În zilele noastre, au apărut multe produse de post care imită alimentele de dulce, adică alimentele interzise în timpul postului. 

Așadar, cei care poftesc alimente de dulce, precum unt, lapte, iaurt, smântână, carne, mezeluri sau orice aliment interzis, ar putea găsi ușor înlocuitori. 

Cu ce poți înlocui alimentele de dulce în timpul postului

Lapte

Poți înlocui laptele cu o mulțime de lucruri. De la lapte de ovăz, de migdale, de orez, lapte de cocos sau lapte  de soia. Există și variante îndulcite și neîndulcite, astfel încât poți adapta orice rețetă care necesită lapte. 

Unt

Poți înlocui untul cu margarina, deși nu este o opțiune foarte sănătoasă. În plus, unele margarine nu sunt de post. Înlocuiește untul cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, pasta de avocado sau crema de cocos. 

Iaurt

Sunt pe piață diferite tipuri de iaurturi de post. Există iaurt din soia sau din nucă de cocos și sunt excelente la gust, mai ales combinate cu fructe proaspete.

Ouă

Poți înlocui ouăle cu tofu moale. Dacă ai nevoie să faci o rețetă care necesită ouă, înlocuiește-le cu piureuri din fructe sau iaurt de soia. Dacă ai poftă de ouă, poți consuma tofu. 

Brânza

Branza este un aliment de dulce la care se pot găsi rapid înlocuitori. Există multe brânze vegetale, dar cea mai cunoscută este tofu. Dacă vrei să faci pizza de post, folosește totuși o brânză vegetală. Chiar dacă nu se topește atât de bine precum brânza reală, ea are un gust bun și încheagă ingredientele de pe blat. 

Ciocolată

Nu e nevoie să te abții de la ciocolată în perioada postului. Ciocolata este un aliment de dulce pentru că multe conțin lapte, însă nu și ciocolata neagră. Ar fi bine, totuși, să citești etichetele. Unele ciocolate pot fi consumate în siguranță pe perioada postului. 

Carne

Chiar dacă ții sau nu post, este bine să consumi carne doar o dată sau de două ori pe săptămână. Din fericire, în comerț există multe produse „din carne” vegetale, de la burgeri, cârnați, mici, carne tocată, chiftele, crenvurști, salamuri, parizer și orice altă formă. 

Smântână

Smântâna este un aliment de dulce care poate fi ușor înlocuit. Folosește smântână lichidă vegetală sau smântână de cocos.  Poți folosi smântână de soia, de caju sau din ovăz. 

Maioneză

Cu siguranță este printre alimentele de dulce, dar se poate înlocui foarte ușor. Pune într-un bol lapte de soia, muștar, suc de lămâie, sare și piper. Dacă nu vrei să prepari maioneza de post acasă, ai la dispoziție în magazine maioneze vegane fără ouă. 

Înghețată

Dacă poftești înghețată, unul dintre alimentele de dulce, atunci trebuie să știi că o poți face acasă fără să încalci postul. Pur și simplu amestecă bucaățele congelate de banane, zmeură, căpșuni și orice alte fructe dorești într-un blender. Ai obținut o înghețată de casă delicioasă peste care poți pune fulgi de cocos și biscuiți de post pentru un desert ideal. 

Frișcă

Dacă ai nevoie de frișcă pentru o rețetă de prăjitură, atunci poți înlocui frișca foarte ușor. Ia smântână vegetală și combin-o cu smântână de cocos și puțin zahăr pudră. Mixează bine și vei obține o frișcă delicioasă. Poți pune și puțină esență de vanilie.

Parmezan

Dacă ai poftă de paste, le poți mânca în post pe cele care nu conțin ou, ca sa nu fie alimente de dulce. Ca sos, poți opta pentru unul cu legume și sos de roșii. 

Însă ce faci cu parmezanul, care dă toată savoarea unei porții de paste?

Ei bine, află că îl poți face foarte rapid din 150 g de caju crud, 4 linguri de fulgi de drojdie inactivă, 1 linguriță de sare și 1 linguriță de usturoi pudră. Combini totul și bagi la robotul de bucătărie, apoi presari peste paste sau chiar peste pâinea dată cu ulei de măsline și usturoi și băgată la cuptor. 

Ce să consumi în post. Aceste alimente nu sunt de dulce

Postul este un aspect crucial al vieții credincioșilor. În unele locuri, există și postul negru, pe care oamenii îl țin adesea și care presupune să nu se mănânce și să nu se bea nimic timp de o zi întreagă. 

Fructe si legume

O varietate de fructe și legume sunt adesea incluse într-un post. Sunt permise toate fructele și legumele proaspete și uscate – inclusiv fructe de pădure, mere, pepeni și fructe cu sâmburi, precum piersici și prune. 

Legumele de diferite culori, cum ar fi spanacul, varza, porumbul, morcovii și ardeii, fac, de asemenea, parte din post. Evită fructele și legumele uscate cu zaharuri și / sau conservanți adăugați, deoarece obiectivul postului este de a consuma alimente în starea lor naturală și sănătoasă.

Cereale, nuci și semințe

O persoană pentru care este necesară o alimentație specială, cum ar fi o persoană care are diabet, poate mânca cereale integrale, semințe și nuci în timp ce se află într-un post spiritual. 

Cerealele neprelucrate sunt cele mai bune deoarece conținutul lor de fibre este mai mare și vor ajuta la eliminarea rapidă a toxinelor din organism. Pâinea cu cereale integrale, biscuiții și cerealele sunt alimente ideale în timp ce ții post. Nucile și semințele, cum ar fi migdalele nesărate și semințele de dovleac, sunt o gustare sănătoasă în timpul unui post.

Uleiuri de gătit

Dacă ai de gând să gătești legume în timp ce ții post, cel mai bine este să folosești ulei de măsline pur sau de nucă de cocos de înaltă calitate, care are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase și vitamina E și, spre deosebire de uleiurile supra-procesate, nu va contamina alimentele. 

Uleiurile de struguri, susan și arahide sunt, de asemenea, adecvate.

Băuturi

Sucurile proaspete de fructe și legume fără aditivi nenaturali se potrivesc unui post care promovează creșterea spirituală și iluminarea. 

Bea apă de izvor, distilată și infuzată cu electroliți pentru a te menține bine hidratat în timpul postului.

Vezi și: Când începe Postul Crăciunului 2021. Ce tradiții se respectă și când e dezlegare la pește

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News