Cuprins:
Cu ce poți înlocui cafeaua
Pentru unii, cantitatea mare de cofeină poate provoca nervozitate și agitație, cunoscute. Pentru alții, cafeaua poate provoca tulburări digestive și dureri de cap.
Multora pur și simplu nu le pasă de gustul amar sau s-au plictisit de ceașca lor obișnuită de cafea de dimineață.
Iată câteva alternative delicioase la cafea pe care le poți încerca.
Cafeaua din cicoare
La fel ca boabele de cafea, rădăcina de cicoare poate fi prăjită, măcinată și preparată într-o băutură fierbinte delicioasă. Are un gust foarte asemănător cu cel al cafelei, dar nu conține cofeină.
Este, de asemenea, o sursă bogată de inulină. Această fibră solubilă poate ajuta la digestie și susține un intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor benefice – în special a Bifidobacteriilor și Lactobacililor.
În plus, poate stimula vezica biliară să producă mai multă bilă, ceea ce poate fi benefic pentru digestia grăsimilor.
Rădăcina de cicoare poate fi găsită măcinată și prăjită în prealabil, așa că este ușor de preparat. Pur și simplu prepar-o ca și cum ai face-o cu cafeaua obișnuită – într-un filtru de cafea, într-o mașină de cafea cu filtru, o presă franceză sau un espressor.
Folosește 2 linguri de cicoare măcinată pentru fiecare 180 ml de apă sau ajustează acest raport în funcție de preferințele tale.
Reține că rădăcina de cicoare poate provoca simptome digestive la unele persoane. Deși inulina este excelentă pentru sănătate, aceasta poate avea efecte secundare, cum ar fi balonarea și gazele.
În plus, ar trebui să eviți rădăcina de cicoare dacă ești însărcinată sau dacă alăptez, deoarece lipsesc cercetările privind siguranța sa în aceste circumstanțe.
Ceaiul Matcha
Matcha este un tip de ceai verde obținut prin aburirea, uscarea și măcinarea frunzelor plantei Camellia sinensis până la obținerea unei pulberi fine.
Spre deosebire de ceaiul verde preparat, se consumă frunza întreagă. Din acest motiv, obții o sursă mult mai concentrată de antioxidanți.
Multe dintre beneficiile propuse de matcha sunt atribuite EGCG-ului. De exemplu, studiile observaționale sugerează că un consum regulat de ceai verde poate reduce riscul de hipertensiune arterială.
De asemenea, ceaiul verde a fost asociat cu reducerea greutății și a grăsimii corporale, precum și cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Matcha are o aromă proaspătă, pe care unii o descriu ca fiind pământie.
Pentru a prepara: Cerne 1-2 lingurițe de pulbere de matcha într-un bol de ceramică, folosind o strecurătoare cu ochiuri fine.
Adaugă apă fierbinte, dar nu clocotită – temperatura apei trebuie să fie în jur de 71-77°C.
Amestecă încet până când pulberea se dizolvă, apoi amestecă înainte și înapoi. Cel mai bine funcționează un instrument de ceai tradițional din bambus, numit chasen.
Ceaiul este gata odată ce se formează o spumă ușoară. Poți încerca, de asemenea, să adaugi 1 cană (240 ml) de spumă de lapte sau o alternativă fără lapte pentru un ceai matcha latte cremos.
Deoarece consumați întreaga frunză, matcha are de obicei un conținut mai mare de cofeină decât ceaiul verde obișnuit preparat și uneori mai mare decât cafeaua. Cantitatea din fiecare porție poate varia foarte mult, cu un interval de 35-250 mg per ceașcă.
Lapte auriu
Laptele este un substitut bogat și fără cofeină pentru cafea.
Există multe băuturi pe bază de lapte, iar aceasta se numește lapte auriu. Este o băutură caldă care încorporează condimente revigorante, cum ar fi ghimbirul, scorțișoara, turmericul și piperul negru. Alte adaosuri comune includ cardamom, vanilie și miere.
Pe lângă faptul că oferă băuturii o frumoasă culoare aurie, turmericul poate avea puternice proprietăți antiinflamatorii datorită puternicei substanțe chimice curcumină.
Mai mult, piperul negru crește capacitatea organismului de a absorbi curcumina, la fel ca și grăsimea. Prin urmare, este posibil să vrei să iei în considerare utilizarea laptelui integral față de cel degresat pentru această băutură.
Cum se prepară: Într-o cratiță, combină 1 cană (240 ml) de lapte sau o alternativă fără lapte cu 1/2 linguriță de turmeric măcinat, 1/4 linguriță de scorțișoară, 1/8 linguriță de ghimbir măcinat și un vârf de cuțit de piper negru. Opțional, adaugă miere după gust.
Se încălzește totul la foc mic spre mediu, amestecând frecvent pentru a evita arderea.
Odată încălzită, toarnă băutura într-o cană și savurează.
Apă cu lămâie
Să îți schimbi băutura de dimineață nu trebuie să fie complicat. Apa cu lămâie este o modalitate excelentă de a îți începe ziua.
Este lipsită de calorii și cofeină și oferă o doză amplă de vitamina C.
În calitate de antioxidant, vitamina C joacă un rol în sistemul imunitar și protejează pielea de daunele provocate de soare. Este esențială pentru crearea colagenului, o proteină care asigură structura de bază pentru pielea, tendoanele și ligamentele tale.
Un singur pahar de apă cu lămâie – preparat prin adăugarea sucului unei jumătăți de lămâie (1 lingură sau 15 ml) la 1 cană de apă rece – îți oferă 10% din doza zilnică de vitamina C.
Poți adăuga și alte fructe și ierburi pentru o varietate de arome – castraveții, menta, pepenele galben și busuiocul sunt câteva opțiuni populare.
Yerba Mate
Yerba mate este un ceai de plante cu cofeină naturală obținut din frunzele uscate ale arborelui de holly din America de Sud, llex paraguriensis.
Dacă ești în căutarea unui înlocuitor al cafelei, dar nu vrei să renunți la cofeina de dimineață, yerba mate este o alegere bună.
O ceașcă conține aproximativ 78 mg de cofeină, ceea ce este similar cu conținutul de cofeină dintr-o ceașcă medie de cafea.
Yerba mate este, de asemenea, încărcată cu compuși vegetali benefici care acționează ca antioxidanți.
În plus, conține mai multe minerale și vitamine, inclusiv riboflavină, tiamină, fosfor, fier, calciu și vitaminele C și E.
În metoda tradițională, yerba mate se prepară într-o dovleac și se consumă printr-un pai de metal, adăugând apă pe măsură ce se bea.
Chai
Ceaiul Chai este un tip de ceai negru amestecat cu ierburi și condimente puternice.
Deși conține mai puțină cofeină (47 mg) decât cafeaua, studiile sugerează că ceaiul negru poate totuși să îmbunătățească vigilența mentală.
Atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde sunt fabricate din planta Camellia sinensis, dar ceaiul negru este supus unui proces de fermentație, care îi modifică compoziția chimică. Ambele tipuri par să aibă proprietăți antioxidante puternice.
Pe lângă potențialele sale beneficii pentru sănătate, chai are o aromă robustă și un miros reconfortant.
Există multe rețete, dar iată un mod simplu de a prepara 2 căni de la zero:
Zdrobește 4 semințe de cardamom, 4 cuișoare și 2 boabe de piper negru.
Într-o cratiță, combină 2 căni fe apă filtrată, o felie de ghimbir proaspăt, 1 baton de scorțișoară și condimentele zdrobite.
Se aduce amestecul la fierbere, apoi se ia de pe foc. Adaugă 2 pliculețe de ceai negru de o singură porție și lasă să se infuzeze timp de 10 minute. Strecoară ceaiul în două căni și savurează.
Ceai Rooibos
Rooibos sau ceaiul roșu este o băutură fără cofeină care își are originea în Africa de Sud.
Spre deosebire de cafea și de alte ceaiuri, rooibos are un conținut scăzut de antioxidanți taninici, care pot fi benefici, dar care interferează și cu absorbția fierului.
În ciuda unui conținut scăzut de taninuri, rooibos oferă o cantitate substanțială de alți antioxidanți.
Rooibos are un timp de infuzat mai lung decât majoritatea ceaiurilor, iar infuzarea excesivă nu duce la un gust amar. În schimb, rooibos are o aromă ușor dulce, fructată.
Pentru a îți pregăti o ceașcă, folosește un filtru de ceai pentru a lăsa la macerat 1-1,5 lingurițe de rooibos vrac timp de până la 10 minute. Opțional, poți adăuga lămâie și miere după gust.
Oțet din cidru mere
Oțetul din cidrul mere se obține prin fermentarea merelor zdrobite cu ajutorul drojdiilor și bacteriilor.
Acest proces produce un compus numit acid acetic, care poate avea efecte benefice asupra sensibilității la insulină și a nivelului de zahăr din sânge, potrivit unor studii.
Deși nu există încă prea multe dovezi, oțetul de mere poate, de asemenea, să crească senzația de sațietate după mese și să ajute la o pierdere modestă în greutate.
Poți combina 1-2 linguri de oțet de mere crud sau nefiltrat, 1 cană de apă rece și, opțional, 1-2 linguri de miere sau un alt îndulcitor preferat.
Nu beți oțet de mere fără a-l dilua mai întâi. El conține 4-6% de acid acetic, care poate arde gura și gâtul. De asemenea, poate uza smalțul dinților dacă este folosit în mod regulat, așa că se recomandă să se strecoare apă înainte și după ce se bea.
Sursa foto: 123rf.com
Cum faci muștar de casă fără conservanți