Cuprins:
De ce să înlocuiești zahărul în alimentație
Din fericire, există o gamă largă de înlocuitori de zahăr și îndulcitori – atât naturali, cât și artificiali – pentru a te ajuta să reduci cantitatea de zahăr de masă din dieta ta. Limitarea aportului de zahăr este deosebit de importantă pentru adulții în vârstă.
Zahărul îndulcește, conservă și îmbunătățește aroma alimentelor. Acest lucru îl face greu de evitat și de rezistat, dar beneficiile pentru sănătate ale reducerii consumului de zahăr sunt clare.
O dietă bogată în zahăr a fost asociată cu o gamă largă de afecțiuni de sănătate, fie direct prin efectul său asupra organismului, fie indirect, din cauza complicațiilor cauzate de obezitate. Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.
Absorbția slabă a nutrienților, nivelul ridicat al trigliceridelor și cariile dentare sunt toate legate de consumul ridicat de zahăr. De asemenea, acesta a fost asociat cu o funcție cognitivă deficitară, afectând memoria și crescând riscul de demență.
Tipuri de înlocuitori de zahăr
Există patru tipuri obișnuite de înlocuitori de zahăr: îndulcitori artificiali, alcooli de zahăr, îndulcitori noi și îndulcitori naturali. Fiecare are beneficii și dezavantaje potențiale, în funcție de obiectivele tale.
Îndulcitori artificiali
Înlocuitorii sintetici ai zahărului sunt îndulcitori intenși, astfel încât ai nevoie doar de puțin pentru a spori aromele din alimente. Unii nu adaugă calorii și pot ajuta la controlul greutății, deși beneficiile îndulcitorilor artificiali asupra pierderii în greutate pe termen lung sunt încă neclare.
Îndulcitorii artificiali pot fi benefici pentru cei care suferă de diabet, deoarece nu cresc glicemia. Cu toate acestea, este important să consulți medicul înainte de a folosi un înlocuitor de zahăr, dacă ai diabet.
Alcooli de zahăr
Alcoolii de zahăr, spre deosebire de zahăr, nu provoacă carii dentare. Alcoolii de zahăr pot ajuta, de asemenea, la controlul greutății și la gestionarea diabetului.
Acest lucru se datorează faptului că organismul nu absoarbe complet alcoolii de zahăr.
Cu toate acestea, atunci când sunt consumați în exces, alcoolii de zahăr pot duce la probleme digestive, cum ar fi diareea și balonarea.
Îndulcitori noi
Acești îndulcitori sunt mai greu de clasificat, dar în general provin din surse naturale care sunt foarte rafinate. Stevia este unul dintre cei mai cercetați îndulcitori noi.
Deși este nevoie de mai multe cercetări, unele studii au arătat că stevia poate avea beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, controlul diabetului și ajutor în gestionarea greutății.
Îndulcitori naturali
S-ar putea să îți placă gustul îndulcitorilor naturali mai mult decât cel al zahărului de masă. Cu toate acestea, este important de știut că și îndulcitorii naturali pot fi supuși procesării și rafinării, așa că optați pentru cei nerafinați atunci când sunt disponibili.
De asemenea, aceștia tind să aibă un conținut ridicat de calorii. Ca și în cazul zahărului de masă, îndulcitorii naturali pot cauza probleme de sănătate – cum ar fi cariile dentare, creșterea în greutate și alimentația deficitară – atunci când sunt consumați în exces. Moderația este cheia.
Cu ce poți înlocui zahărul în alimentație
Sirop de arțar
Îndulcitor natural
Siropul de arțar are un conținut ridicat de antioxidanți și este bogat în minerale, inclusiv calciu, potasiu, fier, zinc și mangan. Cu toate acestea, ca și alți îndulcitori naturali, siropul de arțar este bogat în calorii și trebuie consumat cu moderație.
Pastă de curmale
Îndulcitor natural
Curmalele sunt bogate în fibre, minerale și vitamine, așa că folosirea pastei de curmale ca îndulcitor în rețetele tale poate adăuga mai multă valoare nutritivă la dieta ta decât simpla utilizare a zahărului de masă.
Miere
Îndulcitor natural
Mierea conține mai mulți nutrienți decât zahărul de masă, inclusiv antioxidanți, minerale și vitamine. De asemenea, este mai ușor de digerat decât zahărul de masă și promovează sănătatea intestinelor. Cu toate acestea, la fel ca zahărul de masă, mierea este bogată în calorii și se descompune în glucoză și fructoză, așa că prezintă unele dintre aceleași riscuri pentru sănătate atunci când este consumată în exces.
Zahărul din nucă de cocos
Îndulcitor natural
Zahărul din nucă de cocos este de obicei întotdeauna nerafinat, astfel încât își păstrează toate vitaminele și mineralele și nu provoacă fluctuații ale glicemiei. Cu toate acestea, zahărul din nucă de cocos are aceeași cantitate de calorii ca și zahărul de masă și este încă bogat în carbohidrați și fructoză.
Acest lucru înseamnă că persoanele care caută să piardă în greutate ar trebui să îl limiteze. De asemenea, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune pentru cei care au diabet.
Nectar de agave
Îndulcitor natural
Nectarul de agave oferă mai mulți nutrienți decât zahărul obișnuit, dar mai puțini decât mierea. Este foarte aromat, așa că este posibil să nu fie nevoie să folosești atât de mult.
Cu toate acestea, este bogat în calorii și conține multă fructoză – chiar mai multă decât siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză – care poate duce la creșterea în greutate și obezitate în cantități excesive. Este posibil ca nectarul de agave să nu fie o alegere bună pentru persoanele cu diabet.
Extract de fructe de călugăr
Îndulcitor nou (intensitate mare)
Fructul de călugăr poate fi un înlocuitor sănătos al zahărului pe care să îl încerci dacă vrei să micșorezi caloriile. Nu trebuie să folosești prea mult, deoarece extractul de fructe de călugăr este de 250-300 de ori mai dulce decât zahărul.
Este, de asemenea, un îndulcitor fără zahăr și fără calorii, fără efecte secundare. Cu toate acestea, extractele de fructe de călugăr disponibile în comerț au fost toate prelucrate într-o anumită măsură și pot conține alte zaharuri sau îndulcitori, așa că asigură-te că verifici eticheta.
Extract de stevia
Îndulcitor nou (intensitate mare)
Stevia este un extract de plantă cu puține sau deloc calorii. De asemenea, este mult mai dulce decât zahărul, astfel încât ai nevoie de mai puțină cantitate pentru a oferi aceeași cantitate de dulceață.
Deoarece extractul de stevia este foarte puțin caloric, este considerat o alternativă sănătoasă la zahăr pentru cei care au diabet sau trebuie să-și controleze greutatea.
Xylitol
Alcool de zahăr
Xylitolul, sorbitolul și alți alcooli de zahăr sunt îndulcitori cu conținut scăzut de calorii care sunt de obicei între 25% și 100% la fel de dulci ca zahărul.
Alcoolii de zahăr nu favorizează apariția cariile dentare și nu provoacă o creștere bruscă a glicemiei, ceea ce poate fi o opțiune bună pentru persoanele cu diabet.
Cu toate acestea, ca toți alcoolii de zahăr, xylitolul poate avea un efect laxativ – provocând diaree și balonare – atunci când este consumat în cantități mari.
Sucraloză
Îndulcitor artificial
Sucraloza este un îndulcitor fără calorii care este de 600 de ori mai dulce decât zahărul. A fost studiat pe scară largă și este o alternativă sigură la zahăr pentru persoanele care doresc să restricționeze caloriile, persoanele cu diabet și femeile însărcinate sau mamele care alăptează.
Acesulfam de potasiu
Îndulcitor artificial
Ca îndulcitor artificial, acesulfamul de potasiu (Ace-K) nu contribuie la apariția cariilor dentare sau la creșterea glicemiei și nu adaugă calorii.
Se poate folosi la gătit și la copt. De asemenea, este adesea folosit în deserturi congelate, bomboane și băuturi.
Ace-K este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu oferă același volum.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte și: Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt