Cuprins:
Cu ce poți înlocui pâinea în dietă
Cei mai mulți oameni sunt de acord că avantajul schimbării pâinii albe cu amidon cu o alternativă sănătoasă din cereale integrale (sau de altă natură) este imens. Dar cum arată mai exact opțiunile?
Ovăz integral
Să începem cu ovăzul. Biscuiții din ovăz, pâinicile plate și biscuiții din cereale integrale, toate acestea sunt înlocuitori fantastici pentru pâine.
Făcute cu ovăz, acestea sunt o modalitate convenabilă de a atinge acel aport zilnic recomandat de 30 g de fibre, pentru început. Fibrele nu sunt digerate de corpul nostru, dar ne ajută să ne menținem intestinul sănătos. Nu numai atât, dar aceste produse sunt bogate în vitamine și minerale (magneziu, fier, vitaminele B și E) și sunt incredibil de versatile și în bucătărie.
Acest lucru este valabil mai ales dacă luăm în considerare că există atât de multe texturi diferite (pâini crocante, cu semințe, integrale, etc) și arome (de la brânză la fructe și semințe) din care putem alege.
Fie că le consumi cu crema tartinabilă preferată, legume proaspete sau o felie de brânză și o felie de mezel slab, acestea te vor ajuta să oferi o eliberare lentă de energie pentru a te menține în formă mai mult timp.
Pită de kebab
Doar pentru a explica un pic despre cum diferă acest pâinici de pâinea normală – pentru început, acestea oferă un spațiu mai mare pe care să îl umpli cu ingredientele alese. Acesta este un mare câștig.
Ceea ce este bine la ele este că sunt goale în interior, deci nu sunt la fel de dense ca pâinea normală. Așadar, cântărind mai puțin, ele au și mai puține calorii. În plus, poți găsi varietăți integrale, fără gluten, graham și altele.
Frunze de salată
Dacă vrei să renunți cu totul la pâine, o frunză de salată proaspătă și crocantă funcționează perfect pentru puiul pe care îl ai în frigider sau pe post de Lipie pentru orice umplutură dorești. Ba chiar funcționează excelent și ca înlocuitor de chiflă pentru burgeri.
Foi de orez
Foile de orez sunt elastice și subțiri. Sunt ideale pentru a fi umplute cu legume trase la tigaie, cărnuri sau legumele proaspete. Trebuie udate înainte de a fi folosite și pot fi prăjite la air fryer pentru o textură crocantă.
Clătite de ovăz
Dacă vrei ceva mai asemănător cu pâinea cu care să faci sandwich-uri, poți face clătite de ovăz. În plus, le poți face dulci sau sărate. Și sunt și foarte gustoase.
Tortilla de porumb
Tortillas pot fi făcute fie cu grâu, fie cu porumb. Tortillas de porumb nu conțin gluten, dar sunt bogate în fibre, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru persoanele care sunt sensibile la gluten.
Poți folosi tortillas de porumb în sandvișuri, wraps, burgeri, pizza sau pur și simplu cu garnituri precum unt și brânză.
Este foarte ușor să faci acasă tortilla de porumb, deoarece acestea conțin doar două ingrediente: apă și o făină mexicană numită Masa Harina.
Pâine de secară
Pâinea de secară este făcută din secară, un tip de cereale care este înrudit cu grâul.
Este mai întunecată și mai densă decât pâinea obișnuită, precum și mult mai bogată în fibre.
Pâinea de secară determină o creștere mai mică a glicemiei decât pâinea de grâu. Cu toate acestea, are, de asemenea, o aromă mai puternică, unică.
Unele pâini de secară sunt făcute cu un amestec de secară și grâu, așa că sunt puțin mai ușoare și au o aromă ușoară și dulce.
Reține că pâinea de secară conține ceva gluten, așa că nu este o opțiune într-o dietă fără gluten.
Poți găsi pâine de secară în majoritatea supermarketurilor și brutăriilor. De asemenea, este relativ ușor să o faci acasă.
Cartofii dulci și legume
Feliile de cartofi dulci fierte sunt un înlocuitor excelent și gustos pentru chiflele de pâine, mai ales la burgeri.
De asemenea, pot fi folosite într-o varietate de rețete de pâine.
Alte legume, cum ar fi vinetele, ardeii grași, castraveții și ciupercile, sunt, de asemenea, înlocuitori excelenți ai pâinii.
Acestea sunt alternative proaspete și gustoase. Ele sunt deosebit de delicioase cu garnituri precum carne, cremă de brânză și legume.
Lipii cu dovleac, spanac sau roșii
Există multe rețete online pentru alternative de pâine fără cereale.
Una dintre aceste rețete de lipii, făcută cu dovleac sau cartofi dulci, este deosebit de apetisantă. Există și lipii colorate, pe care le poți face cu spanac sau cele roșii, la care adaugi sos de roșii și busuioc.
Această lipie este o alternativă excelentă pentru persoanele care evită cerealele, dar care doresc totuși să mănânce sandvișuri sau chifle la masă.
Pâine din conopidă sau crustă de pizza
Prepararea pâinii sau a crustelor de pizza cu un amestec de conopidă și brânză este foarte populară.
Pentru a face acest lucru, o întreagă căpățână de conopidă trebuie să fie rasă și gătită.
Conopida este apoi amestecată cu ou, brânză și condimente înainte de a fi aplatizată și coaptă.
Pâinea sau crusta de conopidă are un gust grozav și este nutritivă, precum și săracă în carbohidrați. Este o alternativă delicioasă la pâinea obișnuită și poate fi folosită pe post de blat de pizza, crustă de plăcinte, aluat de quiche, etc.
Combinată cu garnituri la alegere, aceasta poate deveni una dintre preferatele tale.
Alte alternative pentru pâine
- Lipii integrale
- Pâine din albuș de ouă
- Crackerși integrali
- Salate sau frunze de varză
- Legume – ardei gras, castravete, vinete, dovlecel
- Rondele de orez expandat
- Omletă subțire
- Chipsuri din porumb coapte fără ulei
- Chipsuri din legume (deshidratate sau la cuptor)
Sursa foto: 123rf.com
Înlocuieşte sarea cu arome şi condimente. Cei mai gustoși înlocuitori pentru sare