Mulți oameni sunt tentați să poarte cât mai puține haine, însă trebuie să știi că există diverse modalități prin care poți să faci față căldurii excesive, menținându-ți în același timp stilul vestimentar personal. În cele ce urmează îți vom spune cum poți purta o ținută potrivită ca să te simți cât mai bine în zilele fierbinți de vară.

Ce este canicula

Termenul de caniculă se referă la un fenomen meteorologic, care se caracterizează prin temperaturi extrem de ridicate ce depășesc valorile medii normale pentru o anumită regiune și pentru o anumită perioadă din an, aflăm de pe site-ul Wmo.int. De obicei, canicula își face apariția în timpul verii și poate dura de la două zile până la chiar câteva săptămâni.

Această perioadă cu căldură excesivă este adesea însoțită de un grad de umiditate ridicat, ceea ce face ca senzația de disconfort termic să fie și mai accentuată. Valurile de căldură amplifică o serie de riscuri, cum ar fi cele legate de sănătate sau riscuri economice, inclusiv creșterea mortalității umane, seceta și calitatea apei, incendiile și fumul, lipsa de energie și pierderile agricole. Temperatura minimă este la fel de importantă ca temperatura maximă deoarece nopțile mai răcoroase permit organismului să se refacă, iar dacă nopțile sunt neobișnuit de calde, temperaturile mai ridicate vor fi atinse mai devreme în timpul zilei și vor dura mai mult.

Ce este disconfortul termic

Conform ASHRAE (American Society of Heating Refrigerating and Air conditioning Engineers), confortul termic este o stare în care o persoană se simte confortabil cu starea temperaturii mediului, care este descrisă în contextul senzațiilor în care acea persoană nu simte că este prea cald sau prea rece. Confortul termic se poate transforma rapid într-un disconfort termic din cauza unor factori interiori – oamenii, luminile și echipamentele electronice care produc căldură – sau exteriori – conducția prin pereți, acoperișuri și tavane, vremea, clima și radiația solară prin ferestre.

În aceste condiții, cu toții suferim în timpul verii atunci când este depășit un anumit indice de confort termic. Ne referim aici la acel index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (n.n. – mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer și de apă) pentru a determina o temperatură aparentă, adică cea resimtiță de corpul uman. Există anumite categorii de oameni mai sensibile la caniculă și care resimt acest un disconfort termic mai acut chiar și atunci când temperaturile nu au atins un nivel alarmant.

Cum poate afecta canicula sănătatea

Valurile de căldură excesivă au potențialul de a acoperi o suprafață mare, expunând un număr mare de oameni la temperaturi foarte ridicate ce sunt periculoase pentru sănătate. Expunerea prelungită la căldură excesivă poate să aibă numeroase efecte negative asupra sănătății. Medicii specialiști spun că organismul uman poate să funcționeze corect pe o anumită plajă de temperaturi.

Expunerea îndelungată la temperaturi excesive situate în afara acestui interval forțează organismul să încerce să se adapteze și să se mențină în intervalul normal, potrivit specialiștilor de la Cleveland Clinic Akron General, citați de HealthLine.com.

„Pe măsură ce corpul se încălzește, sângele va începe să se răspândească la suprafața pielii și corpul începe să transpire mai mult. Pe măsură ce transpirația se evaporă va ajuta corpul să-și regleze temperatura. Cu toate acestea, dacă temperatura este prea ridicată, dacă nu ne hidratăm corespunzător ori dacă umiditatea este atât de mare încât transpirația nu se evaporă eficient, corpul va începe să se supraîncălzească. Căldura extremă are ca rezultat un răspuns crescut al corpului uman pentru a menține o temperatură normală și creșterea cererii în aceste căi.

Efecte ale expunerii la temperaturi excesive

Există limite la care organismul se poate adapta, astfel încât temperaturile foarte ridicate pot copleși sistemul intrinsec al corpului și pot duce la incapacitatea acestuia de a menține un mediu homeostatic optim. În aceste condiții, anumite organe, precum creierul, rinichii sau inima, vor fi serios afectate. De asemenea, atunci când organismul nu poate să mențină o temperatură sănătoasă, se poate ajunge la epuizare sau chiar la accident vascular cerebral pe fondul căldurii excesive. Printre cele mai comune probleme de sănătate asociate cu canicula se numără:

  1. atunci când corpul pierde mai multe lichide decât primește apare fenomenul de deshidratare. Ca simptome amintim setea excesivă, gură uscată, oboseală și amețeli. În cazuri severe, deshidratarea poate duce la stări de confuzie și de leșin.
  2. Insolația este o afecțiune gravă cauzată de expunerea prelungită la soare. Simptomele includ dureri de cap severe, greață, vărsături și uneori chiar pierderea cunoștinței. Insolația necesită intervenție medicală de urgență.
  3. Epuizarea termică apare atunci când corpul nu poate răci eficient prin transpirație. Simptomele includ transpirația excesivă, piele palidă și rece, puls rapid și slab, oboseală extremă, crampe musculare și greață.
  4. Canicula poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC), mai ales la persoanele cu probleme cardiace sau cu tensiune arterială ridicată.
  5. Temperaturile excesive și poluarea aerului pot agrava bolile respiratorii cronice, cum ar fi astmul sau bronșita cronică.

Cu ce să te îmbraci pe caniculă

Așa cum am amintit anterior, alegerea hainelor potrivite pentru a combate căldura excesivă din timpul verii este esențială pentru protecția și, implicit, sănătatea ta. Specialiștii recomandă ca pe timp de caniculă să nu purtăm haine confecționate din fibre sintetice, așa cum este poliesterul, nailonul sau acrilul, deoarece, oricând de bine ar arăta, ele rețin căldura și absorb foarte puțin transpirația, crescând temperatura corpului.

Nici blugii nu reprezintă o soluție bună, chiar dacă te pot salva când nu știi cu ce să te îmbraci. În zilele toride, cu umiditate ridicată, este important să avem picioarele libere, motiv pentru care nici dresurile, colanții sau pantalonii „skinny” nu sunt recomandate.

Optează pentru o îmbrăcăminte lejeră – poate fi și cu un număr mai mare – care să fie din bumbac, in sau jerseu pentru a permite aerului să circule. Aceste țesături ajută pielea să respire, iar corpul să elibereze căldură, ceea ce te poate ajuta să transpiri mai puțin.

Așadar, dacă dorești să te păstrezi răcoros într-o zi fierbinte, îmbracă-te cu un tricou sau cu o rochie din bumbac, cu o cămașă de in sau cu un maiou din materiale de jerseu, relatează WikiHow.

Deși sunt ceva mai costisitoare, la fel de potrivite pe caniculă sunt hainele din mătase, dar și cele din cânepă. Avantajul acestor materiale îl reprezintă atât confortul termic, cât și proprietățile antibacteriene. Un alt detaliu important în alegerea unei ținute pe timp de caniculă îl reprezintă culoarea.

Alege țesături de culori deschise și evită nuanțele închise și îndrăznețe deoarece acestea nu absorb la fel de mult soare așa cum o fac nuanțele întunecate. Astfel, în loc de negru sau bleumarin, alege să porți alb, bej, bleu sau gri. Atenție! Îmbrăcămintea albă poate fi transparentă, așa că asigură-te că materialul este mai gros sau că vei purta ceva pe dedesubt.

Nu în ultimul rând,  ideal ar fi să eviți cât poți de mult pantofii închiși sau pe cei în care picioarele ar putea să alunece, în special pantofii cu toc. Este recomandat să porți încălțăminte deschisă, așa cum sunt sandalele sau saboții.

Recomandări pe timp de caniculă

Dincolo de haine, este important să te protejezi împotriva caniculei și prin alte metode. Astfel, folosește o loțiune specială cu factor de protecție solară mare, chiar și atunci când soarele intră în nori, asta deoarece nivelul de radiații ultraviolete este foarte ridicat în zilele caniculare de vară. Aplică un strat de soluție SPF mai ales pe zonele de piele care sunt expuse la soare, și aici ne referim la ceafă, gât, decolteu, mâini, picioare, vârful urechilor, etc.

Dacă petreci mai mult timp în soare, protejează-ți capul cu o șapcă, cu o pălărie cu boruri mari sau chiar cu o umbrelă. În cazul femeilor, pentru față, acestea pot folosi o cremă de protecție solară colorată astfel încât să nu mai fie nevoite să folosească fond de ten. În același timp, este esențial să bei zilnic între 1,5 și 2 litri de apă, fară să aștepți să apară senzația de sete. Pe timp de caniculă se recomandă să consumi un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute.

De asemenea, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Nu în ultimul rând, în cazul în care zona unde te afli se confruntă cu temperaturi foarte ridicate, este indicat să rămâi cât mai mult posibil în spații dotate cu aer condiționat, mai ales în cele mai călduroase părți ale zilei, de obicei între orele 10:00 și 17:00, potrivit Consumer Reports.

Foto:123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News