Cucul este o pasăre migratoare care soește în țara noastră, de obicei, în luna aprilie și pleacă în lunile august-septembrie.

Ce este și cum arată cucul

Cucul, specie ce are denumirea științifică de Cuculus canorus, este o pasăre migratoare care face parte din ordinul Cuculiformes, familia Cuculidae.

Caracteristicile acestor păsări sunt culoarea cenușie și cântecul lor. Prin acel cântec, care dă și denumirea acestei specii de păsări la noi, masculul își marchează teritoriul. Are mărimea unui porumbel suplu, aproximativ 30–35 cm. Pasărea nu clocește, ci depune ouăle în cuiburi străine care sunt de regulă ale unor păsări cântătoare mai mici. La mascul, capul și partea superioară a corpului sunt de culoare cenușie, iar partea inferioară a corpului are o nuanță cenușie-albăstruie. Coada este lungă, pestriță și cu penele foarte grele.

Cum arată cucul

Unde trăiește cucul

Cucul este o pasăre foarte răspândită în Europa, unde își face apariția primăvara, venind din Africa, unde petrece lunile de iarna. El rămâne pe continentul nostru până prin august sau chiar septembrie, când își ia din nou zborul către sud, spre țările calde.

El poate fi găsit în pădurile de foioase, crângurile de pe malul apelor curgătoare, coasta mărilor sau la marginea orașelor. Mai trăiește și în regiunile cu smârcuri sau de stepă, unde trăiesc și păsările care îi cresc puii.

Populaţia europeană de cuci este destul de mare şi stabilă, deşi în vestul Europei, în special în Franţa, numărul lor a scăzut.

În loc să-şi construiască propriul cuib, să îşi clocească ouăle şi să îşi crească puii, cucii folosesc cuiburile unor păsări „gazdă”, cum ar fi fâsa de câmp. Când femela de cuc găseşte un cuib potrivit, iar pasărea gazdă nu e atentă, ea îndepărtează unul dintre ouăle din cuib şi îşi depune propriul ou în locul lui. Uneori aceste cuiburi sunt construite de păsări mult mai mici decât puiul de cuc şi din această cauză „părintele” trebuie să muncescă mult mai mult pentru a-şi hrăni puiul gigant, confundându-l cu al lui.

Un pui de cuc hrănit de o pasăre din altă specie

Ce mănâncă cucul

Cucul se hrănește în special cu insecte, fiind printre puținele păsări care consumă și larvele păroase de insecte, păianjeni sau melci.

În perioada împerecherii, masculul rămâne circa o săptămână împreună cu femela. Cucul își depune ouăle în cuiburile altor păsări, numite gazde. Femela localizează cuiburile speciilor gazdă în baza sunetului de alarmă al gazdei, și odată ce se ivește ocazia, își depune oul în doar câteva secunde, îndepărtând totodată un ou din cuibul gazdei.

Puiul de cuc eclozat îndepărtează la rândul său uneori din cuib pe cei ai speciei gazdă, însușindu-și întreaga hrană adusă de părinți.

Legende și curiozități despre cuc

  • Cel mai ineresant lucru despre cuc este faptul că nu îşi construieşte cuib, ci îşi pune ouăle în cuiburile altor păsări.
  • Puiul de cuc iese din ou înaintea puilor păsării proprietare a cuibului şi împinge afară din cuib restul ouălor.
  • Un strigăt al unui pui de cuc poate fi atât de puternic când îi este foame, încât poate convinge alte păsări, din alte specii, să-l hrănească.
  • Cucii sunt, în cea mai mare parte, păsări solitare, de aici și expresia ”singur cuc”.
  • Deși sunt adesea auziți cântând, cucii se ascund de oameni.

Legenda cucului

În folclor, ziua de Bună Vestire mai este cunoscută și drept Ziua Cucului. Una dintre legende spune că pasărea cuc și-a părăsit soția din cauza infidelităților ei și a blestemat-o să-l strige și să se tânguie după el, odată cu sosirea primăverii până la sfârșitul acesteia. În ziua solstițiului de vară, după Sânziene, cucul amuțește pentru că, spune povestea, se îneacă cu un bob de orz. Această pasăre simbolizează atât lenea, cât și gelozia, iar în anumite zone cucul reprezintă divinitatea.

Este o tradiție să iți notezi atunci când auzi prima dată cântecul cucului la început de primăvara. În unele locuri din România este o tradiție care spune că este bine să ai bani la tine când auzi prima dată cucul, asta însemnând că o să ai bani tot timpul anului. Dacă atunci când cantă cucul nu ai bani, înseamnă că vă fi un an mai sărăcăcios pentru tine.

În acelaşi timp, cucul apare ca pasăre sacră. El începe să cânte primăvara la porțile raiului. Mâna care îl ucide încremeneşte pentru că este interzis să omori o pasăre care aduce atâta bucurie oamenilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News