Cuprins:
Ce înseamnă să adopți un câine
Ideea de a avea un patruped jucăuș în preajmă este tentantă pentru foarte multe persoane, însă acest lucru vine la pachet și cu multă responsabilitate. Asta pentru că un câine nu este o jucărie, este o ființă de care ne angajăm să avem grijă atunci când o luăm dintr-un adăpost pentru animale sau din alte locuri.
Există multe persoane care cumpără sau adoptă căței, iar adunci când cresc sau își dau seama că nu au timp sau resurse financiare pentru a-i îngriji, îi abandonează. Acest lucru se întâmplă din cauză că multe persoane nu stiu ce presupune să ai un câine.
În primul rând este nevoie să te asiguri că ai suficient spațiu pentru un animal de companie și asta depinde și de mărimea lui.
Spre deosebire de pisici, câinii se bazează pe stăpân pentru a face mișcare și pentru distracție, așa că trebuie să te asiguri că ai timp pentru nevoile lor comportamentale, sociale și fizice.
Pe lângă hrană și diferite accesorii, este nevoie să iei în calcul eventuale costuri la medicul veterinar.
În funcție de rasă, vârstă, istoric medical, e posibil să aibă sau nu nevoie de câteva ședințe de dresaj, să învețe să meargă în lesă sau să socializeze cu oamenii și cu alte animale.
De asemenea, trebuie să te gândești că este un anagajament luat pe termen lung, poate 10 sau 15 ani. În plus, este nevoie să te gândești ce altrenative ai atunci când vrei să pleci în vacanță, cine are grijă de animalul de companie, dacă nu îl poți lua cu tine.
Află mai multe despre Rase de câini – informații despre îngrijire și dresaj.
Cum adopți un câine de la adăpost
Adopţia este procedura de preluare în proprietate a câinilor fără stăpân din adăposturi, de către persoane fizice sau juridice, cu respectarea prevederilor legale.
În România există mai multe asociații, ONG-uri și adăposturi unde se câini ce așteaptă noi stăpâni. Vei găsi multe de opțiuni căutând online, poate chiar și prin solicitarea unei recomandări de la un medic veterinar.
Unele adăposturi pot asigura, uneori și gratuit, pentru câinele tău un control medical amănunțit, castrarea, vaccinarea, deparazitarea și orice alt tratament necesar, înainte de a fi luat acasă.
În unele cazuri, adăpostul poate deține informații despre istoricul câinelui, astfel încât să te ajute să alegi un animal de companie adecvat pentru locuința și stilul tău de viață – de exemplu, dacă interacționează bine cu alte animale de companie și cu copiii. Acestea te vor ajuta să faci alegerea perfectă.
Deţinerea unui animal de companie
Potrivit legii, există câteva responsabilități pe care deținătorii de animale de companie le au:
(1) Orice persoană care deţine un animal de companie sau care are grijă de un animal de companie trebuie să fie responsabil de sănătatea şi bunăstarea acestuia.
(2) Orice persoană care deţine un animal de companie sau care se ocupă de acesta trebuie să-i asigure toate condiţiile, îngrijirile şi atenţia, ţinând cont de nevoile etologice, în funcţie de specie şi rasă, şi în special trebuie:
a) să îi asigure, în cantitate suficientă, hrană şi apă;
b) să îi asigure posibilitatea de mişcare;
c) să ia măsurile necesare pentru a nu lăsa animalele să devină libere.
Acte necesare pentru a adopta un câine din adăpost
Adopţia câinilor din adăposturi se face cu prezentarea în copie a următoarelor documente:
- Acordul asociaţiei de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini.
- Persoanele ce adoptă în numele unei terţe persoane trebuie să prezinte:
- Împuternicire notarială de semnătură
- Copie CI a persoanei pe numele căreia se face adopţia şi copie CI a persoanei împuternicite.
Declaraţia de angajament
Înainte de a lua acasă animalul de companie este nevoie să semnaţi o declaraţie de angajament. Veţi promite sub semnătură că veţi avea grijă de animal, îl veţi hrăni corespunzător, veţi merge cu el la veterinar, iar în cazul pierderii sau furtului vă asumaţi să anunţaţi Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân în maxim 15 zile. Dacă nu mai doriţi să păstraţi animalul sunteţi informat că trebuie să restituiţi animalul şi sub nicio formă să nu-la abandonaţi.