Cuprins:
Nucul, un adevărat copac-farmacie
Nucul, cunoscut sub denumirea științifică de Juglans regia, este un arbore de esență tare din familia Juglandaceae, care are o istorie îndelungată. Este originar din regiunile muntoase ale Asiei Centrale, dar este cultivat pe scară largă și în alte regiuni ale lumii, inclusiv în România, care este una dintre cele mai importante zone unde există culturi de nuci din Europa. Nucul este un copac impunător, care poate atinge o înălțime maximă de 30 de metri, iar trunchiul său este masiv, fiind acoperit de o scoarță netedă de culoare argintiu-cenușie, potrivit Wikipedia.
Crengile sunt puternice, iar coroana se dezvoltă amplu, având un aspect dens și bogat, în timp ce frunzele mari sunt alcătuite din cinci până la nouă foliole de formă eliptică, cu margini întregi și fără perișori pe suprafață. Este recunoscut pentru lemnul său valoros, dar mai ales pentru fructele sale, nucile, care sunt apreciate nu doar pentru gustul lor plăcut, ci și pentru multiplele lor beneficii asupra sănătății, fiind bogate în nutrienți esențiali și grăsimi sănătoase.
Iodul, un mare beneficiu oferit de nuci
Iodul este un element mineral, un micronutrient esențial pentru buna funcționare a organismului uman, în special pentru dezvoltarea creierului. O dietă sănătoasă are nevoie de iod, însă prea mult poate cauza probleme de sănătate. Iodul ajută glanda tiroidă să producă hormonul denumit tiroxină, care controlează multe dintre modurile în care funcționează anumite celule ale corpului. Iodul se găsește în mod natural în alimentele de origine marină, precum fructele de mare, dar și în alge, în legumele cu frunze verzi, în căpșune sau în prunele uscate, potrivit Health Direct.
De asemenea, una dintre cele mai bogate surse vegetale de iod o reprezintă nucul, care are cea mai mare concentrație de iod dintre toate aceste surse naturale. Acesta este și motivul pentru care coaja de nuci lasă urme de negreală pe piele (și nu numai) atunci când sunt decojite. De altfel, coaja de nuci este cea care conține cel mai mult iod, fiind urmată de frunze și de scoarța arborelui de nuc. Iodul și taninurile amare din coji au rol de protecție pentru nuci, prevenind consumul acestora de către animale și păsări înainte de a se coace și de a asigura continuitatea arborelui. Iodul din nuci nu este benefic doar pentru copac, ci are și efecte antibacteriene și antiinfecțioase.
Ce beneficii au nucile asupra sănătății
Nucile conțin o multitudine de nutrienți esențiali, printre care se numără proteinele, acizii grași esențiali Omega-3, fibrele, vitaminele (în special vitamina E și complexul de vitamine B), precum și minerale, precum magneziu, fosfor, zinc și fier. De asemenea, au și un conținut bogat de antioxidanți puternici, cu rol în protejarea celulelor corpului. De aceea, consumul moderat de nuci poate să aibă numeroase beneficii pentru starea generală de sănătate.
Astfel, acizii grași Omega-3 contribuie la reducerea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” (HDL), prevenind astfel bolile cardiovasculare. Apoi, vitaminele și mineralele din nuci, în special vitamina E, susțin sănătatea creierului și pot preveni boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Datorită antioxidanților puternici, nucile ajută la combaterea radicalilor liberi și îmbunătățesc rezistența organismului, în timp ce fibrele din nuci contribuie la o digestie mai bună, iar mineralele, mai ales magneziul, susțin metabolismul, relatează BBC Good Food.
Totodată, deși au un conținut calorc ridicat, nucile sunt sățioase, ceea ce ajută la reducerea apetitului, contribuind la o alimentație echilibrată. Consumul moderat de nuci mai are și alte beneficii, și anume protejează sănătatea inimii, reduce riscul de accident vascular cerebral, îmbunătățesc memoria, dau o stare generală de bine, atenuând efectele depresiei, combat starea de oboseală, contribuie la un somn mai liniștit, mențin sănătatea și aspectul frumos al pielii și al părului, au efect antiîmbătrânire, detoxifiant, antioxidant și antiinflamator, contribuie la relaxarea musculară, susțin sănătatea sistemului osos și contribuie la eliminarea excesului de apă din organism.
Cum îndepărtăm negreala de la nuci
Manipularea nucilor proaspete, mai ales atunci când acestea trebuie curățate sau decojite pentru a fi consumate ori pentru a fi pregătite ca să fie folosite la diferite preparate, poate lăsa pe piele urme de negreală. În afara iodului, despre care am amintit anterior, această negreală mai este provocată și de o substanță, care se numește juglona. Este vorba despre un pigment natural puternic, care este prezent în frunzele de nuc. Această negreală este greu de îndepărtat și poate persista pe piele timp de mai multe zile, însă din fericire există câteva metode simple, ieftine și eficiente deopotrivă pentru a reduce sau pentru a îndepărta definitiv aceste pete. Atenție mare la produsele pe care le vei folosi pentru că acestea pot fi agresive, mai ales dacă ai pielea fină.
Pasul 1
Primul pas pe care ar trebui să-l faci este să te speli pe mâini foarte bine, folosind apă caldă, săpun și o perie mai aspră. Dacă este nevoie, repetă procesul de mai multe ori. În acest fel vei scăpa de orice reziduuri care au cauzat acea negreală. După ce vei curăța bine mâinile vei putea observa mai bine cât de multă negreală de nucă a rămas pe piele.
Pasul 2
Următorul pas este să storci o lămâie și să extragi zeama, care este acidă. Tot ceea ce ai de făcut este să te freci cu sucul de lămâie pe mâini (poți folosi și o perie) sau pe orice altă zonă unde pielea ta este murdară de negreala de la nuci. Acidul din lămâie va înmuia zonele cutanate care sunt pătate și va reda un aspect mai natural. La final, va trebui să te clătești cu apă și cu săpun. Dacă ai pielea uscată poți să sari peste acest pas deoarece zeama de lămâie îți va ataca pielea.
În locul sucului de la o lămâie poți folosi oțet sau spirt. Înmoaie o dischetă demachiantă în oțet și șterge petele de pe piele, lăsând să acționeze câteva minute. Acizii din oțet vor ajuta la descompunerea pigmenților și la curățarea pielii. Este recomandat să clătești bine zona afectată cu apă caldă și să aplici o cremă hidratantă după utilizarea oțetului pentru a preveni uscarea. Dacă ai tăieturi, zgârieturi sau bătături pe mâini, evită oțetul și alcoolul sanitar deoarece îți poate provoca senzații de usturime.
Pasul 3
La acest pas poți să folosești bicarbonat de sodiu pe care trebuie să-l amesteci cu puțină apă caldă sau cu zeama de la o lămâie până obții o pastă omogenă, la care să adaugi și puțin detergent de vase. Acest amestec poate fi obținut și prin combinarea bicarbonatului de sodiu cu pastă de dinți. Apoi, cu ajutorul unei periuțe de dinți vechi vei începe să freci ușor, cu mișcări circulare, zonele de piele înnegrite. Lași câteva minute să acționeze după care clătește cu apă caldă. Repetă procesul până când petele încep să se disipeze, ne recomandă experții de la Chandlerorchards.com.
Pasul 4
După ce ai frecat zonele de pe mâini afectate de negreala de la nuci poți să folosești ulei vegetal sau ulei de măsline ori de cocos. Oricare dintre acestea va funcționa foarte bine și va ajuta la descompunerea treptată a petelor negre. Doar va trebui să te asiguri că și de această dată vei freca pielea ușor. Este posibil să fie necesare mai multe runde, mai ales dacă nu ai aplicat suc de lămâie la pasul al doilea.
Pasul 5
În cele din urmă va trebui să te speli din nou pe mâini. Folosește apă caldă și săpun pentru a te spăla și pentru a curăța toate zonele unde ai aplicat zeamă de lămâie, oțet sau ulei. La final, usucă-te bine pe mâini cu un prosop.
Alte metode eficiente de îndepărtare a negrelii de la nuci
În afară de aceste metode, trebuie să știi că o altă soluție eficientă pentru a elimina de pe piele negreala de la nuci constă în curățarea zonelor afectate cu cartof crud. Pentru asta va trebui să tai un cartof în jumătate și cu partea interioară să freci zona de piele pătată. Sucul de cartof conține enzime care pot ajuta la eliminarea petelor.
De asemenea, o altă metodă eficientă este cea în care folosești un săpun abraziv sau un scrub pentru corp, care te poate ajuta să îndepărtezi celulele moarte și petele negre de pe piele. Masează zona afectată cu mișcări circulare pentru a exfolia ușor. Dacă folosești produse chimice, asigură-te că respecți întocmai toate instrucțiunile de pe etichetă. Pentru îndepărtarea petelor poți încerca și nisipul, însă este posibil ca petele să nu dispară complet de la prima aplicare.
Vezi şi de ce să hidratezi nucile înainte de a le consuma!
Vladov • 11.11.2024, 09:28
Nu cred ca merita sa ocupi asa mult spatiu redactional, cu un articol cu un asemenea subiect, despre tratamente auzite dimineata prin autobuz.