mai consistent (principala masă din zi). A doua regulă: nu ne mai bazăm exclusiv pe cafea, ca prima sursă de energie din zi. Există atâtea alimente care fac acelaşi lucru: ne încarcă bateriile. Iată-le pe primele din top.
Orezul brun
Este bogat în mangan, mineral ce stimulează eliberarea energiei rezultate din ”prelucrarea”, în sistemul digestiv, a proteinelor şi glucidelor pe care le conţine bobul de orez.
Un castronel de orez fiert – fie cu lapte şi scorţişoară, fie alături de o porţie de legume – asigură energie pentru toată ziua.
Oul
Este sursa completă de proteine din alimentaţia noastră: un singur ou îi furnizează organismului 30% din aportul zilnic de proteine. În plus, conţine vitamine, minerale şi toţi acizii aminaţi esenţiali necesari corpului în procesul de refacere a musculaturii.
Cel mai hrănitor este oul fiert (în coajă) sau poşat (aşa-numitele ”ouă româneşti”, sparte şi puse în apă clocotită, până când capătă consistenţa oului fiert). Nici omleta nu este însă de ocolit din când în când.
Iaurtul
Bogat în magneziu – element crucial în procesul de eliberare a energiei -, iaurtul aduce, în alimentaţia zilnică, şi doza absolut necesară de calciu.
Cele mai consistente iaurturi sunt şi cele mai energizante – cel mai frecvent este recomandat cel un conţinut de grăsime între 3 şi 5%. Dar merită să te delectezi, uneori, şi cu un iaurt cu 10% grăsime: este la fel de delicios şi mult mai sănătos decât cea mai ”slabă” smântână.
Mierea
O lingură de miere este echivalentul unei căni de cafea sau a 200 ml dintr-o băutură energizantă. Cu un indice glicemic mic, acest îndulcitor natural acţionează ca un ”carburant” de cea mai bună calitate pentru întregul organism şi, în special, pentru sistemul muscular (când faci efort fizic, glucoza din miere este eliberată treptat, pe măsură ce o solicită muşchii).
Mierea poate fi consumată pe stomacul gol (este şi un exelent pansament gastric), sau amestecată în iaurt, în ceaiul călduţ (lichidul fierbinte distruge nutrienţii din miere, transformând-o în zahăr pu), sau cu o feliuţă de pâine prăjită etc.
Banana
Compusă, în principal, din zaharuri (glucoză, fructoză şi zaharoză) şi din fibre, banana este unul din alimentele energizante ”consacrate”.
Adaugă, în cerealele de la micul dejun, o banană tăiată felii. Sau consum-o ca atare – este, la concurenţă cu mierea, un pansament gastric excelent.